ЦСКА вече повече повече от 30 години има спонсорски надпис на гърдите на играчите. Има един случай, при който „армейците“ получават забрана от УЕФА да поставят там логото на френска компания за изключително важен мач и не става дума за съвременните правила, непозволяващи рекламирането на букмейкърски, цигарени или алкохолни компании.

Историята е от преди точно 34 години. На 7 март 1990 г. „армейците“ приемат Олимпик (Марсилия) в първи четвъртфинал на Купата на европейските шампиони. Тимът от Лазурния бряг под управлението на бизнесмена Бернар Тапи е пълен с актуални и бъдещи звезди, а освен това тъкмо е започнал да превзема френски футбол, като му предстои да спечели Шампионската лига през 1993 г. и да се забърка в голям корупционен скандал. Това обаче е друга тема.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

В България пък ветровете на промяната духат с пълна сила след свалянето на Тодор Живков от власт броени месеци по-рано  и все повече тенденции от Западна Европа нахлуват в страната.

За мача срещу Олимпик (Марсилия) на стадион „Васил Левски“ ЦСКА възнамерява да се появи със спонсорски надпис на фланелките. УЕФА обаче отказва. Причината за това е изпуснат срок за регистрация на договора пред евроцентралата. Това става ясно от репортажа на в. „Футбол“ за срещата.

„В предстартовата суетня около първия мач в София се разбра, че ЦСКА, не може да рекламира върху фланелките си френската мебелна къща „Мезон дьо ла Литри“ поради забрана на УЕФА. От седалището на организацията разбрахме, че заявка за спонсорство се прави през септември, когато започват клубните турнири“, пише изданието в броя си след двубоя.

ЦСКА губи в София с 0:1 след гол на резервата Филип Тис, който в 85-ата минута се разписва малко случайно. Той пробива отдясно в наказателното поле и изглежда прави опит да центрира, но изстреляната от малък ъгъл топка влиза във вратата на Илия Вълов. Реваншът е на 21 март 1990 г., а „армейците“ отстъпват на „Стад Велодром“ с 1:3. На полуфиналите Олимпик (Марсилия) е елиминиран от Бенфика, който впоследствие на финала във Виена записва загуба от Милан с 0:1.

Трябва да се отбележи, че през същия сезон 1989/90 ЦСКА в някои мачове от българското първенство играе със спонсорски надпис на екипите. На гърдите на играчите на Димитър Пенев стои името на транспортната фирма „Комко“. Така е поставено началото на поставянето на логото на спонсор върху екипите на „армейците“. В годините след това на фланелките на ЦСКА ще стоят имената на различни чуждестранни и български компании от най-разнообразни сфери на бизнеса.

7 март 1990 г.
КЕШ, 1/4-финал, първи мач

ЦСКА – Олимпик (Марсилия) 0:1
0:1 Филип Тис (85)

ЦСКА: Илия Вълов, Емил Димитров, Трифон Иванов, Мариус Уруков (33-Стефан Бачев), Димитър Младенов, Марин Бакалов, Костадин Янчев (78-Петър Витанов), Георги Георгиев, Ивайло Киров, Емил Костадинов, Христо Стоичков

Олимпик (Марсилия): Гаетан Юар, Мануел Аморос, Ерик ди Меко, Ерик Мюра, Мозер (78-Филип Тис), Бруно Жермен, Дидие Дешан, Жан Тигана, Жан-Пиер Папен, Филип Веркрюис, Крис Уодъл (72-Енцо Франческоли)

София, „Васил Левски“ – 55 000 зрители
Съдия: Арон Шмидхубер (Германия)
Жълти картони: Димитър Младенов (ЦСКА); Ерик ди Меко, Филип Веркрюис, Жан-Пиер Папен (Олимпик Марсилия)