ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 3 И СПЕЧЕЛИ ЗЛАТНА ТОПКА ОТ СТОИЧКОВ - ТУК!

Историята на футбола помни много обрати във важни мачове, но редки са случаите, в които отбор да навакса пасив от три гола за по-малко от половин час и в крайна сметка да стигне до победата.

Именно подобно нещо прави Вердер преди точно 30 години. На 8 декември 1993 г. тимът от Бремен приема Андерлехт от груповата фаза на Шампионската лига. Воденият от Ото Рехагел тим достига до този етап на турнира, след като елиминира Динамо (Минск) и Левски в двата квалификационни кръга.

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

Жребият за групите поставя Вердер в група с Милан, Порто и Андерлехт. Във втория кръг "зелено-белите" приемат белгийския тим. Гостите вкарват три гола в първите 33 минути. Първо Филип Албер открива резултата в 16-ата минута, наказвайки грешно излизане на вратаря Оливер Рек. Две минути по-късно Дани Бофен удвоява, а след това реализира и третия гол за Андерлехт с прецизен удар от границата на наказателното поле, пратил топката в горния десен ъгъл на вратата. Отчайващият резултат кара мнозина фенове на домакините да напуснат „Везерщадион“ още след края на първото полувреме.

Какво е казал Ото Рехагел на своите играчи на почивката никой не разкрива, но е ясно, че думите му имат правилния ефект. В 66-ата минута новозеландският нападател Уинтън Руфър връща едно попадение за домакините. Само осем минути по-късно защитникът Руне Брадсет още съкращава пасива на тима си, след като е точен с глава след центриране отляво.

Десет минути преди края резултатът е изравнен от Бернд Хобш, който също бележи с глава. След само още три минути обратът е факт. Марко Боде е точен за Вердер, а в последната минута Руфър с втория си гол оформя крайния резултат. Така в рамките на 24 минути домакините вкарват пет гола и стигат до успеха в един от най-паметните обрати в историята на Шампионската лига.

Победата на тима от Бремен влиза в историята на германския футбол като Третото чудо от Везер. Първото е през сезон 1987/88 в Купата на УЕФА, когато „зелено-белите“ губят с 1:4 от Спартак (Москва) в първия осминафинал, но във втория записват успех с 6:2 се класират за следващия етап.

Само година по-късно, но в първия кръг на КЕШ, тимът от Бремен претърпява поражение с 0:3 като гост на Динамо (Берлин), но на реванша разбива шампиона на ГДР с 5:0. Това е Второто чудо от Везер.

Има и четвърто чудо. То се случва на 7 декември 1999 г. В първия мач от третия кръг на Купата на УЕФА Вердер губи с 0:3 като гост на Лион. Заради това на стадиона пристигат едва 9559 зрители, но те стават свидетели на успех с 4:0 и отстраняване на „хлапетата“.

8 декември 1993 г., Шампионска лига, групи
ВЕРДЕР – АНДЕРЛЕХТ 5:3
0:1 Филип Албер (16), 0:2 Дани Бофен (18), 0:3 Дани Бофен (33), 1:3 Уинтън Руфър (66), 2:3 Руне Брадсет (72), 3:3 Бернд Хобш (80), 4:3 Марко Боде (83), 5:3 Уинтън Руфър (89)

Werder BremenВердер: Оливер Рек, Руне Брадсет, Дитмар Байерсдорфер, Ули Боровка, Марио Баслер (87-Андре Виденер), Мирко Вотава, Андреас Херцог (46-Томас Волтер), Дитер Айлтс, Марко Боде, Бернд Хобш, Уинтън Руфър
Треньор: Ото Рехагел

RSC AnderlechtАндерлехт: Филип де Вилде, Филип Албер, Бертран Красон, Греъм Рутиес, Марк Емерс, Филип Хааргорен, Дани Бофен, Бруно Версавел, Пер Зетерберг (83-Вим Коойман), Йохан Валем, Джон Босман (68-Люк Нилис)
Треньор: Йохас Боскамп

Бремен, „Везерщадион“ – 29 000 зрители
Съдия: Йон Крачунеску (Румъния)
Жълти картони: Виденер (Вердер); Зетерберг, Версавел, Босман (Андерлехт)