Бившият играч на ЦСКА и Левски коментира финала за Купата на България часове преди големия сблъсък между двата най-титулувани отбора у нас. Предлагаме акценти от интервюто:

- Асене, знаем, че когато на терена са „сини“ срещу „червени“ не може да говорим за фаворит. В предстоящия финал кой според теб влиза с по-голямо самочувствие и защо?
- Безспорно Левски влиза с по-голямо самочувствие, въпреки че един финал психологически тежи много на футболистите, защото е само един мач, очакванията са огромни, а стадионът ще е препълнен. Левски е фаворит с малко не за друго, а защото определено се намира в по-добра форма. Но всичко може да се очаква в този мач. Въпросът е кой как ще влезе в срещата като самочувствие и колко бързо ще прегори от напрежението.

- Очаквал ли си Мъри Стоилов да съживи толкова бързо тима на Левски, който на практика бе фалирал, играеше отчайващо и мнозина го бяха отписали, а сега клубът може да ликува с така жадуваната купа след толкова години на разочарования?
- Очаквах, да. И то не нереалистични очаквания, защото познавам Мъри. Следя му развитието и кариерата навън. Той изкара доста години в чужбина, разви се, постигна много сериозни резултати, запази екипа си. Той в момента си е у дома. Отлично познава условията в Левски. Изключително много държи на дисциплината – нещо, което липсваше в отбора на Левски през изминалите месеци и години. Това, което не очаквах да стане е да намерят добри играчи толкова бързо. Те случиха на селекция. Екипът му е добър – скаути, анализатори, помощник-треньори, самият Мъри има много сериозно око. Много е смел и намериха играчи, които се вписаха по най-добрия възможен начин в отбора и вършат много работа.

200 лв. Начален Бонус Спорт от efbet!

- Коментирай ролята на феновете на Левски за спасяването на клуба. Сдружение „Левски за левскарите“ как ти звучи и това може ли да се окаже по-печелившо, отколкото моделът „бащица“?
- Колкото и да коментираме ролята на феновете, коментарът ще е слаб. Феновете спасиха отбора – това е ясно и продължават да помагат. Сдружение „Левски за левскарите“ е една много добра идея, която ако се развие, може би ще бъде успешна. Въпрос на време е да видим дали ще бъде добре развита. Най-вероятно е хубаво да се избяга от този модел „бащица“, защото в крайна сметка горе-долу всички успешни клубове в света работят по този начин. Без „бащица“, а с участие на фенове или по-скоро на много голяма маса от хора, които могат да гласуват за решения относно бъдещето на клуба.

- В ЦСКА Стойчо Младенов си тръгна и неговото място зае Алън Пардю. Какво се крие зад този ход и ще успее ли роденият в лондонския квартал „Уимбълдън“ специалист да зарадва привържениците на „червените“ с купата?
- Какво се крие зад този ход не мога да кажа. За мен беше странна цялата пропаганда през годината на Стойчо Младенов. Всичко това, което той изговори, с целия този патос. В един момент един изключително рязък разрив между него и ръководството. Нищо до момента не подсказваше за такива неща. Така че не знам какво се крие зад този ход. Не знам дали Алън Пардю е временен вариант или дори и при загуба на финала, ще се разчита на него и догодина. Бъдещето ще покаже, но смятам, че в момента Левски превъзхожда за финала дори и по този показател противника. Мъри е не по-слаб треньор, нищо че Алън Пардю идва от Острова и е чужденец. Даже смея да твърдя, че Мъри има по-големи успехи и е по-добър треньор. Стоилов познава много добре българската действителност, познава си отбора. Не знам доколко Пардю е в час с порядките, въпреки че изкара доста време тук, доколко познава отбора и играчите си и доколко те ще го последват, доколко се чувства уютно тук. Смятам, че Левски е едни гърди напред и в това отношение.

- Прогнозата ти за финала ЦСКА – Левски?
- Прогнозата е трудна. По пътя на логиката Левски трябва да спечели, защото е в по-добро състояние. Казахме вече, че този мач е непредвидим, защото е финал, носи много голяма тежест и заряд чисто психологически. Мога да споделя, че моите симпатии и моето желание е Левски да победи, разбира се. Мисля, че Левски ще спечели, защото е време да спечели.
Красимир МИНЕВ и Владимир ПАМУКОВ, Ринг