Никос Аманатидис е баща на Христофорос Аманатидис-Таки. Дъщеря му Афродита пък е омъжена за легендата на “Левски” Даниел Боримиров. Никос е бивш футболист на “Септември” (Сф) и “Трявна”. След това заминава за Гърция, където от 1980 до 1986 е треньор на “Докса” (Драма) и “Аполон” (Каламария). Връща се у нас и става шеф на женския баскетболен отбор на “Левски-Спартак” през 1990 г. Тимът в две поредни години (1993, 1994) е шампион на България. После се превръща в човека-клуб за “Люлин”. Благодарение на него отборът от най-многолюдния софийски жилищен комплекс продължава да съществува. 
Заварваме го на обичайното място - на стадиона в трети микрорайон в “Люлин”. Никос се грижи за всичко в клуба – от прането на екипите, през картотекирането на играчи, до валирането на терена. “Не се учудвай, можеш да ме видиш и тревата да кося. Няма срамна работа. Дори разчертавам терена. Прекарвам почти целия ден тук”, обяснява бизнесменът.

 
- Г-н Аманатидис, НАП започна масирана проверка на вашите фирми. Притеснявате ли се от нещо?
- Не, няма от какво да се притеснявам. Аз съм съвестен и стриктен данъкоплатец.

- Това не е ли целенасочена акция срещу вас?
- Не, предполагам, че не е така.

- С кмета на жк “Люлин” Милко Младенов сте в добри отношения. Срещате ли разбиране от него...
- Помага с каквото може човекът. Чуваме се редовно. Лошото е, че всичко зависи най-вече от Столична община. Ако тя отпусне средства, ще има пари за футболния ни клуб. Ако не даде, ще мизерстваме. То и сега едва скърпваме двата края.

- Виждам, че сте направили от предишното кално бунище, което представляваше стадиончето в трети микрорайон, едно спортно бижу...
- Всичко правим в името на децата. За съжаление, имаме само този терен. “Люлин” си е един град - 200 000 души живеят тук. Трябва да направят поне 10 игрища, иначе децата не могат да се развиват изобщо. Само си чешат езиците иначе – за детско-юношески футбол ще направим това-онова, първо-трето, но нищо реално не се прави. Само празни приказки слушам. Ето, исках в 90-о училище да направим спортни паралелки, за училищния двор съм направил проект, който ей така си стои на трупчета.
 
Засега не
срещам
разбиране
 
Казаха ми уж, че до 2015 г. щял да стартира проектът. Ще видим. Не отдавам забавянето на нещо незаконно, на чакане на подкупи или друго. Просто става въпрос за бюрокрация. Оттам идват спънките.
KAMATA_2.jpg
- Преди няколко години подържахте отбор във “В” група. Сега имате ли амбиции да вкарате “Люлин” отново в третия ешелон?
- Не. Ще развиваме само детско-юношески футбол. От есента мисля да възродя и мъжкия тим в окръжната група, но той ще бъде изграден предимно от мои юноши. Не виждам смисъл да гоня промоция във “В” група. Дълги пътувания, огромни разходи, никой не ти помага... Не виждам смисъл да продължавам.

- Колко деца и юноши тренират във вашата школа?
- Около 65 момчета са. През лятото ще се съберат 100-120, но когато дойде лошото време и родителите престават да ги пускат.

- Какъв бюджет ви трябва за издръжката на клуба?
- На месец ни трябват поне 6000 лева. Никой не ни помагаше досега. От юни ще направим нова управа. В нея ще влязат спонсори, които са мои приятели.

- Вашият зет Даниел Боримиров е извън “Левски”...
- Да, Дани ще стане спортно-технически директор на “Люлин”, поне докато нещо друго не му се отвори. Държа да подчертая, че той няма да ми помага финансово.

- Какво се оказва? Боримиров е излишен на “Герена”, но при вас ще бъде нужен...
- Той винаги има място в “Левски”, но така са преценили шефовете на “сините”, така са направили... Тук, в “Люлин”, ще ми бъде полезен. Все пак този човек 9 години е работил в Германия. Доказана марка и доказана класа е. А на този въпрос защо не е на “Герена” трябва да ви отговорят други хора. Знаеш ли как се запознаха двамата с моята дъщеря? Аз държах първото гръцко заведение “Акрополис” на “Герена”. Хранех всички футболисти. Точно там Афродита се запозна със настоящия си съпруг.

