Лотус е на път да се завърне във Формула 1 през следващия сезон. От тима, състзаващ се във Формула 3, обявиха, че са попълнили документите на ФИА за участие в шампионат 2010.

От Лотус обявиха, че бившият пилот на тима Джони Хърбърт ще се присъедини към проекта като мениджър и търговски директор. Участие ще вземе и бившият технически директор на Рено, Тойота и Форс Индия Майк Гаскойн.

Очакна се ФИА да обяви списъка с отборите участници през следващия сезон в петък, като поне 10 може да са новите отбори търсещи място в надпреварата с ограничен бюджет. От Световната автомобилна федерация обявиха, че има място само за 3 нови отбора.

Вече известни са кандидатурите на Брабам, Лола и Марч. Очаква се включването на финансираният от Кувейт тим на Продрайв, който твърде вероятно ще участва под името Астън Мартин.

Форс Индия и Уилямс са единствените отбори от съществуващите в момента, които са подали документи за следващия сезон без да поставят условия за участието си. Останалите 8 тима имат изисквания към ФИА, за да продължат да се състезават във Формула 1.


Оригиналният отбор Лотус е основан от Колин Чапман и дебютира във Формула 1 през 1958 г. Той си остава четвъртия най-успешен тим в историята със 73 победи, седем титли при конструкторите и шест при пилотите в периода 1963-78 година.

Чапман почина през 1982 г., а последното състезание на Лотус във Формула 1 бе през 1994 г./БЛИЦ