ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 2 И СПЕЧЕЛИ ЗЛАТНА ТОПКА ОТ СТОИЧКОВ - ТУК!

Отношенията между евреи и палестинци са обтегнати още създаването на израелската държава през 1948 г. Оттогава има десетки случаи на военно напрежение между двете общности. Последният такъв е през последния месец, който доведе до обявяването на военно положение в Израел след атаката на палестинската военна групировка „Хамас“. От своя страна израелската армия нахлу в Ивицата Газа.

Има едно семейство в Израел, което е разделено в подкрепата си към двете страни. Причината за това са двама братя. Единият е бивш палестински национал, а другият носи синия екип на представителния израелски тим. Може да звучи невероятно, но е самата истина. Става дума за семейство Джабер от град Тайбе, разположен на границата на района, известен по цял свят като Западния бряг, който е под палестинско управление. Гражданите в Тайбе са арабски мюсюлмани, но градът е в управляваната от Израел територия и се намира само на 12 км североизточно от Кфар Саба. С две думи - те са араби, но граждани на Израел. 

WINBET – завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

Братята Абдала и Махмуд Джабер произлизат от футболно семейство. Баща им Набил и дядо им Абдулах са легенди на местния футболен тим в Тайбе. Абдала е роден на 17 февруари 1993 година, а Махмуд - на 5 октомври 1999 година. 

„Техният случай е без прецедент в историята на футбола. Има и други примери, в които двама братя играят за различни национални отбори. Никога обаче не е имало такъв, в който братя да носят екипите на два враждуващи народа. По-големият брат Абдала беше символ и герой за палестинците, тъй като дълги години беше капитан на националния отбор. По-малкият Махмуд пък играе за Израел“, коментира журналистът Ури Леви.

30-годишният Абдала Джабер играе на позиция ляв бек. Той е продукт на израелската футболна система и като юноша носи екипа на Апоел (Кфар Саба), а след това дебютира в мъжкия футбол с Ирони (Рамат Хашарон).

През 2013 г. преминава оградата, разделяща Израел от Западния бряг, за да играе в палестинското първенство. Първоначално носи екипа на Хилал Ал Кудс, но придобива голяма популярност като играч на Ахли Ал Халил от град Хеброн. Междувременно става важна част от „фидаи“, какъвто е прякорът на националния отбор на Палестина.

Бързоногият и боравещ с двата крака ляв бек изиграва 56 мача за палестинския представителен тим, с който участва в квалификациите за световно първенство и купата на Азия. Във върха на кариерата си Абдала Джабер се връща в Хилал Ал Кудс и играе срещу най-добрите отбори от арабския свят, включително срещу Раджа Казабланка и Ал Уехдад в различните турнири, противопоставящи отбори от арабските държави. Получава прякора Китар Филастин, което в превод означава Палестинския локомотив. Левият бек придобива статут на легенда, а примерът му е достатъчен да запали за футбола редица палестински деца от Западния бряг, Ивицата Газа и Израел.

Когато Хилал Ал Кудс изпада във финансова криза, Абдала получава оферта от най-неочакваното място. Поканен е да се върне в Израел. Приема да облече екипа на Апоел (Хадера) през 2020 г. Това обаче е причина да бъде отлъчен от националния отбор на Палестина и повече не получава повиквателна да играе за тима. Само година по-късно левият бек се мести в Бней Сахнин и помага на отбора да се класира за участие в Лигата на конференциите. От лятото на тази година Абдала Джабер носи екипа на Макаби Бней Райнех.

На 2 юни 2022 г. по-малкият брат Махмуд дебютира за националния отбор на Израел. Избира представителния тим на еврейската държава, защото, както стана ясно по-горе - родният му град Тайбе е част от Израел, въпреки че в неговите жили не тече грам еврейска кръв. Израелците го харесват и му отправят оферта, която той не отхвърля, макар брат му да е част от палестинския национален отбор. 

Дебютът на Махмуд за Израел става при равенството 2:2 с Исландия от Лигата на нациите. 24-годишният футболист играе като дефанзивен халф. Подобно на Абдала и той започва с футбола в юношите на Апоел (Кфар Саба). През 2012 г. преминава в школата на Макаби (Хайфа). Именно с този клуб дебютира в професионалния футбол и все още носи екипа на тима. Изключение прави периодът 2019-21 г., когато е под наем в Апоел (Ноф Хагалил). Сезон 2021/22 е ключов в кариерата на Махмуд Джабер. Той вкарва три гола и прави шест асистенции за Макаби (Хайфа), който печели втора шампионска титла поред, суперкупата на страната и купата на Лигата.

Халфът тогава не е твърд титуляр в тима от Хайфа, но се възползва от всяка възможност. Прави впечатление с прекрасния си поглед върху играта и умението да действа безгрешно във всеки един момент. Произходът на Махмуд води до продължителни дискусии относно избора му на национален отбор. Все пак брат му е легенда на палестинския футбол. От друга страна халфът е определян за един от най-големите таланти на израелския футбол. Точката на тази тема беше поставена през миналата година, когато Махмуд Джабер дебютира за Израел и вече има четири мача за тима, воден от Алон Хазан. Все още се чака първия му гол за Израел. ХИТ БЛИЦ