ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 2 - ТУК!

Албен Белински е единственият български боксьор, който е излизал на професионалния ринг срещу световния шампион в супертежка категория Витали Кличко. Бенджи, както го наричат в боксовите среди, има спаринг и с Владимир Кличко, към чийто трон се е устремил спортист №1 на България за 2012 г. Кубрат Пулев. Албен е роден на 17 май 1966 г. в Смолян, където са първите му стъпки в организирания спорт чрез ски алпийски дисциплини. Белински е първият ни състезател световен шампион по кикбокс и първият шампион от "Свободни боеве", чийто дебют в България е през 1989 г. Става европейски шампион за професионалисти през 1991 г. Има и 7 срещи като професионален боксьор в тежка категория, пет от които печели с нокаут. Последното състезание на Белински е през февруари 2011-а, когато в зала „Триадица” в популярния турнир Bigger‚s better, изпада в тежък нокдаун. В момента Белински е треньор по кикбокс и бокс в „Славия”. Голямата му страст е астрологията, от която твърди, че идват единствените му сериозни доходи. Автор на ексцентричната книга "Чудното начало до големия път в кикбокса".

-Албене, възстанови ли се напълно след последния си мач в Bigger‚s better срещу Дамян Тржински?
-Този поляк
 
ме вкара в смъртта
за десет минути
 
Просна ме мръснишки, курвенски, ама хайде да не се оправдавам. Дамян ли е, какъв е - не знам. Но знам, че е голям смешник, пълен слабак. Имаше щастието да ме нацели. За този турнир отидох  без подготовка. Обадиха ми се организаторите десетина дни преди боевете и аз приех без никакви условия. Не съм отишъл за пари, а заради гордостта си. И най-вече, защото обичам да експериментирам. Експериментирам със себе си. Тялото си експериментирам, духа, концентрацията, всичко! След този мач 40 дена ме боля главата и толкоз.
 Kayzera_1_2.jpg
-Защо според теб и седемте ни боксьори се провалиха на европейското първенство в Минск?
-Ти за медали и други такива дрънкулки ли ми говориш?Ние никога не сме имали силен бокс. Като е взел някъде някой медал и кво е станало после?Големият бокс,
 
големите
боксьори не
са медали!
 
Влизал ли си в залата на НСА да видиш какви са условията, каква методика имат треньорите? Всичко е смях и порнография. Защо да говорим за провал в Минск, когато ние не сме отстъпили от позиции. Къде сме били в бокса толкова в света, че ще е провал? Ние треньори нямаме, ще чакаме боксьори да извадим. Няма как да стане тази. Тука се живее с фалшивото усещане, че се прави бокс. Ще ти кажа, че в САЩ, където съм бил дълго време, има 70-100 треньори на супер ниво. Едни такива мургави братя, на които им викат негри. Ей такъв един негър, който никакво НСА не е виждал през живота си, те взима от улицата и за 3-4 месеца те прави боксьор убиец. В САЩ има още 15-20 000 треньори, ама треньори! За американците боксът е религия! Затова не искам да коментирам треньорите на националния отбор Палми Ранчев, Михаил Таков, помощниците им, нито президента Красимир Инински. За бокса се иска интелект да имаш. Интелектът на онова мургавото другарче от щатите. Аз буквар на бокса написах, а нито един боксьор или треньор не си го е купил още. Не съм писал небивалици, а неща, които съм научил в цял свят и всеки може да извлече някаква полза. Манекенки ми купуват книгата, но не и боксовите хора. Като цяло боксът загива, то е видно откъдето и да го погледнеш. Не искам да омаловажавам труда им на тези хора. Напъвали се казват, опитали и кво постигнали, като се напъвали?!

-Как вървят тренировките ти в „Славия”?
-Нестандартно! Моето обучение на подрастващите е нестандартно. Работя във вторник с кикбоксьорите, а в четвъртък с бокса. Напредваме, макар и не с темповете, които желая. На българина нещо не му се спортува, не му се работи, няма кеф за нищо. При мен идват да тренират злобни момчета, проблемни момчета. Повечето от тях искат просто да се научат да се бият. Имам няколко момчета, които са по-сериозни и имат амбиции да се развиват и да станат спортисти. Боксът е много злоба, но най-много се иска да имаш акъл. На ринга, ако не мислиш може фатално да пострадаш. Това е спорт, не е махленски бой. Иска се много труд, за да стане нещо от тебе.

