Алекси Сокачев получи наградата си за най-добър футболен тв коментатор за 2013 година в традиционната анкета на БЛИЦ. Той е роден на 22 февруари 1977 година в София. В bTV работи от самото създаване на телевизията – от 2000 година до днес. Изключително скромен и възпитан човек, който не обича много публичните изяви и залага силно на професионализма. Така накратко бихме определили победителя. Ето краткото интервю, което Алекси даде за БЛИЦ.
 
-Кой беше първият ти мач в телевизионния ефир?
- Двубоите за Суперкупата на Испания между Валенсия и Барселона през 1999 година. Тогава още работех в телевизия “7 дни”. Коментирах заедно с Коко Стойнов.
 
- Кои са първите мачове, който си коментирал на живо от стадиона?
- Дебютът ми беше на световната квалификация България – Дания през есента на 2001 година. Мачът са игра на “Армията” в пороен дъжд, а ние загубихме с 0:2. През ноември същата година коментирах и реванша между ЦСКА и Милан (0:1) от турнира за Купата на УЕФА, който също се състоя на стадиона в Борисовата градина. Първият ми коментар на живо в Шампионската лига бе финалът между Милан и Ювентус на стадион “Олд Трафорд” в Манчестър през 2003 година. Милан спечели с дузпи, а изживяването бе страхотно.  
KAMATA 1_1.jpg 
- Колко на брой са приблизително мачовете, които си коментирал?
- Не мога да ви кажа поради простата причина, че не си водя статистика. Но са много. Само този сезон са доста – Шампионска лига, Лига Европа, Серия А, Лига 1 във Франция.
 
- От кого си се учил? Имаш ли си свой учител?
- От двама души. Николай Колев-Мичмана и Борис Касабов. С Мичмана се познавахме – бяхме съседи. Тогава аз тъкмо навлизах в професията. Давал ми е много съвети и реално той бе разубеди да не напускам журналистиката, защото имах такова намерение.
 
-Защо?
-Заради многобройните критики. Нашата професия е такава – постоянно сме на топа на устата на критиците... Но Мичмана, лека му пръст, ме убеди да остана. Той неведнъж ми е казвал, че трябва да свикна, защото не само моето, но и неговото поколение е попадало под обстрелите на “доброжелателите”. Всъщност, през 2009 година отново бях готов да напусна, но се намеси Борис Касабов. От Мичмана се опитах да копирам страхотното му чувство за хумор, а от Борето – емоционалността.
 
- Къде е по-лесно – да коментираш мач, или да анализираш след това в коментарното студио?
- Не бих казал, че на някои от двете места е по-лесно. Просто е по-различно...
 
- Знаем че си фен на Ливърпул. Успя ли да скриеш пристрастията си в знаменития финал в Шампионската лига с Милан в Истанбул през 2005 година?
- Това могат да го кажат хората. Сещам се обаче за един любопитен момент. На полувремето на мача получихме много имейли, в които зрители обвиниха шефовете в телевизията, че са изпратили фен на Милан да коментира финала. А след двубоя беше точно обратното – бяхме засипани с писма, в които се твърдеше, че срещата е била поверена на коментатор с огромни пристрастия към Ливърпул.
 
- Освен на Ливърпул, на кой друг отбор симпатизираш?
- На Славия.
 
- Каква е твоята тройка за най-добър футболен тв коментатор?
- На първо място поставям двама души – Николай Колев и Борис Касабов. Те бяха на изключително ниво на знаменития за България Мондиал в Щатите през 1994 година. А и не само тогава. Нямам обаче фаворити за второто и третото място...
 
- Твоята прогноза за Шампионската лига през настоящия сезон?
- Реал или Байерн ще ликува с трофея.
 
- Нещо за финал...
- Тази награда е не само за мен, но и за целия екип. Защото ние имаме много силен екип! Първо коментирах заедно с Пепи Бакърджиев, а сега с Васко Делов. Радвам се, че анкетата на БЛИЦ се превърна в традиция и ви пожелавам много успехи!