ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 2 И СПЕЧЕЛИ ЗЛАТНА ТОПКА ОТ СТОИЧКОВ - ТУК!

Светът на футбола е пълен с различни истории, разказвани от уста на уста, които в крайна сметка се превръщат в легенди. Понякога са толкова преувеличени, че никой не би повярвал в тях, ако не бяха постоянно повтаряни и коментирани. Именно за една такава случка ще стане дума днес в рубриката „Хит Блиц“. Историята е с 60-годишна давност – от 1963 г.

В началото на 60-те години на ХХ век националният отбор на Съветския съюз е сред най-силните в Европа. През 1960 г. „сборная“ става европейски шампион, а четири години по-късно губи на финала срещу Испания. Една от големите звезди на отбора е нападателят Виктор Понеделник. На финала на Евро’60 той с глава бележи победния гол в продълженията на мача с Югославия (2:1) и носи на СССР единствения голям футболен трофей на национално ниво.

Година след триумфа на европейското първенство Понеделник е привлечен в ЦСКА (Москва), но не успява да изиграе нито един мач и се връща в СКА от родния си град Ростов на Дон. Нападателят се слави с мощния си удар с десния крак. Любопитното е, че в този период по някаква причина той играе с черна превръзка на дясното коляно. Сред народа се носи слух, че това е предупреждение към съперниците и зрителите, тъй като изстрелът му с този крак е убийствен. За неговата точност говори и статистиката му в националния отбор – 20 гола в 29 мача.

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

През 1963 г. СКА (Ростов на Дон) е поканен на турне в Африка. В един от мачовете съветският тим трябва да играе контрола с националния отбор на Мали. Този мач е повод да се роди една легенда, която е толкова много раздута, че превръща мощния удар на Виктор Понеделник в смъртна присъда за една горила.

Цялата история се дължи на факта, че вратарят на малийския национален отбор излиза на терена, водейки на верижка маймунка. Животното е талисман на африканския тим. Интересното е, че преди началото на мача малийският страж поставя маймунката на напречната греда, точно над единия ъгъл на вратата. При една от атаките на СКА (Ростов на Дон) Виктор Понеделник прибягва до голямото си оръжие – мощен удар с десния крак. Стреля от 35 метра, а топката се отбива в напречната греда, в близост до мястото, на което е животното. В резултат на това маймунката пада на терена и повече не помръдва.

Вратарят решава, че животното е мъртво. Грабва го и бързо го отнася в съблекалнята, а след него се втурват съотборниците му. Атмосферата на трибуните става доста напечена за тима от Съветския съюз и играчите са принудени да се приберат. При тях влиза човек от посолството и ги предупреждава, че ако маймунката умре, ще е много трудно да си тръгнат не само от стадиона, но и от Африка. Гостите се стъписват допълнително, тъй като напът за мача преводачът им показва от прозорците на автобуса колиби извън града и завява: „Там живеят племена на човекоядци“.

За тяхно щастие, малко по-късно в стаята влиза масажистът, който успокоява всички: „Маймунката дойде в съзнание“. Мачът продължава, а талисманът отново е на мястото си върху напречната греда. Играчите на СКА обаче са помолени от треньора си Виктор Маслов да не бият с всичка сила по посока на вратата на Мали и най-вече – да не стрелят в горните ъгли. В крайна сметка двубоят завършва при равенство 1:1.

Тук обаче се ражда легендата, която е изключително преувеличена. Маймунката се оказва горила. Тя не е просто талисман, а вратар на националния отбор на Мали. На всичкото отгоре умира, след като понася мощния удар на Виктор Понеделник. Причината за това са несъвършените по онова време телефонни връзки и отсъствието на достоверни канали за проверка на информацията.

Кореспондентът на френското спортно издание „Екип“ предава репортаж по телефона на редакцията в Париж. Заради шума и пращенето в слушалката, явно във френската столица не са разбрали какво точно диктува журналистът от Африка. Така на страницата на авторитетното издание се появява информацията, че футболната звезда от Съветския съюз е убил с топката маймуна, която била вратар по време на мач.

Историята достига до Москва, където хората разбират за случилото се, а мълвата превръща маймуната в горила. При пристигането в Москва Виктор Понеделник е посрещнат от тогавашния президент на футболната федерация на СССР Валентин Гранаткин.

„Какво се случи в Африка. Вестник „Екип“ пише, че с един удар си убил вратаря маймуна. Казвай, защото ме викат в Централния комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз, за да давам обяснения“, заявил Гранаткин.

Нападателят на СКА (Ростов на Дон) разказал какво в действителност се е случило на мача с Мали. В резултат на това босът на футболната централа отговорил: „Ох, камък ми падна от сърцето“.

Виктор Понеделник почина на 5 декември 2020 г. на 83-годишна възраст. Той беше единственият останал жив член на националния отбор на СССР от победния финал на европейското първенство през 1960 г.