ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 3 И СПЕЧЕЛИ ЗЛАТНА ТОПКА ОТ СТОИЧКОВ - ТУК!

ЦСКА е рекордьор в българския футбол по много показатели. Едно от тези върхови постижения е записано на днешния ден, но преди 65 години.

„Армейците“ стават първият роден тим, побеждавал в турнирите на УЕФА отбор от топ първенствата на Европа. На 26 ноември 1958 г. „червените“ записват домакински успех с 1:0 над Атлетико (Мадрид).

Двубоят е осминафинален реванш за Купата на европейските шампиони. В испанската столица българският първенец е загубил с 1:2. Атлетико (Мадрид) е допуснат до участие в турнира, въпреки че в Примера дивисион завършва на второ място. Причината за това е фактът, че шампионът Реал (Мадрид) е спечелил КЕШ в предишния сезон и автоматично получава право да защитава трофея си.

Реваншът на „Васил Левски“ е едва осмият мач на „армейците“ в евротурнирите. За ЦСКА това е трети сезон на участие в надпреварите под егидата на УЕФА. При дебюта си през сезон 1956/57 „червените“ елиминират Динамо (Букурещ), за да отпаднат Цървена звезда. Година по-късно българският първенец е отстранен още в първия кръг от унгарския Вашаш.

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

БЛИЦ ви представя откъс от книгата „Това е ЦСКА“, в който е описана домакинската среща с Атлетико (Мадрид).

„Мачът се проведе на претъпканият стадион „Васил Левски“ при 50 000 зрители. По-голямата част се игра в полето на Атлетико, като гостите се стремяха да убиват темпото и да запазят преднината си от първият мач. За „армейците“ от контузия се завърна Стефан Божков. Преимуществото на домакините е ясно различимо от 20-те удара към вратата на Атлетико, от които 12 във вратата, срещу само 5 удара към вратата на „армейците“.

Първото полувреме приключи при резултат 0:0. През второто Панайотов Панайотов пропусна да се разпише в началото, а испанците имаха шанс да поведат чрез Мигел, който би в Георги Найденов. В 64-тата минута Панайотов завърши отлично комбинация между Божков и Иван Колев, прехвърляйки вратаря на испанците за 1:0. В края на мача Божков пропусна да реши спора, след като негов удар се отби в напречната греда. Така според правилата е насрочен трети мач за определяне на крайният победител.“

Решителната среща между ЦСКА и Атлетико (Мадрид) се играе на 18 декември 1958 г. на неутрален терен в Женева. Българският шампион открива резултата в 18-ата минута чрез Крум Янев. Три минути по-късно Вава пропуска дузпа за „дюшекчиите“, които остават с човек по-малко в 40-ата минута заради червен картон на Рафа. Само минута по-късно Вава изравнява.

До края на редовното време нов гол не пада и се стига до продължения. В тях Атлетико стига до победата. Първо Алберто Калехо бележи в 97-ата минута, а десет минути след изпълнение на дузпа е точен Вава, който в 115-ата минута е отстранен от игра заради червен картон. Атлетико (Мадрид) след това елиминира Шалке 04 и се класира за полуфиналите на КЕШ, където отпада от Реал (Мадрид) след три мача.