ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

29 февруари е най-рядката дата в календара, защото е само веднъж на четири години. По-любознателните фенове на футбола си задават въпроса – дали Левски и ЦСКА са играли някога на днешния ден. БЛИЦ веднага дава отговор на въпроса.

Вечно дерби на 29 февруари не се е провеждало. Двата отбора обаче имат по три мача на странната дата.

Първи на 29 февруари играе Левски. Това се случва точно преди 60 години - през далечната 1964 година. „Сините“ приемат в София отбора на Христо Кърпачев от Ловеч в двубой от турнира за Купата на Съветската армия. Левски фучи като ураган и помита скромния си съперник с 8:0. Срещата е необичайна, тъй като мачът на 29 февруари се води първи между двата тима, които преди това най-напред играят… реванша помежду си.

По програма двата двубоя са предвидени за 23 и 29 февруари. Първо в Ловеч, а после в София. Заради турне на Левски в Израел обаче мачът в Ловеч е отложен. Така първо се играе реваншът, спечелен убедително от „сините“, а на 3 март се провежда отложената първа среща. Левски пак печели, но сега само с 3:2.

WINBET – завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

През 1984 година Левски и ЦСКА имат битки на 29 февруари. Те са от турнира за Купата на България. „Сините“ гостуват във Велико Търново на Етър и приключват 1:1.  След това на реванша взимат своето с 3:1. ЦСКА пък разпилява от бой ЖСК-Спартак (Варна) с 6:0,  а на реванша, игран чак на 21 март, се задоволяват с равенство 1:1.

През 1992 година Левски и ЦСКА пак играят на 29 февруари. Този път за първенство. „Сините“ правят скучно 0:0 на „Лаута“ с пловдивското Локо, а в същия ден при гостуването си в Сливен ЦСКА бие с 3:1.

Стигаме и до 2020 година, когато само ЦСКА играе на 29 февруари. „Армейците“ се излагат и падат с 1:2 при визитата си на Царско село. Феновете скандират „Оставка!“, а призивът е насочен към тогавашния наставник на отбора Милош Крушчич. На трибуните на малкото стадионче, разположено до Околовръстното шосе на София е цяла делегация с началници от ЦСКА, водена от Гриша Ганчев. Бизнесменът рядко си позволява да гледа на живо мачове на отбора, но този път изненадва зрителите. Ганчев не вярва на очите си от това, което вижда долу на терена. Поражението на „червените“ е една от сензациите на пролетния дял.

Левски на 29 февруари
1964, КСА -1/16-финал
Левски – Кърпачев (Ловеч) 8:0

1984, Купа България четвъртфинал
Етър – Левски 1:1

1992,  „А“ група
Локо Пд – Левски 0:0

ЦСКА на 29 февруари
1984, Купа България, четвъртфинал
ЦСКА – ЖСК Спартак (Варна) 6:0

1992, „А“ група
Сливен – ЦСКА 1:3

2020, „А“ група
Царско село – ЦСКА 2:1