Новият бранител на ЦСКА Джузепе Акуаро е първият италианец, обличал фланелката на 31-кратните шампиони. Дошлият от Аарау централен защитник впечатлява с изявите си в контролите по време на подготвителния лагер на "червените" в Германия. Той е роден на 21 май 1983 година, висок е 188 см, тежи 82 кг. Акуаро даде интервю пред пратеника на Sportal.bg Камен Дамянов.
 
 - Здравей, Джузепе! Разкажи ни нещо повече за себе си. Знаем, че дори имаш един сезон в Серия А с екипа на Киево?
- Трябва да кажа, че когато отидох в Киево, бях само на 15 години. Играх главно в юношеските формации, докато не навърших 18 години. Тогава ме пратиха в първия отбор, което беше наистина страхотно за мен. Имах шанса да играя в Серия А и съм много щастлив, че съм го направил. Както и сега съм щастлив, че съм тук, в ЦСКА.
 
- А след Киево?
- След това бях преотстъпен в Италия, играх в четвъртата дивизия. Договорът ми беше за една година, но само след четири месеца получих сериозна контузия – скъсах кръстни връзки. Наложи се да се върна обратно в Киево и не съм играл футбол почти цяла година.
 
- Играл си много години в Швейцария...
- След като се възстанових от контузията си, се върнах в Швейцария, където започнах някога с футбола. Живях три-четири години в Швейцария и играх там.
 
- Какво знаеш за българския футбол като цяло и специално за ЦСКА?
- Честно казано, за българското първенство знам много малко. Знам обаче, че съм в един клуб, който има големи амбиции и страхотна история. От ЦСКА са излезли много големи футболисти. Много съм щастлив, че съм тук.
 
- Как се чувстваш в отбора? Сработваш ли се вече с колегите си в защита?
- Не е лесно, когато отидеш в нов клуб и трябва да започнеш всичко отначало. Първо трябва да се опознаеш с колегите си, с целия отбор. Това обаче става с течение на времето, нали? Няма как да стане за 2-3 седмици. Ще се получи след месец или два, тогава ще се интегрирам перфектно. Засега нямам никакви проблеми. За щастие в отбора дойде още един италианец. С езика също всичко е чудесно за мен.
 
- Треньорът Павел Дочев също е нов в отбора. Как се разбираш с него и как ти се струват неговите методи на работа?
- Ясно е, ще кажа, че начинът му на работа ми харесва. За щастие говоря немски, както и той, така че се разбираме много добре.
 
- В ЦСКА почти всяко ново попълнение обещава титлата. Какви са твоите цели в България?
- Аз не искам да обещавам нищо, защото във футбола никога не се знае. Можеш да обещаеш да станеш шампион в началото, а ако после не се получи? Надявам се да стигнем възможно най-напред в Лига Европа, а в шампионата да сме между водещите отбори.
 
- Разбрахме, че непременно си искал да дойдеш в ЦСКА. Какво кара човек да напусне Швейцария, за да дойде в България?
- Аз все пак не идвам от голям клуб Базел например. Играх в Аарау – един отбор, който за жалост изпадна от елита. За сметка на това в България няма да играя в някой малък отбор, а в един голям. Наистина се радвам, че съм тук.
 
- Отказа ли оферти от други клубове?
- Не съм отказвал стопроцентови оферти, ако трябва да съм честен. Имах контакти с някои отбори от елита на Швейцария, но просто нямаше как да откажа офертата на ЦСКА. Щастлив съм, че приех.
 
- Първият ти мач в България ще е срещу големия съперник от Левски. Знаеш ли какво значение има този мач за феновете?
- Гледал съм клипчета на фенове в YouTube, също така съм слушал от съотборниците ми. Всички казват, че мачът ще е много тежък, защото феновете и на двата отбора имат големи очаквания за този мач. Със сигурност двубоят ще бъде хубав.
 
- Ти си първият италианец в ЦСКА. Как искаш да те запомнят феновете?
- Надявам се да ме запомнят с хубаво, с добри резултати. Само така един футболист може да спечели феновете. Надявам се от самото начало всичко да тръгне добре и да имам добри отношения с публиката.
КАМЕН ДАМЯНОВ/СПОРТАЛ