Управителят на „Мото-Пфое“ Атанас Фурнаджиев е и вицепрезидент на БФС. В първата част от интервюто ни г-н Фурнаджиев разкри важни подробности за сделката на 2017 г. , при която японската компания „Сумитомо корпорейшън“ придоби 100% от дяловете на „Мото-Пфое“. Във втората част на интервюто ни, което излъчваме днес, г-н Фурнаджиев отговаря на най-актуалните въпроси във футбола.

-  Г-н Фурнаджиев, какво показва равносметката Ви за футболната 2017 г.?
-  Това е първата година, в която започваме да берем плодовете от това, което сме свършили преди това.  Виждаме, че националният отбор постигна сериозни победи срещу Швеция и Холандия. Постигнахме успех и в контролата със Саудитска Арабия, която е участник на световното първенство в Русия. Юношите до 19 години се класираха сред седемте най-добри отбора в Европа и участваха на европейското първенство в Грузия. Вътрешният шампионат е изключително интересен. В момента има много сериозна интрига и буквално всеки отбор може да победи другия. Построена бе и модерна футболна база в Бояна. Това са първите плодове от една дългогодишна работа. На посещение бе и президентът на УЕФА Чеферин. Проведена бе и среща със Сдружението на общините. Предстоят сериозни инвестиции от страна на УЕФА в българските общини по отношение на изграждане на терени за детско-юношески футбол, което е нашият следващ приоритет.

- Най-тежката критика към БФС е свързана с това, че националният отбор вече 12 години не може да се класира на финали на европейско или световно първенство. Смятате ли, че България ще спечели виза за следващия голям футболен форум?
- Както знаете това е задачата, която сме поставили официално на треньора на националния отбор Петър Хубчев. Нашето желание като цел е класиране на следващ голям форум. Аз съм убеден, че ще го постигнем и това го показахме с игрите през тази година. Националният отбор израсна значително и в момента се намира на едно от най-предните места в ранглистата на ФИФА от 2009 година насам.

- Да, но скандалите в съдиите се изострят все повече. Как ще го обясните?
- Знаем за този проблем. Правим анализ на свършеното до момента, тъй като до преди няколко месеца имаше сериозно израстване на съдийството в България. Да, през последните 2 месеца, когато се видя, че има много сериозна интрига в шампионата, има няколко стъпки назад в съдийството. Но аз казах на съдиите, че когато грешките, които правят са неумишлени, ние можем да застанем зад тях и да им дадем гръб. Проблемът, е когато съдиите правят умишлени грешки. Тогава трябва да има адекватни наказания от страна на съдийската комисия. Това е начинът, по който ще вървим напред.

- Много се дискутира темата, че БФС провежда геноцид спрямо ЦСКА. Готов ли е Футболният съюз да контрира тази теза като помогне на „червените“ за легитимацията им пред Европа и завръщането им в европейските клубни турнири?
- Президентът на УЕФА Чеферин при посещението си в София Ви каза, че Боби Михайлов, когато става въпрос за български казус защитава българския интерес даже повече отколкото е позволено. Това е факт! Борислав Михайлов го е правил и занапред ще го правим всички ние, които участваме в комисиите в УЕФА. Когато става въпрос за български интерес независимо на кой отбор, ние ще го защитим. Може да бъдете сигурен, че ние от наша страна ще направим всичко, което е възможно, за да помогнем на ЦСКА да играе максимално бързо в евротурнирите!

- Как очаквате да се развие конгреса за избор на ръководство на БФС, който е насрочен за 16 февруари 2018 г.?
- Ние излизаме с кандидатурата на сегашния президент на БФС Борислав Михайлов за нов мандат, тъй като искаме да надградим това, което сме постигнали досега. Да, ще има конкуренция, което е нормално. Дали ще има още един, двама или трима кандидати, това ще разберем 15 дни преди конгреса, тъй като дотогава се приемат кандидатури. Нормално е да има конкуренция. Нека всеки да излезе с платформата си. Ние имаме с какво да се похвалим. Знае се какво сме свършили и какво сме изградили. Затова искаме нов мандат, за да можем да продължим започнатото.

-  Честно ли ще се проведе конгресът?
- 540 клуба ще имат право на глас. Ако някой може да ми твърди, че човек може да манипулира по някакъв начин 540 представители на отборите си, за мен ще звучи меко казано несериозно. Ако на конгреса участваха 30, 40 или 50 клуба, да кажеш, че има шанс по някакъв начин да им се повлияе. Но на 540 човека мисля, че е невъзможно да се повлияе от страна на когото и да било. Абсолютно честно и демократично ще бъде проведен конгресът на БФС.
Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

Първата част на интервюто на Атанас Фурнаджиев може да прочетете ТУК