ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 3 И СПЕЧЕЛИ ЗЛАТНА ТОПКА ОТ СТОИЧКОВ - ТУК!

Датата 30 ноември според християнския календар е денят, в който се чества Свети Андрей. Това е светецът патрон на Шотландия. Преди 151 години в деня на Свети Андрей – 30 ноември 1872 г., се полагат основите и на Свети Футбол в национален аспект. Шотландия е домакин на историческо събитие. Провежда се първият официално признат мач между национални отбори. Шотландия и Англия завършват при нулево равенство в Партик, разположен в покрайнините на Глазгоу. Така е дадено едно велико начало...

ПРЕДИСТОРИЯТА
Между 1870 и 1872 г. са играни общо пет мача между Англия и Шотландия, в които англичаните печелят три пъти, а два мача завършват наравно. От шотландска страна тези срещи не се признават, тъй като в тях участват шотландци, живеещи и играещи в Англия. Единственият шотландец, състезавал се на територията на страната и взел участие в пет срещи, е Робърт Смит от Куинс Парк. Той и съотборникът му Джеймс Смит са записани да играят в мач срещу англичаните на 24 февруари 1872 г., но не участват в срещата.
През същата 1872 г. Куинс Парк, поради липсата по това време на Шотландска футболна асоциация, се заема с организирането на двубой с английския отбор, в който от шотландска страна да вземат участие футболисти, играещи и живеещи на територията на страната. Секретарят на Футболната асоциация (ФА) Чарлз Олкок приема провеждането на подобна среща в северната част на Англия. Куинс Парк изпраща писмо, в което убеждава ФА двубоят да се играе в Шотландия, тъй като футболът се радва на голяма популярност в страната. Така на 3 октомври 1872 г. ФА се съгласява да прати тима си за мач в Глазгоу.

 WINBET – завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

СТАДИОНЪТ
Домакин на двубоя е “Хамилтън Кресънт” , игрището на Уест ъф Скотланд Крикет Клуб, който получава 20 паунда наем за терена. Това игрище е предпочетено, въпреки че Глазгоу Академикъл Ръгби Клуб предлага безплатно своя стадион. Според информациите на мача присъстват 4000 зрители, но реално са платени 2500 пропуска по 1 шилинг. Дамите са пускани безплатно. Разходите за провеждането на двубоя са малко над 69 паунда, а приходите надвишават 102 паунда. Печалбата е точно 33 паунда и 8 шилинга. 32 паунда от нея са използвани за изпращането на отбора на Шотландия за ответния мач на 8 март 1873 г. в Лондон (4:2 за англичаните).

ОТБОРИТЕ
Тимът на Шотландия е събран от вратаря и капитан Робърт Гарднър и се състои само от играчи на Куинс Парк, който е водещият отбор в страната по това време (Рейнджърс е създаден през 1872 г., а Селтик през 1887 г.). Английският тим е селектиран от девет различни отбори, а подборът е направен от Чарлз Олкок, който не може да играе заради контузия. Трима от английските футболисти се състезават за Оксфорд Юнивърсити, но само Реджиналд Уелш е част от успешния тим Уордърърс.

Шотландците играят с тъмносини фланелки с червен лъв на гърдите, бели гащета и червени шапки. Англичаните са с бели фланелки с трите лъва на гърдите, бели гащета и тъмносини каскети. Двата тима носят различни по цвят чорапи, като за това е теглен жребий преди мача. Известно е, че чорапите на шотландския тим са били на бели и сини райета, докато за тези на англичаните се знае, че са били в различен цвят.

МАЧЪТ
Двубоят започва с 20-минутно закъснение заради мъгла. Условията на терена са тежки, тъй като в дните преди мача вали непрестанен дъжд, който спира именно в деня на срещата. През първото полувреме домакините имат превес в играта, тъй като са от един клубен отбор и добре познават качествата си. Освен това шотландците са по-дребни и по-бързи и в началото бързо изморяват своите противници. Техен гол е отменен, тъй като се решава, че топката е докоснала лентата, свързваща двата странични стълба (по това време няма напречна греда).

През второто полувреме гостите взимат превес заради по-добра си физика и поставят под натиск защитата на домакините. Англичаните играят с един защитник, един полузащитник и 8 нападатели. Според тогавашните правила трябва има поне трима полеви играчи от защитаващия се отбор пред линията на топката, за да няма засада. По този начин с игровата си схема англичаните постоянно създават условие за изкуствена засада на противниковото нападение. Въпреки надмощието на гостите шотландците отново са близо до гол, но ударът на Робърт Леки се удря в лентата. В един момент от срещата английският вратар Робърт Баркър излиза да играе в предни позиции и разменя мястото си с Уилям Мейнард.
Мачът е оспорван и без грубости. Той поставя началото на едно вече над 150-годишно съперничество между Англия и Шотландия, което често е разгорещявало страстите в срещите между двата отбора. Поставя се обаче и началото на най-обичаната игра на национално ниво. Казват, че днес от 8 милиарда население на Земята над 4 милиарда се интересуват от футбол. 

30 ноември 1872 г.
Шотландия – Англия 0:0

ШОТЛАНДИЯ АНГЛИЯ

В - Робърт Гарднър (к)

(Куинс Парк)

В – Робърт Баркър

(Хертфордшир Рейнджърс)

З – Уилям Кер

(Куинс Парк)

З – Ърнест Грийнхолт

(Нотс Каунти)

З – Джоузеф Тейлър

(Куинс Парк)

П – Реджиналд де Кортни Уелч

(Хароу Чекърс)

П – Джеймс Томсън

(Куинс Парк)

Н – Фредерик Чапъл

(Оксфорд Юнивърсити)

П – Джеймс Смит

(Куинс Парк)

Н – Уилям Мейнард

(Фърст Съри Райфълс)

Н – Робърт Смит

(Куинс Парк)

Н – Джон Брокбанк

(Кембридж Юнивърсити)

Н – Робърт Леки

(Куинс Парк)

Н – Чарлз Клег

(Шефилд Уензди)

Н – Александър Ринд

(Куинс Парк)

Н – Арнолд Кърк-Смит

(Оксфорд Юнивърсити)

Н – Били Маккинън

(Куинс Парк)

Н – Кътбърт Отауей (к)

(Оксфорд Юнивърсити)

Н – Джери Уиър

(Куинс Парк)

Н – Чарлз Ченъри

(Кристъл Палас)

Н – Дейвъд Уодърспуун

(Куинс Парк)

Н – Чарлз Морис

(Барнс)

Партик, “Хамилтън Кресънт” – 4000 зрители
Съдия: Уилям Кей (Шотландия)
Заб.: Повечето източници посочват Уилям Кей за рефер на мача, но според други главен съдия е Х.Н. Смит. Буквите пред имената на футболистите посочват поста, на който играят: В - вратар, З - защитник, П - полузащитник, Н - нападател. В скоби е посочен клубът на играча.
ВЕСЕЛИН РУСИНОВ/БЛИЦ