ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 2 И СПЕЧЕЛИ ЗЛАТНА ТОПКА ОТ СТОИЧКОВ - ТУК!

От основаването си през 1963 г. германската Бундеслига е съхранила в архивите си много паметни мачове, но един от тях си е спечелил напълно заслужено прозвището „най-лудият в историята“. Това се случва на днешния ден, точно преди 50 години - 20 октомври 1973 г., при домакинството на Кайзерслаутерн срещу мюнхенския Байерн.

На пръв поглед – нормален мач от Бундеслигата, въпреки че всяко гостуване на мюнхенския колос Байерн предизвиква огромен интерес в страната. И това не е никак случайно, защото в състава на баварците тогава

играят петима национали на ФРГ,
които година по-рано са станали
европейски шампиони,

а година по-късно ще станат и световни шампиони. Това са вратарят Сеп Майер, Кайзер Франц Бекенбауер, Ханс-Георг Шварценбек, Ули Хьонес и вълшебният стрелец Герд Мюлер. Липсва единствено Паул Брайтнер.

WINBET – Ранно изплащане, Бонус Колонка и още много изненади в Спорт! (18+)

Срещу тях в тима на Кайзерслаутерн по-известни имена са Клаус Топмьолер, както и шведският национал Роланд Сандберг. Треньори са двата отбора са Ерих Рибек за „лаутерите“ и Удо Латек за баварците. И докато Рибек залага на схемата 4-3-3, колегата му Латек се придържа към 4-4-2.

Пред пълните трибуни началото е повече от успешно за Байерн. Още в 12-ата минута гостите водят с 2:0 след голове на Герсдорф. А когато в 36-ата Герд Мюлер в типичен стил прави резултата 3:0, сякаш всичко изглежда решено. Малко преди почивката Йозеф Пирунг, който по-късно ще се превърне в едно от главните действащи лица при триумфа, намалява разликата. В 57-ата минута Герд Мюлер бележи втория си гол в мача, правейки 4:1 за Байерн. Дали в този момент някой си е представял друг изход, освен победа за баварците.

В следващата минута обаче Клаус Топмьолер връща едно попадение и това сякаш се превръща в сигнал за домакините, които тръгват в атаки. Защитата на Байерн не е подготвена за този щурм и започва да се огъва под натиска. На сцената отново излиза Пирунг, който за 12 минути довежда резултата до немислимото равенство 4:4, постигайки хеттрик. Големият Сеп

Майер вади топката от мрежата
си, невярвайки на случващото се

Като капак на всичко в 76-ата минута Герсдорф получава червен картон и Байерн трябва да доиграе мача с десет души. Публиката е като обезумяла, но и тя не знае, че това съвсем не е всичко. И когато вече изглежда, че това ще бъде и крайният резултат, настъпват опустошителните пет минути между 84-ата и 89-ата, когато Дил и на два пъти Херберт Лаумен вкарват нови три гола за окончателното и суперсензационно 7:4 за Кайзерслаутерн. Само за 31 минути домакините постигат 6 гола във вратата на баварския колос. Байерн е нокаутиран!

35 хиляди щастливци на „Бетценберг“ никога няма да забравят двубоя, на който са били свидетели. А неигралият Паул Брайтнер с горчивина споделя, че точките ще бъдат изпратени на Кайзерслаутерн по пощата. Така с уникалния обрат завършва най-лудият мач в историята на Бундеслигата! Мач, след който почти половин Германия (колкото са феновете на Байерн) бере голям срам...

 Но колкото и странно да звучи, загубата се явява и своеобразен катарзис за баварците, които затягат редиците си и в края на сезона не само отново стават шампиони на ФРГ, но и за първи път печелят купата на европейските шампиони.

20 октомври 1973 година 
КАЙЗЕРСЛАУТЕРН – БАЙЕРН 7:4

КАЙЗЕРСЛАУТЕРН: Етинг, Фукс, Швагер, Дил, Хубер, Битц, Топмьолер, Лаумен, Акерман, Пирунг, Сандберг. Треньор – Ерих Рибек.

БАЙЕРН: Майер, Дюрнбергер, Бекенбауер, Шварценбек, Хансен, Герсдорф, Ули Хьонес, Рот, Цобел, Герд Мюлер, Хофман. Треньор – Удо Латек.

ГОЛМАЙСТОРИ: 0:2 Герсдорф (3, 12), 0:3 Г. Мюлер (36), 1:3 Пирунг (43), 1:4 Г. Мюлер (57), 2:4 Топмьолер (58), 4:4 Пирунг (61, 73), 5:4 Дил (84), 7:4 Лаумен (87, 89).

СЪДИЯ – Хорст Бонакер, ст. „Бетценберг“ – 35 000 зрители.

РУМЕН ПАЙТАШЕВ