ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 2 И СПЕЧЕЛИ ЗЛАТНА ТОПКА ОТ СТОИЧКОВ - ТУК!

Ако беше жив, полският футболен ас Кажимеж Дейна щеше да навърши 76 години днес. Той е роден на 23 октомври 1947 година и умира през 1989 година.

Същата 1989-а, известна с огромните си промени в социалистическите страни, сложили край на комунизма, е наричана още „проклетата футболна година“. Проклета, защото на 15 април е трагедията на стадион „Хилзбъро“ в Шефилд. Проклета, защото цели три световни звезди умират през 1989-а.  Именно за тях иде реч в днешната история на Хит БЛИЦ.

Бог ги прибира на небето по един и същи начин – автомобилни катастрофи. Това са Лори Кънингам (Англия), Кажимеж Дейна (Полша) и Гаетано Ширея (Италия). Последните двама напускат белия свят само през два дни.

WINBET – забавление онлайн с над 1400 слот игри! (18+) 

Първи загива Кънингам. Трагедията се разиграва в испанската столица Мадрид  рано сутринта на 15 юли. 33-годишният тогава Лори е футболист на Райо Валекано.  Лори тръгва за тренировка със служебния си автомобил.

С него в колата е приятелят му Марк Кафуел Лати. Кънингам не носи предпазен колан. Катастрофата става на 6-лентовата магистрала „Ла Коруня“ в 6:45 часа, когато автомобилът, Сеат Ибиса, се преобръща, удряйки се преди това в стълб за осветление.  Тялото на англичанина е изхвърлено от мощния удар на няколко метра от колата. Англичанинът е откаран в болница, където същата вечер умира. Спътникът му оцелява със счупена ръка.

10 години по-рано Лори се превръща в първия английски футболист, купен от Реал Мадрид. „Кралете“ плащат рекордните за тези времена 950 000 паунда на Уест Бромич, за да привлекат талантливото ляво крило.
Две години още по-рано пък (1977) Кънингам става първият тъмнокож, облякъл екип на национален отбор на Англия. Прави го в приятелски мач с Шотландия на ниво младежки тимове до 21 години.
 
На 1 септември умира 41-годишният Дейна. Фамозен атакуващ халф. Неговата кариера е изключителна. Блести в Легия, блести в националния тим на Полша, с който става олимпийски шампион (1972 година), бронзов медалист на световното първенство през 1974 година в Западна Германия и пак бронзов медал от олимпийските игри през 1976 година. Футболист №3 за 1974 година,  като пред него са само Йохан Кройф и Франц Бекенбауер. От 1978 до 1981 година е футболист на Манчестър Сити.

В залеза на кариерата си играе в САЩ, където носи екипа на Сан Диего.  След нейния край остава там, за да популяризира европейския футбол.

Той умира в нощта на 31 август срещу 1 септември 1989 г. в автомобилна катастрофа на шестлентова магистрала I-15 , северно от Мирамар Роуд.

Прибирайки се у дома, управляваният от него бял Додж Колт от 1974 г. се удря в 1:25 часа с пълна сила в задната част на аварирал пикап Форд F-600, собственост на мексиканеца Мануел Васкес, въпреки че е правилно паркиран в най-дясната аварийна лента.

Максималната скорост на този участък от пътя е била 55 мили в час , или по-малко от 90 километра в час. Дейна значително превишава тази граница, докато е под въздействието на алкохол. Полицията не открива следи от спирачен път , а съдебният лекар Чарлз Кели пише в доклада си, че причината за смъртта са множество наранявания на главата и гърдите, както и вътрешни наранявания. Той беше идентифициран въз основа на шофьорската си книжка , която необичайно държи в джоба на дънките си, и възпоменателен пръстен с печат. Информацията за смъртта му е медийна тема номер едно не само в цяла Америка, но и в света. Дейна е погребан на 9 септември 1989 г. в Сан Диего. През 2012 г. урната с праха му е пренесена в Полша.

Само два дни по-късно – 3 септември 1989 година, загива и Гаетано Ширея. Легендарният италианец умира на 36 години след автомобилна катастрофа в… Полша.  Кариерата му на брилянтен защитник започва в Аталанта. След това 14 сезона лети с екипа на Ювентус. През 1982 година става световен шампион с Италия.
През 1989 година Ширея работи като скаут в Юве. Занимава за Полша, за да разузнава Гурник Забже, тъй като предстоят мачове между двата отбора в турнира за Купата на УЕФА. Гаетано пътува в полски Фиат 125р. Заедно с него в автомобила са шофьор, преводач и представител на Гурник, както… четири туби с бензин. Те са оставени в багажника, каквато е тогава практиката поради дефицита на петрол в онези години в Полша. Фиатът пътува от Забже до Варшава, откъдето Ширея трябва да си хване самолет за Италия.

Близо до село Бабск обаче става катастрофата. Часът е 1 без 10 на обяд. Лекият автомобил се блъска в микробус заради неправилно изпреварване на два камиона. Не става въпрос за зверски удар, но той е достатъчен тубите с бензин да пламнат, както и да пламне целият Фиат. Всички загиват с изключение на представителя на Гурник, който е стоял на предната седалка до шофьора. При удара вратата му се отваря и той успява да излезе и да отскочи настрани. В резултат на експлозията Ширея е с множество изгаряния по цялото тяло. Веднага е откаран в болница, където издъхва.