-Срещата ти с Витали Кличко вероятно е най-паметният ти бой? Как се стигна до този мач?
-Аз и с двамата братя Кличко съм се бил. С по-малкия – Владимир, имам няколко неофициални спаринга. И с Витали имам спаринг преди официалния ни мач. Бях значително по-добър от тях, не се хваля. Те на мен като хора не ми харесват, но тяхната съдба за победители е начертана от Господ. С божията помощ са създали екип от хора, които безропотно ги бутат нагоре. Те не са идеалните боксьори, но съумяха да направят от бокса личен бизнес. Няма идеален боксьор след Ленъкс Люис. Боксът стана бокс, когато се появи Мохамед Али и приключи с Майк Тайсън и Ленъкс Люис.
 
Братя Кличко са
едни циркаджии!
 
Имат качества, но не са толкова велики, колкото ги представят. Аз, когато се бих с Витали, той нямаше загуба в 18 срещи. И аз бях непобеден с моите пет срещи на професионалния ринг. Още тогава се знаеше, че Витали ще стане световният №1. Всичко беше програмирано предварително и виждате, че той не отстъпва световния връх. Захвана се навремето с един германски помияр, Клаус Петер-Кол се казва, който като мениджър си свърши отлично работата. Точно този германец ме нагласи в най-неподходящото време за мача с Витали. Обади ми се точно в новогодишната нощ и казва, че на 30 януари в Мюнхен е мачът с Витали. Чакай да не сбъркам годината…да, на 30 януари, 1998-а се състоя този бой. Този Кол ми остави само месец за подготовка. Следи си той боксовия пазар и знае, че посмъртно не мога да съм във форма. Това са едни постоянни игри, които и до ден-днешен се въртят. На един боксьор му трябват минимум 4 месеца, за да е във върхова форма. После следва задължителен спад. Не може повече от два пъти в годината да си идеално подготвен. Затова ставаме свидетели как преговарящите страни постоянно отказват мачове, чакат другият да е в спад, а неговият да вдига. Това са най-елементарните игри на мениджърите.

-Защо, като си знаел, че няма да си във форма, си приел да излезеш срещу гарантирано подготвен противник какъвто е бил тогава Витали Кличко?
-От гордост, не е за пари. Исках да им разваля плана по пътя към световната титла. Дразнех се, че постоянно го фаворизираха Витали. Сега съжалявам, че приех, защото разбрах, че тези хора всъщност са искали да ме унищожат. Те отлично знаеха, че съм остър, че съм хулиган и че се развивам сериозно в професионалния бокс. Помиярите трябваше да ме набарат неподготвен, за да ме спрат мен, както и стана. Аз този мач много го исках. Спал съм по столове, мизерствал съм по чужбина само и само да изляза срещу Витали. Можех да го бия, имах план. Въобще не съм играл за пари, както ми казват много хора. Аз дори си хванах в Германия един наш българин за шофьор, да ме кара, че беше бая зима и от умора в тренировките бързо заспивах. Можех да си го позволя този шофьор, но не съм му плащал. Той бая известна личност беше и доста години изкара в Германия. Ама не ме питай как се казва, че малко беше извън закона…(б.а. – смее се).

-Но и за загубата си получил добри пари все пак?
-Онази германска маймуна, онзи германски циркаджия Кол, ме викна да си ги взема парите. Но пак от гордост не отидох.
 
Със сигурност Кол
прибра тези пари
 
за себе си. Такъв изпечен помияр просто няма.

-Не искаш да речеш какъв е бил хонорарът ти като победен?
-Много пари бяха за времето, много. Но не ми пука за парите, а че не можах да го победя тоя смешник. И двамата бяхме в началото на професионалната си кариера и ако бях го проснал, не знам дали на Витали щеше така да му се развие кариерата. Той тогава помня, че тъкмо беше завършил висшето си образование и спокойно го пращах да работи каквото е учил в университета. Съжалявам много, че паднах, но не можех да откажа, защото никога повече нямаше да имам шанс да го срещна. Мениджърите така бяха нагласили работата, че не можех да мръдна. Имаше и ултиматум, заплаха, че ако не изляза срещу Кличко на тази дата – просто да забравя за професионалния ринг.
Kayzera_2_2.jpg
-Как се разви боят, колко рунда му издържа?
-Четири или пет рунда се бихме, не помня вече колко. Аз знаех, че нямам подготовка за дълъг мач. Затова тактиката ми беше да го довърша с нокаут максимум на третия или четвъртия рунд, когато играта обикновено става по-открита. Издебнах го Витали и го свалих в нокдаун още в първия рунд. Преди това всичките си мачове на професионалния ринг печелех с нокаут. Но Кличко така го нацелих, че той се просна като умрял. Мен ме обвиниха, че в слабините съм го ударил за нокдауна, но може и сега да се погледне на записите, че ударът ми е бил абсолютно чист. Този удар много го озлоби Кличко и показа истинската му нечовешка същност по- нататък в мача. Като ми скочи после и…толкова бой не съм ял никога. Не можа да ме свали, но ударите му бяха като с желязо. Тежък, злобен удар извади. Главата после ме боля 6 месеца. Преди този мач съм имал поне 40 счупвания на нос, на лицеви кости. Имах чувството, че всичките ми стари контузии тръгнаха отново. Кличко ме блъскаше като животно, толкова се озлоби. На почивката ме заболя и хълбокът, сякаш черният ми дроб се разпадаше. А аз имам страшно силни вътрешни органи. На алкохол да стоя по цял ден - цироза не може да ме хване. Онази германска шматка Кол
 
