Руската хокейна звезда Иля Ковалчук сложи край на спекулациите около бъдещето си, след като реши, че ще остане в Ню Джърси Девилс. “Дяволите” потвърдиха на официалния си сайт, че с Ковалчук е постигнато споразумение за най-високия конкракт, възможен за свободен агент.
 
Лос Анджелис Кингс, Ню Йорк Айлъндърс, Ню Джърси Девилс и руският СКА (Санкт Петербург) бяха сред фаворитите за подписа на хокеиста, след като той стана свободен агент на 1 юли. Той обаче явно е решил, че с “дяволите” има най-голям шанс да спечели Купа Стенли.
 
27-годишният руснак бе пратен в Ню Джърси от Атланта през февруари, след като той отказа предложението на Трашърс за нов 12-годишен договор на стойност 101 милион долара. Ковалчук записа 41 гола и 44 асистенции през миналия сезон, но само 10 попадения и 17 голови паса от тях бяха с екипа на “дяволите”.
 
Иля Ковалчук бе избран под № 1 в драфта на НХЛ през 2001 г. и вкара 338 гола. Той участва само два пъти в плейофите за 8 сезона в хокейната лига на САЩ и Канада, като записа само една победа./БЛИЦ