Алберт Попов гостува в предаването „Код Спорт“ по RING. Българската звезда в алпийските ски изпрати успешен сезон с рекордно класиране в Световната купа и е амбициран да постигне още повече занапред. Предлагаме акценти от интервюто с талантливия състезател от „белия керван“:

- Аби, направи бум в последния сезон и отново накара българите да се гордеят с теб. Знаем обаче, че си изключително амбициозен. В тази връзка каква е твоята лична оценка за постигнатото?
- Не омаловажавам резултатите. Имахме наистина много силен сезон. В моите лични цели очаквах малко по-често да съм в първите 10, но самата стабилност на резултатите през сезона, също ме кара да се гордея, защото досега не съм записвал толкова силен и постоянен сезон. Преди бях доста рисков, доста рядко слизах до финала. Когато сляза, имах добър резултат, но за Световната купа ти трябва една стабилност, с която да трупаш точки постоянно, за да може на края на сезона, ти всъщност да си събрал максимален брой точки и това да ти даде добър старт за следващия сезон с номера и да имаш по-добра стартова позиция. Смея да твърдя, че сезонът беше много добър, а пък неговият завършек е една допълнителна мотивация и стимул за догодина да си грабна това, което силно желая.

- През март в последния слалом за сезона записа рекордното си четвърто място за СК в Куршевел. Мислиш ли често за тези 16 стотни, които те лишиха от първи подиум?
- В началото доста често се подсещах, но после, говорейки с Ивайло Борисов, смятаме, че така е трябвало да се случи. Наистина страхотен резултат. Бяхме много горди, но това четвърто място ни е като стимул и мотивация за догодина да работим още по-усърдно, да станем безупречни и всъщност не да се борим за един подиум, а ако може през цялото време да сме там.

- След Петър Попангелов ти си вторият българин с класиране в топ 10 в СК. За да се случи този грандиозен успех, трябваше да изминат 33 години. Ще трябва ли да чакаме още толкова, за да се появи нов наш идол в ските, способен да се мери с големите или си оптимист, гледайки новата българска генерация?
- Надявам се да нямаме толкова голяма пауза. Нямам огромен поглед върху децата, защото не съм бил по състезанията, за да гледам. Но срещайки се с тях, в последните години забелязвам пламъче, което преди може би не съм го виждал. Надявам се това да ги нахъса да искат да мечтаят, защото мечтите са дърпали и бутали мен да вървя напред. Надявам се още от малки да започнат да мечтаят и да си следват мечтите.

- Имаш ли любим български спортист, който е част от историята на страната ни?
- Винаги съм се възхищавал на Христо Стоичков. Много често си пускам негови любими моменти. Чувстваш се горд българин! Уникално усещане е, когато виждаш българин на световната сцена и той да се чувства на място. Да виждаш в очите му как не възприема останалите като по-добри от него и е решен да е победител.
Красимир МИНЕВ и Владимир ПАМУКОВ, Ринг