ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 2 И СПЕЧЕЛИ ЗЛАТНА ТОПКА ОТ СТОИЧКОВ - ТУК!

Легендите на ЦСКА Аспарух Никодимов и Цветан Атанасов говориха пред БЛИЦ във връзка с половинвековния юбилей от екзекуцията на Аякс. Двамата са сред главните действащи лица в знаменития осминафинален реванш за КЕШ на 7 ноември 1973 година, когато холандският колос е поставен на колене с 2:0 след продължения.

„Това е паметна, това е велика победа. Една от най-великите в историята на българския футбол въобще. Аякс беше страшилището на Европа. Непобеден. Тук обаче ние го поставихме на колене“, разказва Паро, който е моторът на ЦСКА в паметната нощ.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

„Понеже мачът се игра на 7 ноември, по време на провеждането му започна заря. Тя беше  по повод годишнината от социалистическата революция през 1917 година. Холандците обаче не знаеха това. Помислиха си, че зарята е свързана с мача и това ги стресна. Споглеждаха се на терена и не знаеха какво се случва.
Няма да забравя радостта на хората по трибуните, запалените факли. Беше уникално. 70 000 души ликуваха“, добавя Никодимов, който изживява още два пъти същия триумф по-късно вече като старши треньор. На 17 септември и на 1 октомври 1980 година ЦСКА отстранява Нотингам. На 17 март 1982 година пада главата и на Ливърпул. Пак с 2:0 и пак след продължения. Така Никодимов става единственият в света, който елиминирал три настоящи носители на КЕШ – първо като футболист, а след това два пъти и като треньор.

„Винаги ще помня победата ни над Аякс. Играхме великолепно. Срещу нас бе изключителен отбор, съставен от уникални футболисти. Само Кройф липсваше, тъй като вече беше преминал в Барселона. Всички други обаче бяха на терена. Аякс бе трикратен носител на КЕШ. Настоящ трикратен европейски клубен шампион. Но ние го поставихме на колене. Да, аз също помня зарята и мисля, че холандците се поуплашиха от нея. Знаете ли колко много хора останаха извън стадиона. Интересът беше огромен. Имаше зрители от Сърбия, от Македония, от Румъния“, заяви и Цецо Атанасов, друга велика фигура в титулярния състав на ЦСКА.

Той играе толкова силно, че прави „разноглед“ легендарния защитник на холандците Руди Крол. Бранителят по едно време пада на земята, гледайки нещастно как Цецо го е финтирал елегантно.

„Тогава отлично си взаимодействахме с десния ни бек Иван Зафиров. Имаше опит, имаше сплав между нас. Това важеше за всичките линии на отбора. Това наистина е велика победа в цялата история не само на ЦСКА, но и на българския футбол“, добавя ветеранът.

Тук БЛИЦ припомня един позабравен факт. Само два месеца, след като е елиминиран в София от „армейците“, Аякс печели Суперкупата на Европа след два мача с Милан. Първият е загубен в Милано с 0:1, но на реванша холандският колос гази с 6:0.
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ 

7 ноември 1973 година
1/8 финал, КЕШ
ЦСКА - Аякс 2:0 след прод.

1:0 Димитър Марашлиев (68), 2:0 Стефан Михайлов (116)

ЦСКА: Йордан Филипов, Иван Зафиров, Божил Колев, Цоньо Василев, Борис Средков, Димитър Пенев, Цветан Атанасов (107 – Стефан Михайлов), Аспарух Никодимов, Петър Жеков, Георги Денев, Димитър Марашлиев (106 – Пламен Янков)

Аякс: Стуй, Сурбиер, Хулсхоф, Бланкенбург, Крол, Хаан, Неескенс (77 - Шилхер), Г. Мюрен, Реп, Мулдер (70 - А. Мюрен), Кайзер

Съдия: Бушели (Швейцария)

Ст. "Васил Левски" - 70 000 зрители