Ако проследим списъка на големите германски вратари, започваща от световния шампион за 1954 г. Тони Турек и завършваща с Мануел Нойер, в един момент погледът ни ще спре върху името на Сеп Майер. Легендарният страж на Бундестима и Байерн е човек, оставил следа във футбола не само с успехите си, но и с новаторския си подход. Днес Котката от Анцинг навършва 80 години.

Никой няма отговор защо прякорът на Майер е Котката от Анцинг. Днешният юбиляр, чието пълно име е Йозеф Дитер Майер, е роден на 28 февруари 1944 г. в град Метен, Долна Бавария и все още говори на местния диалект. От друга страна Анцинг е община в Горна Бавария и футболната легенда никога не е живял там. Свързва се с града едва след края на кариерата си, когато започва да стопанисва местните тенис кортове.

WINBET – завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

Подобно на много други вратари, Сеп Майер започва като нападател. Това се случва на юношеско ниво в Хаар - град източно от Мюнхен. В първия отбор на клуба играе баща му. Понякога Сеп застава на вратата, но само за майтап. В един мач титулярният вратар се контузва и треньорът поверява опазването на рамката на Майер. В крайна сметка привлича вниманието на Байерн и се присъединява към клуба на 15-годишна възраст през 1959 г.

През сезон 1963/64 г., когато мюнхенският клуб е във втора дивизия, Майер става титулярният №1 в отбор, който включва Франц Бекенбауер и Герд Мюлер. През 1965 г. печелят промоция за Бундеслигата и след това Байерн никога повече не напуска елита.

С екипа на баварците Сеп Майер печели титлата и Купата на Германия по четири пъти, КНК през 1967 г. и три пъти КЕШ (1974, 1975 и 1976 г.). Има общо 473 мача в Бундеслигата, като в периода 1966-79 година записва рекорд на шампионата от 442 поредни срещи. Между април 1972 и юни 1979 г. изиграва 245 мача последователни срещи в германското първенство без пропусната минута.

На 14 юли 1979 г. Майер е тежко ранен при автомобилна катастрофа и едва не губи живота си. Инцидентът спира сигурния му трансфер в САЩ, където го чака Франц Бекенбауер. Сеп Майер попада в аквапланинг, напуска лентата си на движение и се блъска в насрещна кола, като пътуващите в нея две жени са леко ранени. Настанен е в болница, където не осъзнават сериозността на получените от вратаря травми и го диагностицират с няколко счупени ребра. Бившият му съотборник в Байерн Ули Хьонес, който току-що е станал спортен директор на Байерн, праща в клиниката клубния лекар, който нарежда Сеп Майер да бъде преместен в болница „Гросхадерн“. Там направените рентгенови снимки показват разкъсване на белия дроб, притискане на черния дроб, разкъсана диафрагма и наличието на 2,5 литра кръв в коремната кухина. Направена е спешна операция, която спасява живота на Майер. Връща се към тренировките на 26 ноември 1979 г., но малко след това прекратява кариерата си.

За националния отбор на Германия изиграва 95 мача – рекорд за вратар, подобрен от Мануел Нойер близо четири десетилетия по-късно. Сеп Майер участва на четири световни първенства, като печели световната титла на родна земя през 1974 г. и също така става европейски шампион през 1972 г.

Записаните 137 срещи без допуснат гол в Бундеслигата са доказателство за качествата му, но Сеп Майер е и новатор на вратарския пост. Като състезател играе с шорти до колената, използва уголемяващи дланите му ръкавици с меки длани и плонжира смело към топката – все неща, които са приемат за съвсем нормални в днешни дни.

Един от фирмените му плонжове е повод Майер да влезе във футболния фолклор на Германия. Котката от Анцинг е победена от патица. Това се случва на 15 май 1976 г. по време на мач на Байерн, който вече е шампион и води с 2:0 срещу Бохум. Съперникът въобще не прави опит да застраши вратата му, а на терена каца патица. Сеп Майер напуска полето си, за да опита да хване птицата и плонжира към нея. Патицата обаче излита между ръцете му, за да кацне встрани. Гледката се превръща в зрелище за зрителите.

 

Сеп Майер е спечелил място в сърцата на футболните фенове в Германия с изявите си, но е известен и със своите майтапи.

„Веднъж казах на журналист, че ще нося контактни лещи за мач срещу Реал (Мадрид). Все още заглавията на вестника след това ми е пред очите“, каза той в интервю за „Зюддойче Цайтенг“ по повод 60-ия си рожден ден.

„Друг път казах, че винаги пием чаша шнапс на закуска и във вестниците излезе заглавие „Байерн загрява с уиски за мача срещу Рейнджърс“, разказва легендарният вратар.

„В един случай пуснах слух в автобуса на отбора, че американският актьор Дийн Мартин ще посети нашата тренировъчна база на „Зебенер Щрасе“. На следващия ден множество телевизионни екипи се появиха там с надеждата да го снимат. Всички много се смяхме!“, допълва Майер.

След като приключва кариерата си, Сеп Майер се насочва към подпомагане на следващите поколения германски вратари. Работи като треньор на вратарите на Германия от 1988 г. до октомври 2004 г., същевременно заема същата роля в Байерн между 1994 г. и 2008 г. При баварците развива младия Оливер Кан.

„Редовно ходех в базата на Байерн и хвърлях по един поглед на вратарите. Един ден Ули Хьонес дойде и каза: „Сеп взимам те на работа. Току-що привлякохме един вратар – Оливер Кан от Карлсруе. Искам да го направиш най-добрия света“, разказва Майер.

„Отивам на тренировка в Байерн и си мислех, че съм добър вратар. Тогава започвах да работя със Сеп Майер и разбрах, че дори на тогавашните си години той е на по-високо ниво. Бързо осъзнах, че има още много неща да науча. Благодарение на него аз израснах“, спомня си Кан.

Именно с Оливер Кан е свързано напускането на Сеп Майер като треньор на вратарите в националния отбор на Германия през 2004 г. Причината е скарване със селекционера Юрген Клинсман, който решава да залага на Йенс Леман, докато Майер защитава позицията, че Оливер е по-добрият вратар от двамата.

Днес Котката от Анцинг празнува 80-годишен юбилей, а всеки един съвременен вратар и фен на футбола дължи на Сеп Майер дълбок поклон за неговите заслуги към най-популярния спорт в света.
Веселин РУСИНОВ/БЛИЦ СПОРТ