В историята на футбола има два трофея, връчвани на световния шампион. От 1974 г. насам отборите, спечелили съответния мондиал, получават отличие, наречено Световната купа. Точно преди една година Аржентина взе статуетката за трети път в историята си, след като на финала в Катар победи Франция с 4:2 след дузпи (2:2 в редовното време и 3:3 след продължения).

До 1970 г. на световния първенец е давана друга купа. Тя е наречена „Победа“, но е по-известна като „Златната Нике“. Причината за това е, че на високото 35 см и тежко 3,8 кг, отличие е изобразена древногръцката богиня на победата Нике. Тази купа e изработена от злато от френския скулптор Абел Лафльор. По-късно статуетката ще получи името Купа Жул Риме – на френския президент на ФИФА, инициатор за създаването на световните първенства. Той ръководи световния футбол от 1921 до 1954 г.

Трофеят оцелява през Втората световна война, след като италианският вицепрезидент на ФИФА д-р Оторино Бараси го укрива от нацистите в кутия за обувки под леглото си. Месеци преди Мондиал`66 купата е открадната от двама братя гангстери от публично изложение в Лондон, но седмица по-късно е открита от куче на име Пикълс (на снимката със стопанина си Дейвид Корбет).

WINBET – Ранно изплащане, Бонус Колонка и още много изненади в Спорт! (18+)

Точно преди 40 години Купата Жул Риме е открадната за втори път и завинаги изчезва. Бразилия получава отличието за вечно притежание, след като през 1970 г. взима трофея за трети път в историята си. Купата е изложена на деветия етаж в сградата на Бразилската футболна конфедерация в Рио де Жанейро. Поставена е в прозрачна кутия от бронирано стъкло, която е закачена за стената. Това означава, че всеки крадец, въоръжен с лост може да я откачи и със свободен достъп от задната страна да открадне безценната за футбола статуетка.

В 21:00 часа на 19 декември 1983 г. двама мъже с маски на лицата влизат в сградата на бразилската футболна централа, връзват пазача и с помощта на лост тип „кози крак“ откъртват кутията от бронирано стъкло, за да открадната Купата Жул Риме. Цялата операция трае общо 20 минути. В историята на най-популярния отборен спорт тя ще стане известна като Кражбата на века.

Краля на футбола Пеле излиза с публичен призив крадците да върнат трофея. Молбата му обаче е безполезна. До полицията достига информация, че купата е била разтопена в един от бедняшките квартали на Рио де Жанейро, за да бъде извлечено златото от нея. Впоследствие за обира са арестувани четирима души - трима бразилци и един аржентинец, но след това са освободени. Впоследствие са осъдени без да присъстват в съдебната зала. Няма обаче информация дали са излежали присъдите си. През 1984 г. бразилското подразделение на компанията „Кодак“ подарява на футболната централа на страната реплика на откраднатото отличие, което е повече от два пъти по-леко – 1,8 кг.

В продължение на 32 години се счита, че Купата Жул Риме изцяло е безвъзвратно изчезнала. На 13 януари 2015 г. ФИФА излиза със съобщение, че оригиналната основа на трофея е намерена в склад в мазето на официалната сграда на централата в Швейцария. Върху нея са изписани имената на първите четири носители на световната титла – Уругвай (1930 и 1950 г.) и Италия (1934 и 1938 г.). Причината за това е, че намереното в Цюрих 10-сантиметрово осмоъгълно парче се използва до 1950 г. След това е направена поправка и от 1954 г. трофеят е с нова основа.

„Мислехме, че тази основа е загубена в Бразилия. Това е като да откриеш египетска мумия. Находката е безценна. Не може да ѝ се сложи цена, както не може да се оцени каквато и да е семейна ценност. Според мен, нито един друг президент на ФИФА след Жул Риме не е виждал тази основа“, обяви през 2015 г. Давид Осейл – тогавашният директор в музея на ФИФА.

От месец март 2016 г. оригиналната основа на Купата Жул Риме е изложена в Световния футболен музей на ФИФА в Цюрих. Единично посещение на възрастен човек в експозицията ще струва на всеки желаещ 24 швейцарски франка. Има намаления за групови посещения, деца до 15 години, пенсионери и хора в неравностойно положение.

Снимки: Profimedia.bg