- Внукът ви Алекс се развива отлично като футболист.
- Е, там вече ще видим...

- Докъде може да стигне момчето?
- Добре се развива, но не искам да избързваме с оценките и очакванията. Примери има безброй от миналото и в двете посоки – и отрицателна, и положителна. Днес си добър, в следващият момент не си даже и в групата. Така че това само от него си зависи. Алекс си има треньор, коментираме, разбира се, но дотам.
 
С нищо не му помагаме,
сам катери върховете
 
Силните му качества са добър ляв крак, силен шут, добре играе с глава, бърз е, но трябва още много да работи. Плюс това в последно време един месец беше извън терена, защото лекуваше контузия.

- Сериозен ли е извън футбола?
- О, страшна работа е. Голям режимлия е. Не вярвам да тръгне по лошия път на връстниците си. Няма опасност да се повлияе.

- Сигурно ви боли, като гледате в какво трагично положение се намира любимият ви клуб “Левски”?
- Е, та кой не го боли?! Това е срам, позор, не зная как да го нарека... Навръх 100-годишнината да ставаме за резил... Дори и да искам, няма с какво да помогна. То се знае къде е причината за провала. Крайно време е “умните” глави, които са на “Герена”, да помислят малко. Има си собственик клубът, доколкото знам... Това, което се вижда и с просто око, е, че се направиха десетки кадрови и всякакви грешки. Не може само за една година да смениш няколко треньори и директори! Всичко се разби, не става така. Ами колко гафове станаха по отношение на селекцията? Тези чужденци, не зная откъде ги намират, са пълни некадърници. Смешници, с какво превъзхождат нашите юноши? С нищо, само им спират развитието.
KAMATA 1_2.jpg
- Кой носи вината за тяхното идване в “Левски”?
- А, това не зная. Какви са тези мениджъри ли, скаути ли, какво гледат, къде ходят... Това, което е докарано от тях, е пълен боклук! Някой все пак трябва да поеме отговорността за тази селекция. Ако има мъже в този клуб, нека проявят доблест и признаят вината си.

- Някои правоверни левскари приемат Иво Тонев като чуждо тяло на “Герена”. Каква е вашата оценка за работата, свършена от него?
- Е, то винаги ще се намери кой да те оплюе. Нали живеем в България. Относно Иво съм чувал какво ли не. “Той, понеже е от “Локомотив”, няма място при нас” и тем подобни. Оня - Петев, пък го съблякоха насред залата за пресконференции. И то защо? Защото дал някъде си интервю, в което си признавал, че като дете бил привърженик на ЦСКА. Не мога да ги разбера тези хора. С подобни реакции не могат да помогнат. Могат само да навредят. Само нажежават още повече и без това изнервената обстановка.

- Одобрявате ли акцията на фонд “100 години Левски” за подпомагане на юбилея?
- О, даже не зная за тази инициатива. Това е обидно за “Левски”. Голяма обида. Да не можем да си организираме юбилея нормално, да събират пари от хората... Нямам думи просто. Добре, айде и в ЦСКА го правят. Но за честване...

- Че резилът и излагацията са огромни е ясно, но какво е решението?
- Май ще се стигне дотам, да станем нещо като “Реал” (Мадрид) и “Барселона”. Имам предвид това, че в испанските грандове привържениците са акционери и определят клубната политика. Дано така стане и у нас. Хора, които са готови да помогнат, винаги ще се намерят, според мен. ЦСКА събира пари от феновете си и вече излиза от кризата. Защо и “Левски” да не го направи?
 
Нали сме
Отбора на народа
 
нали сме най-многобройни в България. Хайде да се преброим де!

- Собственикът на клуба Тодор Батков нееднократно е заявявал, че той иска да продаде “Левски”, но никой не изявява желание да го купи..
- Той го казва, ама как го казва и кога? Чул съм и аз, че обявява клуба за продажба, че иска еди-колко си милиона. Така обаче не се прави.  А плюс това Батков сам се хвали, че дава пари назаем на “Левски”. Нали после, като се накани да си тръгне, ще си ги поиска тези пари. Е, за какво? Не е редно според мен.

