ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 3 И СПЕЧЕЛИ ЗЛАТНА ТОПКА ОТ СТОИЧКОВ - ТУК!

Една от най-влиятелните фигури в международната политика след края на Втората световна война Хенри Кисинджър преди дни почина на 100 години и шест месеца.

Роденият в Германия бивш държавен секретар на САЩ е бил човек със силни позиции не само в политиката, но и в спорта. Той е бивш член на Изпълкома на Международния олимпийски комитет, а от 2002 г. беше почетен член на МОК. Неслучайно именно президентът на организацията Томас Бах беше сред първите официални лица в спорта, изказали съболезнованията си за смъртта на Кисинджър.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

Влиянието на дипломата в спорта не се изразява само с позицията му в МОК. Той е с основна роля за провеждането на обявения от медиите Мач на века за световната титла по шахмат през 1972 г. между американеца Боби Фишер и представителя на Съветския съюз Борис Спаски.

Боби Фишер освен с огромния си шахматен талант е известен и с големите си капризи и неочаквани решения в последния момент. Въпреки че всичко за битката му със Спаски е подготвено и съперникът му е пристигнал в Исландия 12 дни по-рано за аклиматизация, американецът измисля най-различни причини, за да не замине за Рейкявик. Дори се появява на летище „Джей Еф Кей“ в Ню Йорк, за да го снимат фотографите, а след това си тръгва с такси.

В един момент на американския президент Ричард Никсън му писва от прищевките на Фишер и моли своя добър приятел и съветник по външна политика, а по-късно и държавен секретар на САЩ, Хенри Кисинджър да проведе разговор с шахматиста. След телефонното обаждане на политика Боби Фишер взима самолета за Рейкявик. По-късно в изявление пред медиите Киниджър признава: „Накратко, по телефона казах на Фишер да си вдигне задника и да заминава незабавно за Исландия“.

Една от най-големите страсти на Хенри Кисинджър е футболът. Като дете в Германия е тренирал. Първо е бил вратар, но след като чупи ръка се мести в нападението. Различни футболни историци дори твърдят, че със стила си на игра, пресиращ противниковите защитници да изнасят топката, политикът е основоположник на катеначото. Родом от баварския град Фюрт той е запален фен на местния клуб, който в периода 1914-1929 г. печели три шампионски титли на Германия. Дори когато семейството му емигрира в САЩ заради преследването на евреите от нацистите, той не спира да се интересува от резултатите на любимия му клуб. Докато работи в Белия дом всеки понеделник е получавал сводка от своите подчинени за представянето на Гройтер Фюрт през уикенда. През 2012 г. получи специална фланелка от германския клуб.

Заради любовта си към футбола Хенри Кисинджър разкрива наличието на съветски войски и ракети в Куба по време на Кубинската криза през 60-те години, което едва не води до избукването на трета световна война. Тогава шпионските самолети на САЩ заснемат футболни игрища на необичайни места на територията на карибския остров. Кисинджър веднага прави забележка пред отговорните фактори, че любимият спорт на Куба е бейзболът и няма как да направят футболни игрища, а тези терени са били използвани като прикритие за ракетните бази на СССР.

През 1974 г. бразилецът Жоао Хавеланж печели изборите за президент на ФИФА и сваля от поста британеца Стенли Роуз. Десетилетие по-късно отношенията между двамата се развалят заради предполагаем натиск, организиран от Кисинджър за даване на САЩ домакинството на Мондиал`86. През 2016 г. една друга изключително авторитетна фигура във футбола признава, че американският дипломат е изиграл много важна роля в кариерата му. В интервю за сп. „Ескуайър“ Пеле разкрива, че именно Хенри Кисинджър е човекът, убедил го да подпише с Ню Йорк Космос през 1975 г.

„Това беше трудно решение. Бях прекратил кариерата си в националния отбор и смятах съвсем скоро да приключа и на клубно ниво като играч на Сантос. Имах оферти от Италия и Испания, но го отхвърлих, тъй като ще спирам с футбола. Тогава Кисинджър дойде в Сао Пауло. Покани ме на кафе и каза: „Знаеш, че съм от САЩ и съм голяма фигура в политиката. Футболът ще стане нещо голямо при нас. Децата тренират в училищата. Ще ни помогнеш ли да рекламираме спорта в страната.“ Приех за една година, тъй като нивото не беше много голямо. След като започнахме да рекламираме първенството се появиха и други големи футболисти – Франц Бекенбауер, Йохан Кройф и Джорджо Киналия. Това ме убеди да остана още четири години“, признава Пеле.

През 1976 г. при едно посещение в Англия за обсъждане на кризата в Родезия (днес Зимбабве) Кисинджър е поканен на мач на Гримзби срещу Джилингам от британския външен министър Тони Кросланд, който е отявлен фен на Гримзби. Осем месеца по-късно, при друга визита на Острова, двамата посещават равенството 3:3 между Челси и Уулвърхемптън. Дори правят визита на двата отбора в съблекалните.

Хенри Кисинджър беше в основата и на кандидатурите на САЩ за домакинство на световните първенства през 2018 и 2022 г., които обаче бяха неуспешни. Американците получиха Мондиал 2026 заедно с Канада и Мексико. На друго едно световно първенство американският политик оставя незабравими спомени сред футболистите.

Преди финалния мач на втората групова фаза на Мондиал`78 между Аржентина и Перу той влиза в съблекалнята на перуанците, придружен от аржентинския диктатор Хорхе Видела, който с военната хунта превзема властта в страната през 1976 г. По-рано същия ден Бразилия побеждава Полша с 3:1. Това означава, че „гаучосите“ трябва да победят Перу с поне четири гола разлика, за да се класират за финала.

„Дойдоха да ни поздравят преди мача. Казаха, че се надяват да стане хубав мач, тъй като в аржентинското общество има големи очаквания към собствения си национален отбор. Пожелаха ни късмет и това беше. Спогледахме се с учудване. Би трябвало такива думи да направят в аржентинската съблекалня. Останахме доста озадачени“, спомня си перуанският капитан Ектор Чумпитас.

В крайна сметка Аржентина печели мача с 6:0, а сред любителите на футболните конспирации все още витаят съмнения за нещо нередно относно резултата. Има много недоказани твърдения, че аржентинското правителство е предоставило на Перу 35 000 тона зърно и оръжия, а редица сметки на перуанските власти с наличност от 50 милиона долара са били размразени. Най-смущаващи обаче са твърденията на перуанския сенатор генерал Ледесма, направени през 2012 г. в Буенос Айрес. Той твърди, че резултатът от мача е бил част от „Операция Кондор“ – съвместен план между диктаторите в Южна Америка за размяна на дисиденти, в който е участвал и самият Кисинджър. В резултат на договорката 13 противници на Видела са депортирани от Перу в Аржентина.

„Естествено, че имаше натиск върху нас да загубим мача с аржентинците. Какъв натиск? От правителството! Хора от правителството притискаха шефовете на футболната федерация, те от своя страна натискаха треньорите и играчите“, твърди перуанският халф Хосе Веласкес.

Думите му може да са верни, но хората търсещи евтини сензации ще бъдат разочаровани, ако гледат запис от мача. Перуанците играят доста смело и дори удрят греда. Вратарят им Рамон Кирога прави редица решителни спасявания, а резултатът на почивката е 2:0. През второто полувреме играчите на Перу, за които мачът е без значение, просто рухват пред атаките на „гаучосите“ и темпераментната подкрепа на техните фенове на стадиона в Росарио.

 


* Снимка: Profimedia.bg