Датата е 20.09.2009 година. Предстои да се изиграе вечното дерби между ЦСКА и Левски. Двата тима се готвят трескаво, но „сините“ са без четири от звездите си. По същото време Живко Миланов, Дарко Тасевски, Юсеф Рабех и Зе Соарес са в Русия, уж за да подпишат с Рубин (Казан).

Без тях тимът, воден от Радко Достанич, губи с 0:2.

Но фокусът е друг. Той е извън терена и остава в историята като „Казанската афера“. Днес се навършват точно 15 години от случилото се.

Ден преди мача карето отлита за Москва, придружавано от изпълнителния директор на Левски Константин Баждеков, от мениджъра Николай Жейнов и представител на международния отдел на „сините“, говорещ перфектно руски.   

Те са пратени спешно от боса на Левски Тодор Батков заради получена оферта от 1 милион евро. Всички са в прекрасни настроение в очакване на големите пачки. На футболистите отделно са обещани бомбастични заплати - двойно и тройно по-големи от сумите, които взимат в Левски.  

На „Герена“ имат нужда от пари след поредния провал в евротурнирите. Тимът е отстранен от Дебрецен в опитите си да повтори влизането в груповата фаза на Шампионската лига от 2006 година.

Така че, милионната оферта е добре дошла. 

Оказва се, че  става въпрос за добре планиран сценарий, на който „сините“ се хващат и попадат в капана на измамата.

Първото име, което изплува в аферата, е на митичния вече арменец Артур Оганесян, който е смятан за двигател на цялата схема.

Версиите са черно тото и заговор срещу Левски.

Твърди се, че месец преди екшъна Артур е бил в София и се е срещнал с тогавашните собственици на ЦСКА - Димитър Борисов и Иво Иванов. Тръгва слух, че тримата спретнали мръсния номер на Тодор Батков.

За "Казанската афера" се заговаря не само в България и Русия, не само в Европа, но и в целия свят. Даже в Индонезия разказват за нея. Тя е обявена за една от най-големите измами във футбола. 

Самият бивш бос на Левски точно преди година даде обширно интервю пред БЛИЦ, в което каза много истини  - гледайте ТУК от 11:30 минута на видеото!
БЛИЦ СПОРТ