Димо Атанасов е един от играчите, на които се раз­мита да вдигнат на крака закъсалия и обезкръвен Поко (Пд). Халфът дълго време беше считан за един от най-го­лемите таланти в българския футбол, като бе желан от "Левс­ки" и ЦСКА. Преминал за малко през Лудогорец, Атанасов на­мери пристан за кариерата си в Пловдив. След кратък прес­той в "Ботев" сега той е на „Лаута". Какви са очакванията му за днешното дерби с Левски, както и за предстоящата битка с "Ботев", четете в интервюто, което даде за „Меридиан Мач".

- Димо, предстои мач с "Левски", какви са твоите очаквания от госту­ването на „Герена"?
- Очаквам да се по­лучи много интере­сен и добър за гледа­не мач. "Левски" си е "Левски" и винаги са голям дразнител за всеки. Но ще се опи­таме да ги победим и нещо повече - да ги надиграем по всяка­къв начин.

- Във вашия клуб настъпиха доста промени, много хо­ра не са ви гледали в този състав. Има­те ли сили наистина да биете този Левс­ки?
- Имаме сили, но на „Герена" е трудно. Но смятам, че можем да се противопоставим на „сините". Има на­истина много проме­ни, но според мен има класа в нашия тим, така че защо да не постигнем нещо. Ще се опитаме да се представим колкото се може по-добре.

- Имате обаче ед­но предимство пред Левски - техният мач е ЦСКА се из­лъчваше по телеви­зията за разлика от останалите срещи. Това помогна ли ви да ги разузнаете по-добре?
- Това, че мачовете не се излъчват по те­левизията, е много лошо по мое мнение. За феновете ще бъде по-добре да гледат българския футбол в ефира. За нас, игра­чите, за треньорите също би било по-лес­но да разузнаваме съ­перниците си. В това отношение се радва­ме, че гледахме веч­ното дерби и знаем какво ни очаква.

- Какво е твоето мнение за видяното, най-вече от Левски?
- Не мисля, че аз трябва да давам оценки. Вечното дер­би е специфично, там не винаги успяваш да покажеш всичко от себе си. Старото клише мач с мач не си прилича е подходящо тук. Както и да са иг­рали Левски срещу ЦСКА, сега едва ли ще повторят предста­вянето си и срещу нас. Иначе мисля, че сме си направили из­водите за положи­телните и отрицател­ните страни в играта им.

- Безспорно голя­мата звезда на „си­ните" от началото на сезона е Базил де Карвальо. Ти не си играл с него, но част от твоите съот­борници са наясно е качествата му. Ще успеете ли да го опазите?
- Не мисля, че Лев­ски е само Карвальо. Той е отличен футбо­лист, но целият им тим е опасен. Не бива да се съсредоточава­ме само върху един играч, ако искаме да постигнем нещо.

- Да се върнем на твоя отбор. Успокои ли се вече обстанов­ката на „Лаута" след многобройните промени?
- Всичко вече е на­ред. Имаше напрежение. но то спадна ед победата над Славия. Това беше много ва­жен мач, а ние не само победихме, а и играх­ме добре.

- Коментирате ли в отбора треньорските рокади? Уволнение­то на Емил Велев, провала на прегово­рите с Георги Ива­нов - Гонзо?
- Не, не е наша рабо­та да говорим на тези теми. Все пак си има ръководство, което взима решенията. Ние сме длъжни да се гот­вим и да играем по най-добрия начин в мачовете.

- Свикнахте ли ве­че с новия си настав­ник Стефан Генов и неговите изисква­ния?
- Да, започваме да влизаме в ритъм. Спо­ред мен той е отличен треньор и ако следва­ме изискванията му, ще се представяме добре.

- Идването на Ве­селин Марешки като шеф на клуба донесе и сериозно намале­ние на бюджета? Как е клубът на фи­нансово и организа­ционно ниво?
- Нещата не са тол­кова лоши, колкото се пише. Говори се за криза, но тя не е само в Локо (Пд) или фут­бола по принцип, а във в цялата държава, на всички нива и органи­зации. Мисля, че няма от какво да се оплаква­ме — каквото сме се разбрали с ръководст­вото, се изпълнява.

- Въпреки че сега имате мач с Левеки, феновете вече се под­готвят за голямата битка е Ботев. В съб­лекалнята мислите ли вече и за този дву­бой?
- Сега не мислим за Ботев, а само за Левски. Много е рано все още. Знам колко е ва­жен този двубой за всички фенове в Пловдив. Знаем какъв е зарядът, знаем, че в последните няколко години дербито на Пловдив го нямаше и сега зарядът е още по-голям, но е много ра­но да мислим за това.

- Ти лично притес­няваш ли се от реакцията на феновете на Ботев? Все пак игра там, а сега защитаваш цветовете на Локомотив...
- Не. Изобщо не се притеснявам, а и не очаквам да има реак­ция. Все пак не съм играл 10 години в Бо­тев, за да ме атакуват. Ще видим обаче на мача какво ще се слу­чи.

- Ти можеш ли сега да разкриеш какво те накара да преми­неш от Ботев в Ло­комотив, тъй като това не се среща чес­то. Кой се свърза с теб?
- Предпочитам да не говоря на тази те­ма. От клуба осъщес­твиха контакт с мен, прецених, че това е най-добрият вариант за продължаване на моята кариера. Няма какво да се връщам назад. От Ботев пазя хубави спомени, но сега съм в Локомотив.

- При преговорите е Георги Иванов ед­но от условията на Веселин Марешки е било класиране в челната шестица. Има ли поставена такава цел и пред отбора?
- Не, не са ни поста­вили никакви конкрет­ни цели. Играем мач за мач с цел да се ста­билизираме и като иг­ра, и като резултати. Може би след зимата ще се поставят по-конкретни цели пред нас.

- Беше и в Лудого­рец, но там престоят ти не завърши по най-добрия начин. Съжаляваш ли сега, че не си в Разград?
- Не. Беше за мое добро, че напуснах с оглед на ситуацията. Иначе отборът върви добре, развива се, иг­рае според мен най-добрия футбол в Бъл­гария в момента. По­желавам им успех.

- Това ли е твоят фаворит за титлата?
- Рано е да се каже. Много отбори има, които имат шансове. Лудогорец може би е малко напред, но ни­кой не бива да отпис­ва Левски и ЦСКА.