Бившият треньор на Черно море и ЦСКА Адалберт Зафиров даде първото си интервю, след като напусна „Тича". Пред „Меридиан Мач" той говори за уволнението си от Варна, за наследника си Гонзо и проблемите с играчите.

Зафето засегна и темата за ЦСКА. Той все още няма оферта към себе си, за да поеме нов клуб. Младият треньор чака развитието на ситуацията в няколко клуба. Зафиров е убеден, че рано или късно ще се върне в ЦСКА. На този етап шансовете му са малки предвид факта, че „армейците" отскоро имат нов треньор в лицето на Миодраг Йешич.

Г-н Зафиров, защо се стигна до вашето освобождаване от Черно море?
- Честно да ви кажа, нямам идея. Още не мога да си обясня защо се получи така. В крайна сметка така е решило ръководството и аз трябва да го приема. Работих само три месеца във Варна, което е страшно малко.

- Чувствате ли се неоценен?
- Ако имаха желание да ми дадат шанс, можеше нещата да изглеждат по различен начин след време. Черно море е отбор с традиции, който има възможност за сериозни успехи. Всичко подсказваше, че имам нужда от време. Няма как с магическа пръчка да промениш ситуацията.

- Отборът, с който разполагахте, имаше ли потенциал?
- Спокойно мога да кажа, че не. Футболистите, които тренирах в онзи момент, нямаха потенциал за нещо голямо. С привличането на нови играчи през зимната пауза щеше да бъде различно.

- Бяхте ли направили списък със селекцията?
- Дълго време в Черно море не бе правена селекция. Трябваше да бъдат направени промени, за да потръгнат нещата. Бяхме гледали футболисти, които щяха да вдигнат класата на „моряците". В Черно море има играчи, които са презадоволени и не се раздаваха в мачовете. Когато бяхме домакини, всичко беше наред. Не се страхувахме от противника, независимо кой е той. Като гости нещата не се получаваха. Явно това беше манталитет, който бе насаждан през годините.

- Защо на ваше място ръководството назначи Георги Иванов-Гонзо?
- Не мога да си обясня. Най-вероятно са преценили, че ще им свърши по-добра работа. С мен не са разговаряли по този въпрос. Преговаряли са с Гонзо, докато аз водех отбора, и са го убедили. Това, което им е казал, ги устройва и са стигнали до контракт. Неговите качества не мога да ги коментирам. Ние сме колеги и не е редно да даваме оценки един на друг за работата си.

- Може ли да се върнете на работа в ЦСКА?
- ЦСКА си има треньор. Нещата на „Армията" трудно ще се развият в моя полза на този етап. Ще дойде време, когато със сигурност ще се върна начело на „армейците". Аз много пъти съм казвал, че за мен е удоволствие да работя в ЦСКА. Все пак да не забравя­ме, че и ръководст­вото трябва да ме иска. Със собствениците на „червените" съм се разбирал винаги.

- Класирахте ЦСКА за Европа, но бяхте начело за кратко.
- Работата ми в ЦСКА може да оцени всеки. Аз не съм се карал с никого. Ръководството реши да ме освободи, и така... Разполагахме с отличен отбор, но шефовете държаха да имат опитен специалист.

- Собствениците на „червените" изпратиха Милен Радуканов на стаж в БАТЕ (Бо­рисов). Какви са ползите от подобно нещо?
- Не съм разговарял с Милен Радуканов. Това за мен не е стаж, а гледане на тренировки. Наблюдава работата на даден треньор. Големите специалисти никога няма да си покажат козовете пред публика. Повечето тренировки и тънкости ги има и в интернет. В големите първенства се работи професионално. Проблемът в България е именно този. При някои от играчите това нещо липсва.

- Мнението Ви за Миодраг Йешич?
- Твърде малко го познавам. В предишния си престой на „Армията" Миодраг Йешич постигна някои победи. При него „армейците" не играеха добре. Побеждаваше с по 1:0. Залагаше на прагматичен футбол. Нямаше красиви неща в играта на отбора. Публиката на ЦСКА е претенциозна и обича атрактивен футбол. От футболистите винаги се очаква да победят с разлика и да покажат, че са много по-качествени.

- Какви са плановете на Адалберт Зафиров?
- На първо място да продължа да работя като треньор по футбол. Положих много усилия, за да получа лиценз ПРО. Не мисля да се откажа така лесно. Появиха се първите ми трудности, но те са свързани с реалността на българския футбол. За да успееш, трябва време и работа.

- Имате ли предложения от други отбори?
- Чакам предложения. Следя развитието на ситуацията в някои отбори.