На днешния ден се навършват 57 години от деня, в който български отбор е най-близо до класиране на финал от евротурнирите. На 3 май 1967 г. се играе третият мач между ЦСКА и Интер от полуфиналите на КЕШ, както и полуфиналният реванш между Рейнджърс и Славия за КНК.

„Белите“ са загубили в София първия мач срещу шотландците с 0:1. Шансовете им за реванша в Глазгоу са малки и отново отстъпват с 0:1. При „армейците“ ситуацията е съвсем различна и равностойна. Първият двубой срещу Интер в Милано завършва 1:1 (голове на Факети и Цанев), а Димитър Пенев е ударен от сигнална ракета. При същия резултат приключва и реваншът в София (голове на Факети и Радлев), а в дните преди това испанският съдия Мендибил е заменен от УЕФА със сънародника си Сакариеги, оказал се близък приятел с треньора на "нерадзурите" Хеленио Херера. Заради гола си Никола Радлев след мача е произведен от военния министър Добри Джуров от редник в старшина. Така се стига до трети мач, който да определи съперника на Селтик във финала в Лисабон, където „детелините“ печелят трофея след успех с 2:1. По онова време няма продължения и дузпи за определяне на победителя от сблъсък в елиминациите след равенство в общия резултат.

Третият мач по правило трябва да се играе на неутрален терен. Има няколко варианта – в Австрия (Виена или Грац) или ФРГ (Франкфурт). В крайна сметка двубоят се играе в италианския град Болоня.

Някъде месец-два след мача ЦСКА се сдобива с уникален за времето си автобус. Возилото с марка „Барейрос“ е истински лукс – с хладилници и тоалетна. Веднага плъзва слух, че „червените” са приели предложението на Интер третият мач да е в Италия срещу въпросния рейс.

Мълвата обикаля не само София, но цяла България. И се шири из цялата страна години наред. Тя е подкрепена и от изявление на тогавашния вратар на „армейците“ Стоян Йорданов, който години по-късно заявява: „Разправяха ни, че в Болоня имало много комунисти и те щели да ни подкрепят на трибуните... А истината е, че всичко стана заради един автобус, който получихме от италианците. Имахме реална възможност да отстраним Интер, а на финала срещу Селтик щеше да ни бъде по-лесно.“

 WINBET – Ранно изплащане, Бонус Колонка и още много изненади в Спорт! (18+)

Всъщност истината за провеждането на двубоя в Болоня е съвсем друга, а автобусът не е подарък от Интер. За това свидетелстват и финалните думи на репортажа на в. „Народен спорт“ след втория мач в София, публикуван в броя от 27 април 1967 г.

Двата отбора се уговориха третият мач да се състои на 3 май в Болоня. (Организацията на мача на друго място срещна непреодолими трудности, а в Болоня – постоянен съперник на Милано – българите се очаква да намерят добра обстановка за игра). Да се надяваме, че нашият шампион, вече опознал своя противник, добил самочувствие, ще покаже най-доброто, което има. Защото ако Интер има потенциални възможности, които не прояви в София, ние знаем, че и ЦСКА „Ч. знаме“ може да даде повече. Горе главата, момци!

Интересна е съдбата на въпросния автобус „Барейрос“. 11 години след епичните схватки на ЦСКА с Интер возилото е потрошено от хасковски хулигани след напечен мач от „А“ група.

Билетите за битката в Болоня са изкупени дни преди решителния двубой. Италианските медии са удивени от факта, че българският отбор се е съгласил да не играе на неутрален терен, а сам се е наврял в устата на лъва. Местните журналисти обаче са наясно, че жителите в Болоня нямат големи симпатии към Интер и правят опит да привлекат неутралните зрители към каузата на „нерадзурите“, превръщайки я в национална. Заглавията на вестниците гласят: „Днес ще играе Италия“.

Очакванията, че ЦСКА ще получи подкрепа от футболните привърженици в Болоня се оправдават в началото на мача, когато от местните се чуват възгласи „ЦСКА, ЦСКА! София. Булгари“. Интер обаче печели с 1:0 с гол на Ренато Капелини в 12-ата минута. Всичко това е описано в репортажа на в. „Народен спорт“ в броя от 4 май 1967 г., където се отбелязва и съдийското рамо, което швейцарецът Готфрид Дийнст удря на Интер. Българското спортно издание предоставя описание на мача с най-интересното, случило се в отделни периоди от срещата.

Полуфинал за КЕШ, трети мач
3 май 1967
Интер – ЦСКА 1:0
1:0 Капелини (12)

Интер: Сарти, Бургнич, Факети, Бедин, Гуарнери, Пики, Доменгини, Мацола, Капелини, Суарес, Корсо.

ЦСКА: Ст. Йорданов, Ив. Василев, Б. Гаганелов, Хр. Маринчев, Б. Станков, Д. Пенев, К. Райков, Н. Цанев, Н. Радлев, Д. Якимов, Асп. Никодимов.

Съдия: Готфрид Дийнст (Швейцария)
Болоня, стадион „Комунале” – 50 000 зрители