Българският нападател Александър Колев изкара един сезон в казахстанския Кайсар, където треньор му бе Стойчо Младенов. Юношата на Левски се завърна в България, след като сезонът приключи, а с това и договорът му с клуба. Колев сподели впечатленията си от Казахстан пред Nostrabet.com, а и коментира как пандемията се отразява на футболистите.

- Как би описал престоя си в Казахстан, доста различна държава и култура от тези, в които си бил досега?
- Бих го почувствал като натрупан опит и до там. Много лоша година, тъй като се игра само 3 месеца първенство, имаше мачове през 3 дни в един град заради пандемията от коронавирус. Даже се говореше, че може да се анулира годината и т.н., но в крайна сметка се изиграха нужните мачове и годината приключи.

- Как се отнасят местните с чужденците, макар вие да бяхте българска колония в Кайсар със Стойчо Младенов и екипа му?
- Ами какво да ви кажа, трудно е за един чужденец да се докаже и да бъде уважаван там лесно и бързо от местните. Не е лесно, но това е футбол и трябва да се концентрираш върху изявите си.

- Сега си свободен агент. Имаш ли вече насоки къде ще продължиш кариерата си?
- Не. Преди няколко дни приключи първенството там. Свободен агент съм, тъй като договорът ми изтече. Моят мениджър работи по въпроса и съм в очакване на позвънявания.

- България или чужбина предпочиташ на този етап?
- Все пак 5 години играя навън и бих искал да продължа навън, но не изключвам възможността да остана и в България.

- Успяхте ли да се сработите със Стойчо Младенов? Той е легенда на ЦСКА, а ти юноша на Левски. И какви са ти впечатленията от него?
- Допреди Кайсар не съм имал личен контакт с него. Наистина не съм вярвал, че може да е толкова добър човек и треньор! Много научих от него, тренировъчният процес бе супер, има негов стил, който изповядва и държи много на дисциплината. Само позитиви мога да кажа за него, не защото е българин, а като начин на работа и отношение към футболистите.

- Следиш ли какво се случва в родния футбол и в родния ти Левски?
- Следя, когато имам време гледам всички мачове от българския шампионат. Да, виждам, че сега им е доста тежко и трудно, но съм сигурен, че ще излязат от тази яма и нещата ще започнат да се оправят. Все пак имат добри ръководители, а и върнаха един добър треньор начело.

- Пандемията промени много футбола и спорта. Почти никъде няма фенове по стадионите, а знаем че спортът е за феновете. Как се отразяват празните трибуни на футболистите?
- Да, наистина много промени спорта като цяло. Без фенове е все едно играеш приятелски срещи. Няма го този заряд, няма дори това напрежение някой път, което усещаш от трибуните. Но за съжаление ще трябва да свикваме с това, може би и за следващата година.

- Как планираш да прекараш празниците в настоящата ситуация?
- Сега искам да си почина десетина дни, да си видя семейството, тъй като не бяха с мен там заради пандемията.

- Какво си пожелаваш за 2021 година?
- Най-важното е да сме живи и здрави. Нека 2021 бъде ползотворна и успешна за всички.