Крилото на Челси Андре Шюрле бе предпочетен пред звездата на Шалке 04 Юлиан Дракслер за последните две световни квалификации на Германия срещу Ейре (3:0) и Швеция (5:3) и се отличи с 4 попадения. Сега двамата ще се изправят един срещу друг в Шампионската лига, тъй като Челси ще гостува на Шалке 04. Мачът от група Е е утре вечер от 21:45 часа българско време в Гелзенкирхен.

„Имаме страхотен отбор с толкова много качества, така че отиваме там със самочувствието, че можем да спечелим”, сподели Шюрле в интервю за официалния сайт на Бундеслигата. 22-годишното крило говори още за позитивите след трансфера си от Байер (Леверкузен) в Лондон, тактиката на португалския мениджър на Челси Жозе Моуриньо, както и за представянето на германските таланти в Англия.

Цялото интервю с Андре Шюрле:

Г-н Шюрле, поздравления за класирането на световното първенство! С 4 гола в 2 мача бяхте най-впечатляващият футболист в последните срещи. Как оценявате седмицата за националните отбори?
- Изиграхме два интензивни мача и успешни квалификации без допусната загуба. Горд съм от четирите гола в тези два мача. По-важното е, че като отбор постигнахме страхотен резултат. Освен отбора и треньорите към това принадлежат и всички останали около тима и нашите фенове.

През лятото направихте крачката от Байер (Леверкузен) към Челси. Трудно ли се приспособявате?

- Много бързо се вписах в начина на живот в Лондон и се запознах с много хора, които отдавна са тук, Дори и Михаел Балак ми показа някои неща. Влюбих се директно в града, а отборът също ми помогна нещата да бъдат по-лесни.

Месут Йозил, Пер Мертезакер и Лукас Подолски имат договор с конкурента Арсенал. Предприемате ли заедно с колегите си от националния отбор много неща?
- Аз живея в западната част, а момчетата от Арсенал в северната, а това си е голямо разстояние. Досега не сме имали контакт, но мисля, че за в бъдеще по-често ще излизаме заедно да се храним или да предприемаме друго нещо.

Новият Ви треньор Жозе Моуриньо е считан за „Специалния” сред треньорите. Какво научихте от него?
- Той е един от най-великите треньори въобще, спечелил е толкова много. За мен е чест да тренирам под негово ръководство. В отделни ситуации се чувства неговия невероятен опит. Забелязвам, че ми се доверява и залага на мен.

Моуриньо е известен с това, че залага на бърза игра. Как оценявате тактиката му?
- Това е точно моята игра, да превключвам на бързи обороти и да търся бърз завършек на атаката. Това ми допада

Нов треньор, нов отбор с известни звезди. Това крие рискове за един млад играч. Не сте ли се страхувал, че в Лондон може да останете на пейката и световното първенство в Бразилия да се проведе без Вас?
- Въобще не съм съзрял никаква опасност. За мен тази крачка е на 100% позитивна. Всеки ден тренирам с топфутболисти и това е добре за мен. Това ще се отрази позитивно за мен и по отношение на националния отбор в дълъг период.

Четири пъти сте започвал като титуляр и три пъти сте влизал като резерва. Как оценявате позицията си в отбора?
- Много добре. Точно в офанзивен план имаме много добри играчи и треньорът може да ротира много. Това обаче се получава добре. Чувствам доверието на съотборниците, по-старите от тях, които са в отбор от по-дълго време.

Дишате въздуха на английската Висша лига от три месеца. С какво се различава от този на Бундеслигата?

- Мачовете тук са малко по-интензивни, с много единоборства и отчасти повече грубости в борбата за топката.

Вие обаче залагате повече на Вашата бързина и дрибъл….
- За мен е добре, защото мога да продължа да се развивам. По отношение на физиката тренирам много повече. За играч по крилото дори е по-добре, когато има работа с по-снажни съперници.

Във вторник вечер ви чакат стари спомени, след като ще играете с Челси срещу Шалке 04. С какви чувства се завръщате на стадион от Бундеслигата?
- Да се завърна в Германия е хубаво, срещу Шалке 04, на тази арена със страхотни фенове. Ще се срещна с Адам Салай, един от най-добрите ми приятели във футбола. Ще бъде красив мач за мен. Естествено, че от спортна гледна точка за нас ще бъде мач от голямо значение.

Как виждате Шалке 04 този сезон? За кои играчи на съперника трябва да се внимава най-много?
- Те имат много добър отбор със силни индивидуални играчи. С Кевин-Принс Боатенг привлякоха истински класен футболист, който им се отразява добре на играта. Без съмнения те са опасни. Ние обаче имаме страхотен отбор с толкова много качества, така че отиваме там със самочувствието, че можем да спечелим.

Очаквате ли дефанзивно построени „миньори”, които да дебнат на контри?
- Те ще искат да контролират играта у дома си, но срещу големи отбори като нашия ще им е трудно.

На старта на Шампионската лига имаше два немски успеха, а във втория кръг и четирите отбора постигнаха победи. Как виждате Бундеслигата в международен аспект?
- Бундеслигата започна да се налага невероятно с качеството на отборите. Така си обяснявам и четирите победи. Тенденцията се видя още през миналия сезон.

Много млади немски играчи са ухажвани от международните топклубове. Вие самият бяхте най-добър пример това лято. Запитват ли Ви колеги или треньори за възхода на Бундеслигата и немския футбол като цяло?
- Особено англичаните са интересуват от това. Например разговарял съм за това с Джон Тери. Питат за нашата система с юношите, защото виждат колко много таланти играят в Бундеслигата и в националния отбор. Мисля, че англичаните ни завиждат в този аспект.