Левски и ЦСКА изиграват на днешния ден един от най-скандалните и най-посетени мачове между двата тима в последните 30 години. Срещата през 1996 година е част от груповата фаза на турнира за Купата на Професионалната лига.

 Вечните съперници са в една група с Нефтохимик и Шумен. Отборите играят помежду си само по един мач.

Въпросната битка на 21 февруари 1996 година се играе на стадион „Георги Аспарухов“. На трибуните се изсипват много зрители - 40 000 зрители.  Взети са крути мерки – бъкано е с полиция, като преобладава конната, както и десетки полицаи с кучета.

Теренът е изчистен от падналия два дни преди това сняг, но не се намира в идеално състояние, а през второто полувреме заприличва на картофена нива.  

Левски е воден от Иван Кючуков, а ЦСКА от Георги Василев. Това е първи мач на Гочето в голямото дерби на България като наставник на „червените“. Преди това той има исторически битки като треньор на Левски срещу „армейците“, една от които е най-впечатляващата – 7:1.  

Василев е посрещнат радушно от спортния директор на „сините“ Андрей Аспарухов, с когото са били голям тандем на „Герена“. Както и от публиката. Тя обаче реагира коренно противоположно при появата на вратаря Димитър Попов и нападателя Георги Донков. Юношите на Левски са вече с екипа на ЦСКА, което е ядосало до краен предел сектор „Б“. Попето и Жоро са обиждани, заплашвани, замеряни с разни предмети, когато излизат от съблекалнята за загрявката.

WINBET – Ранно изплащане, Бонус Колонка и още много изненади в Спорт! (18+)

ЦСКА е без двама основни футболисти – Анатоли Нанков е контузен, а Добромир Митов е наказан.

В Левски отсъстват доста повече играчи. Няма ги опитните Емил Велев, Сашо Марков, Емил Кременлиев, Валентин Дъртилов (който чака жълтата си карта от Турция), Георги Славчев, Кънчо Йорданов, както и 19-годишният Елин Топузаков.

Първото полувреме преминава под диктовката на Левски, гостите предпочитат да се отбраняват и залагат на контри. Шоуто е след почивката.  

В 52-ата минута Тодор Зайцев подава на Илиян Симеонов-Чушката, който майсторски се освобождава от македонеца Найдоски и с бомбен изстрел изправя огромна част от публиката на крака – 1:0.

След това играта се накъсва. Преобладават многото нарушения. Има разправии и псувни между футболистите. Божидар Янков от ЦСКА е провокиран от Веско Сърбаков. Левият бек на „червените“ блъска съперника, който му отвръща със същото.  Съдията Митко Митрев показва жълти картони и на двамата, но на Янков това е втори, който автоматично се превръща в червен.

Малко след това халфът на ЦСКА Филип Филипов е със счупен нос и с леко комоцио, което води до смяната му.

Идва и най-скандалният момент от мача. Румен Христов, след серия финтове отдясно, подава на Георги Георгиев-Гецата, който е повален в наказателното поле от Тодор Зайцев. От повторенията не става ясно дали халфът на Левски играе на 100-процента първо с топката. ЦСКА иска дузпа, но не я получава.

Три минути по-късно Гецата центрира и Георги Донков с глава вкарва хубав гол, който е отменен заради засада.

Последва пресилено изгонване на Донков, който впоследствие блъска леко с ръце Борислав Илиев. „Синият“ защитник преиграва и се просва на тревата. Митрев вади червен картон и на Донков. ЦСКА остава с 9 души, а в 73-ата минута мачът реално приключва, защото Левски повежда с 2:0. Зайцев пак асистира, доказвайки, че е №1 на терена. Тошко пробива по фланга и намира Йовов, който отблизо бележи второто попадение.

В края Левски изпуска още положения, при едно от които след удар с глава на Сърбаков топката се отбива в горната греда.

Това е седна поредна победа на „сините“ във вечното дерби, а серията впоследствие ще стигне до девет.

Левски се класира втори в групата, където първи финишира Нефтохимик. ЦСКА е трети и заедно с Шумен е аут от играта.

Според регламента „сините“ участват в разпределението на местата от 5-о до 8-о в турнира за Купата на ПФЛ, където приключват седми. Нефтохимик пък печели трофея след зрелищен финал с Монтана, завършил 7:2 след продължения.  БЛИЦ СПОРТ

21 февруари 1996,
Купа на ПФЛ
ЛЕВСКИ – ЦСКА 2:0
1:0 Ил. Симеонов (52), 2:0 Йовов (73)

ЛЕВСКИ: Пламен Николов, Веселин Сърбаков, Димчо Марков (69.
Станимир Господинов), Радостин Русев, Борислав Илиев, Владимир Йонков, Мариян Христов, Петър Янков (21 – Илиян Симеонов), Тодор Зайцев, Георги Иванов-Геш, Дончо Донев (46 – Христо Йовов). Треньор: Иван Кючуков
ЦСКА: Димитър Попов, Адалберт Зафиров, Илия Найдоски, Божидар Янков, Галин Иванов, Филип Филипов (59 – Георги Чакъров), Ристе Милославов, Димитър Сивов (54 – Румен Христов), Петър Михтарски (81 – Петър Жабов), Георги Георгиев, Георги Донков. Треньор: Георги Василев
Съдия: Митко Митрев
Ст. „Георги Аспарухов“ – 40 000 зрители.