През декември м.г. Маркус Бабел беше освободен от Хофенхайм, на който бе треньор. От тогава до сега се спекулира с неговото бъдеще. Според едни той може да влезе в щаба на Хосеп Гуардиола в Байерн, а други го гласят за наставник на Шалке 04. Ето какво каза той в интервю за "Билд ам Зонтаг".

- Господин Бабел, дълго време не се чува нищо от Вас. Как сте?
- Благодаря, отлично! Използвах времето за анализиране на последните ми две години, където бях треньор в Херта и Хофенхайм. Също така отделих време и на жена ми, и на четирите ни деца. Преместихме се в Мюнхен, всичко е супер.

- Според слуховете от Бундеслигата сте изгубили мотивация за работа, психически сте бил изчерпан. Така ли е?
- Това е невероятно. Пресаташето на Хофенхайм дори ми се обади, за да ме попита дали съм добре и дали съм в клиника за лечение. Не знам кой говори такива неща за мен. Срамота е да се пуска такъв слух, като се има на предвид, че брат ми отне живота си, след като беше изпаднал в депресия. Човек винаги трябва да внимава какво говорят за него.

- Следващ слух: Ще станете помощник на Пеп Гуардиола в Байерн.
- Това го чух за първи път, когато бях на легло заради вирусно заболяване. Дори жена ми беше изненадана и ме попита: "Защо отново научавам това последна". Първоначалната ми реакция беше усмивка, защото не знаех какво се случва. Почти не чета пресата, не влизам и в Интернет. Този слух не е истина.

- Къде и кога ще бъде следващата Ви крачка?
- Факт е, че презаредих батериите. Отново съм тук. Усещам, че съм в кондиция и готов за работа. Ще видим къде ще отида. Предпочитам Бундеслигата и Англия.

- Смятате ли, че след неуспешния Ви период в Хофенхайм бихте могъл застанете начело на отбор със сериозни амбиции?
- Всичко мога да си представя, нямам нужда да се крия пред никого. Водих Щутгарт в Шампионската лига, с Херта станах шампион на Втора Бундеслига. В Хофенхйам не се получи това, което исках, но отлично знам какво мога. Просто с последния ми клуб не си паснахме.

- Тим Вийзе, когото Вие привлякохте и дори направихте капитан, също не пасва. Как бихте коментирали това?
- Привлякох Тим като трети вратар в националния отбор на Германия. Никой не може и не можеше да предположи това, което се случи с него.

- Искате ли да си спомните още нещо от престоя си в Хофе?
- След раздялата с нашия мениджър Ернст Танер трябваше да изпълняван две длъжности. Работата беше изключително много. Трябваше веднага да назначим някого. Идването на Анди Мюлер стана прекалено късно.

- Ще успее ли отборът да запази мястото си в Бундеслигата.
- Ако това не се случи, всеки един футболист трябва да се попита дали е дал всичко от себе си. Възможностите на отбора са много повече от това, което в момента той представя. Ще съм изненадан, ако изпадне.

- В контакт ли сте все още с Борис Вукчевич, който пострада тежко в автомобилна катастрофа?
- Да, дори миналата събота го посетих в клиниката. Беше хубави да се видим. Не всеки може да оцелее след толкова тежък пътен инцидент. Борис е голям боец. Поради това съм уверен, че той отново ще може да играе футбол.

- Татуирали сте си всички отбори, в които сте били. Имате ли логото и на Хофенхайм?
- Не. Досега не съм имал възможност да пътувам от Мюнхен до Регенсбург, където е моят татуист.

- Логото на кой клуб бихте желали скоро да бъде на ръката Ви?
- (Смее се) Има толкова много невероятни клубове!

- Шалке търси треньор. Влизал ли е в контакт с Вас приятелят Ви Хорст Хелд?
- Не.

- А имате ли предложения от някъде?
- Към момента такива липсват.

- Изпитвате ли някакво колебани след не убедителния ви последен ангажимент?
- До известна степен - да. Не мога да разбера защо в този бизнес човек не може да бъде себе си. Винаги съм бил прям и не смятам да променям това.