Левски и ЦСКА изиграват интересен и изпъстрен с обрати и огромни скандали мач на днешния ден. Това се случва на 27 декември 1962 година. Никога досега двата отбора не са играли толкова късно през календарната година. „Сините“ печелят с 3:2, а победното попадение вкарва Стефан Абаджиев-Теко, който си прави прекрасен подарък за именния ден. Голът обаче е бурно оспорван от „червените“, заради което става огромно меле. Но в рубриката ни БЛИЦ Хит нека я караме хронологично…

Преди мача, който е от 11-тия кръг, ЦСКА е пети в класирането, а Левски е единадесети. Теренът е покрит със сняг, въпреки че група войници го чистят преди това. На трибуните има 40 000 зрители. Никой не признава студа и снега, защото е зажаднял за футболно зрелище.

Левски повежда още в началото след красив гол на Христо Илиев-Патрата от пряк свободен удар. Малко преди това Митата Якимов пропилява добър шанс за "армейците". 

Пак Патрата е в прегръдките на съотборниците си за 2:0 след брилянтна контра, организирана от Теко Абаджиев и Александър Костов. В края на полувремето опасен шут на Иван Колев преминава край дясната греда на Бисер Михайлов.

През второто полувреме ЦСКА връща двата гола само за пет минути. Първо Иван Колев е неудържим по крилото и след като нахлува в наказателното поле, от малък ъгъл изпраща топката майсторски в мрежата. Сетне и Димитър Якимов е точен. Прави го в свой стил - красиво и елегантно.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

„Червените“ се вдигат на щурм и пред вратата на вечния съперник ври и купи. Влезлият като резерва Васил Романов и Иван Ранков (дядо на сегашната тенисистка Виктория Томова) са близо до гола, но веднъж Бисер Михайлов се намесва чудесно, а после топката фучи малко над гредата.

Треньорът на Левски Кръстю Чакъров предприема смяна. Пуска в игра бързоногия и нисичък Димитър Костадинов на мястото на Димитър Йорданов-Кукуша. Именно той три минути преди края напредва по крилото и почти от аутлинията връща топката към Абаджиев, който отблизо вкарва за 3:2. „Червените“ обаче бурно скачат и протестират за немаркирана очевидна засада. Според тях Димитър Костадинов е бил поне на метър и половина зад защитата, преди да се стигне до головото му подаване. Всички от отбора до един заобикалят тъчрефера Георги Христов, който не вдига флага си в спорната ситуация. Правят същото и с главния съдия Петър Джонев.

На терена има блъсканици, ругатни и цветущи псувни между играчите. Страстите едва са успокоени от стоящи отстрани милиционери и резервните скамейки на двата отбора.

Джонев не гони никого (бр. – тогава все още няма жълти и червени картони), но и не променя решението. Скандалният гол е признат.

В края на сезона през пролетта на 1963 година ЦСКА завършва трети, като по този начин се слага край на дългата му серия от девет последователни шампионски титли. Левски финишира шести, а шампион е Спартак Пловдив.
 
27 декември 1962, „А“ група
ЛЕВСКИ  - ЦСКА 3:2

2:0 Христо Илиев (4, 25), 2:1 Иван Колев (57), 2:2 Димитър Якимов (62), 3:2 Стефан Абаджиев (87)

ЛЕВСКИ: Бисер Михайлов, Иван Манолов, Теньо Ботев, Иван Вуцов, Тончо Проданов, Любен Гайдаров, Стефан Абаджиев, Георги Соколов, Димитър Йорданов (75 – Димитър Костадинов), Христо Илиев, Александър Костов. Треньор: Кръстю Чакъров

ЦСКА: Георги Найденов, Борис Гаганелов, Никола Ковачев, Димитър Ангелов, Борис Станков, Пантелей Димитров, Иван Ранков, Никола Цанев, Димитър Якимов, Панайот Панайотов (59 – Васил Романов), Иван Колев.
Треньор: Крум Милев

Съдия: Петър Джонев
Стадион „В. Левски“ – 40 000 зрители