Алекс Донски бе част от националния ни отбор по тенис, който се представи силно на първото издание на ATP Cup в Австралия. Един от най-големите ни таланти даде откровено интервю пред агенция БЛИЦ няколко дни след края на състезанието в Сидни, където финиширахме на девето място.

-Алекс, каква е твоята равносметка от представянето на България на ATP Cup, където завършихме девети?
-Това е много голямо постижение за България. Ние сме девети в света!  Представянето на националния ни отбор в Австралия е изключително достойно. Ние се подредихме в крайното класиране пред страни като Гърция, водена от Стефанос Циципас, Чили, САЩ, Полша и Норвегия. От 24 държави, сме девети, което е уникален успех за нашата прекрасна родина.



Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

- Може ли да повдигнеш завесата за нашите читатели и да разкажеш каква беше обстановката в отбора?
- Григор Димитров показа лидерските си качества както на корта, така и извън него. Ние с момчетата постоянно бяхме заедно и атмосферата беше изключително позитивна. Тренирахме по няколко часа на ден заедно с Григор и неговия личен треньор Кристиян Гро. След това излизахме заедно и разговаряхме дълго. Григор подходи с голямо внимание към тренировките на всеки един от нас. През цялото време ни даваше ценни съвети, които ни помогнаха да усъвършенстваме уменията си.

-Кой е най-ценният урок, който научи от Григор?
- Той не е един, а няколко урока. Първо начинът, по който той подхождаше при загрявката си и възстановяването си след мач. Григор прекарваше около час на корта при загрявката и правеше задълбочени упражнения за разтягане с ластици и топки. Все пак натоварванията на тенисист от АTP- тура като него са жестоки и той трябва да отдели сериозно време във фитнеса, за да поддържа кондицията си във върхова форма. Също така след тренировките, което много ме впечатли, беше начинът му на възстановяване. Правеше си ледена баня и криосауна. Другото, което ме впечатли, беше неговата невероятна дисциплина. Идваше дълго време преди тренировката и оставаше в залата за възстановяване часове след края на мачовете. Много хора в този момент биха си помислили, че тенисистите след победа пият шампанско и се забавляват, но истината е съвсем друга - те отделят много време за своето възстановяване, за да са пълноценни на другия ден, когато ги очаква тежка тренировка или мач.

-Какво не ни достигна, за да победим Белгия и да прескочим групата ни?
-Три точки ни разделиха от четвъртфиналите с Австралия. В шампионския тайбрек шансът играе голяма роля. За съжаление рулетката се завъртя в полза на Белгия. Въпреки всичко отборът показа голям потенциал и европейско мислене и аз съм сигурен, че резултатите оттук нататък за българския тенис ще бъдат много добри.

- Няма как да не те попитам за скандала, избухнал в интернет, в който се твърди, че българската федерация не е подкрепила националния отбор за турнира в Сидни?
- Българската федерация по тенис излезе с декларация по този въпрос, в която изясни детайлно ситуацията относно провеждането на ATP Cup. Прочетох, че в интернет се шуми много относно разходите, които са направени от състезателите по време на престоя им в Австралия. Според мен това са битови въпроси, които нямат никакво отношение към ATP Cup. Българският отбор се представи достойно и заслугата затова е както на Григор, така и на всички момчета, които се подготвяхме изключително задълбочено и професионално.

-Съжаляваш ли, че не взе участие в мачовете на двойки?
-Няма как да съжалявам, защото тренирах с Гришо и с неговия личен треньор и научих много неща от тях по време на турнира. Те ще ми бъдат много полезни в близко бъдеще и в турнирите през 2020 година. Пристигнах на ATP Cup зареден с енергия. Мисля че направих всичко възможно да се представя по най-добрия начин на тренировките и натрупах ценен опит. Винаги е удоволствие, когато се състезавам под български флаг, и затова винаги, когато ме поканят, ще играя за националния отбор с цялото си сърце!

-Едно друго събитие беше център на внимание в Австралия – огромните пожари, които бушуват там...
- Тъжна и страшна история. Всичко това се усещаше в Сидни, тъй като въздухът беше по-тежък, смогът беше надвиснал страховито над града и даже слънцето не беше в нормалния си жълт цвят, а с виолетов оттенък.  
Ние, тенисистите, трябваше да се приспособим към тези условия. По принцип в Австралия заради жегата условията са много тежки, но сега и с този смог беше още по-неприятно. Цифрите са стряскащи – вече има милиони загинали животни в цялата страна вследствие на пожарите. Ние посетихме популярната зоологическа градина в Сидни и когато видях и заснех красивите животни, ми стана мъчно за тези, които са загинали. Поздравления за топ тенисистите Федерер, Надал и Джокович, които събират средства, за да помогнат на австралийския народ да възстанови щетите от пожарите. Аз имам готовност да участвам в благотворителни мачове, за да се съберат допълнително средства за подпомагане на хората в Австралия, пострадали от бедствието. Хората там са изключително мили и любезни, също като тези в България - винаги готови да ти помогнат с добра дума, да ти окажат съдействие и да те поканят в дома си.

-Финални твои думи за турнира и на кого ще благодариш?
- ATP Cup е изключително престижен форум, атмосферата по време на мачовете може да се сравни с финал на световно първенство по футбол. Емоциите кипят, на трибуните има хора с националните знамена, които подкрепят своите страни и пеят химните им.

Искам да благодаря специално на моя агент Ивайло Крачунов за неговата постоянна подкрепа, без която нямаше да съм в Австралия, както и на моите спонсори. Пожелавам здраве и силна година на Григор, момчетата и всички, които обичат България. Бъдете до нас и ни подкрепяйте и бъдете сигурни, че винаги ще оставяме сърцата си на корта!

Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