явно се бе
погрижил за
черния ми дроб
 
Този мач беше организиран набързо по никое време, за да ме унищожат, нали ти казвам.

-Как така мениджърът на Кличко се е погрижил за черния ти дроб?
-Те искаха едва ли не да ме отровят. Казах ти, че не съм въздържател и винаги съм си пийвал. И сега една бутилка вино си обръщам като една лимонадка, ставам и шпоря прав и корав. Но срещу Кличко, още докато реферът ни пусне за първия рунд, усетих, че нещо вътре в мен не е нормално. Черният дроб изненадващо започна да ме свива, без и един шамар да съм получил от Кличко. Абсолютно съм сигурен, че Кол, като организатор на този мач, е заповядал да ми сложат някоя добавка във водата. Това не са прости хора. Знаеш, че изключително сериозно се занимавам с астрология. Кличко е зодия Рак, а Кол е Козирог. Умни хора са, търси ги такива за подмолни работи. За класически удари под пояса, какъвто аз получих от тях. Болката в черния дроб беше по-непоносима от болката по главата ми. А Кличко почти нямаше силен удар под брадата ми. Самата вода имаше и друг вкус. Но какво може да направиш, когато си жаден на ринга. Пиеш и заминаваш, чао…

-Многото бой от Кличко ли е причината да се откажеш от професионалния бокс?
-С Кличко играх последния си мач на професионалния ринг. Можех да продължа и исках, но здравето ми сериозно се разклати. Известно време трябваше да се лекувам и обърнах малко на треньорство, астрология и т.н. любими мои занимания. Участвах на турнира в зала „Триадица” и пак бих участвал в нещо подобно, защото състезателното гори вътре в мен. Някои на мое място биха отказали, за да не си петнят името със загуби. Но аз не съм такъв, нямам комплексите на Слави Трифонов. Излизам и се бия, ако ще и да падна. Дори стягам едно шоу, на което ще поканя сериозни бойци и лично аз също имам готовност да се пусна.

-Има ли качества най-успешният ни професионален боксьор в момента Кубрат Пулев да детронира малкия Кличко?
-Абсолютно никакъв шанс няма. На мен ми се струва, че има голяма опасност
 
да го
употребят
Кубрат
 
За мен той не е профи боксьор. Откакто го замъкнаха онези германски екземпляри – хубаво не го чака. Около Кубрат е пълно с треньори-палячовци. Един свестен човек няма в екипа, а само нагаждащи и лапачи. Кубрат никой не го учи на професионален бокс в Немско. Учат го на порнография. Толкова години съм бил навън и познавам всички експерти, а те в Европа почти липсват. В Германия, в отборите, по които търкалят Кубрат е пълно с палячовци. Няма никаква специализирана подготовка за професионален бокс. Това е самата истина.

-Но дотук Кубрат Пулев жъне успех след успех?
-Това е фалшиво усещане, че е постигнал нещо невероятно. Досега един по-сериозен съперник не е срещал Кубрат. Качества има безспорни, талантлив е, както и да се погледне. Кубрат много подобри функционалното си състояние, има добра мозъчна дейност. Той е един от най-интелигентните боксьори. Но на ринга се движи с 19 до 23% от възможностите си. Кличко направо ще го сгази като луда крава теле. Не знам с какъв акъл им се хвана Кубрат на онези шарани от Немско. Всички му се пишат приятели, но само заради парите, които вади. За какво ратува Кубрат толкова не ми е известно. В много сложни неща се заплете, дано се усети. Защото тръгне ли да се бие само заради парите, много грозно ще си го вкара сам. Около него прости хора няма. Казах вече, че Господ помага на братя Кличко, техните успехи са спуснати „отгоре”. Кубрат май разчита на онзи Закон на случайността, който го има във Вселената. Случайни неща не минават на братя Кличко. Въпросът е, че срещу тях трябва да си максимално подготвен. Кубрат не е! Ще му извъртят номер, ще видиш!
ЗДРАВКО КАМЕНОВ