- Не е ли крайно време адвокатът да си тръгне от “Герена”?
- Не искам да го коментирам този въпрос. Все пак човекът дава някакви пари за издръжката. Какви и колко... нещо влага. Батков обаче не може да си намери компетентни хора, които да движат нещата. Той може да е силен като адвокат, но като футболен човек издиша... Батков е много далеч от истината.

- Досега беше добър Батков, даваше и пари... Тити Папазов даже кажа, че левскарите са му целували мустаците, а сега го плюят...
- Къде е бил добър?! А Тити го оставете…

- Значи мислите, че ще се намери кой да извади сериозна сума и да купи “Левски” от Батков?
- Естествено! Ами дори и самите фенове могат да го сторят. Те могат да намерят човек, достоен да стане шеф на “Левски”. Но тогава вече този човек ще стане зависим и ще се съобразява с нашата публика. Не може да говорим, че имаме най-великата, най-вярната публика и в един момент какво става? Излизат тези чужденци - пълни смешковци, и си правят гавра със синята фланелка. Винаги съм казвал, че имаме качествени юноши, достойни да играят за “Левски”. Защо трябва да се плащат по 20 хиляди евро на чужденци? А на българина - нищо. Това са грешни пари, хвърлени на вятъра.
Kayzera_1.jpg
- Преди време Батков директно обвини сина ви, че спонсорира протестите срещу него...
- Глупости! Какво го интересува Таки? Защо Батков си мисли, че синът ми се вълнува от “Левски”? Говориха, че спонсорирал “София-Запад”, че даже и мен ме спонсорирал. Е, да, де, но аз един лев не съм видял. Приказки, клюки... Омръзна ми вече от тях. Това са смешни неща. Откъде-накъде Таки ще се занимава с “Левски”? Абе, той на мен не ми помага, пък камо ли на “Левски”... Той ако помагаше, Даниел така ли щеше да бъде? Щеше ли Боримиров да стои извън “Герена”?

- На мачове на “сините” ходите ли?
- О, не. Не съм стъпвал от 6-7 години. За какво да ходя? Да се ядосвам ли? Веднъж ей така минах през Благоевград, отидох да гледам “Пирин” – “Локо” (Пд). Веднага почнаха приказки, дошъл съм да уреждам някакво черно тото и не знам си какво...

- Откога не сте се чували с Таки?
- Много отдавна. Знам, че ми подслушват телефоните, но нека подслушват. Нека. Аз няма какво да крия и от кого да се крия. Какво ще чуят? Че за игрището ми трябва амониева селитра или кой да ми докара пясъка. Най-много това да чуят.

- Сигурно ви е болно от това, че синът ви е един от най-издирваните хора в държавата?
- Не може да не ме притеснява, все пак съм му баща. А нали бяха писали, че нищо нямат срещу него? Просто не ми се коментира.
 
Моят син ли е
най-големият
проблем на
България
 
Дразнят ме много заглавията по вестниците: “Бащата на Таки това, бащата на Таки онова”. Това е и причината да престана да чета вестници, да гледам телевизия и да давам интервюта. Да, той е мой син, но аз съм Никос. Вашите колеги постоянно му бъркат и името. Пишат го Таке, а това какво общо има с Таки? Не знам къде е Таки, нито аз, нито някой друг от близките ни. Знам само, че синът ми е жив и е добре, знам го от други хора, свързва се с мен чрез тези други хора. Той е добро момче. Един ден всичко това ще е минало и ще го водят на бял кон.

- Преди няколко години се оплакахте от полицейски произвол. Какво се случи тогава?
- Ако си спомняте, влизаха вкъщи някакви сили на реда. Напълно неподготвени. Без да знаят къде идват и без да проверят къде отиват, при кого. Има ли такъв офис там, няма ли. Кой живее вече, защото всеки си сменя жилището. Както се случи, това жилище вече не беше мое, то беше на сина на приятелката ми. Няколко месеца по-рано му го продадох. Обърнаха всичко наопаки. Добре, правят обиск, но откъде-накъде ще ми снимат лични документи, лична карта, нотариални документи, кредитни карти? Мисля, че това не е тяхна работа, а е на икономическата полиция. Това за мен е беззаконие. В 5:30 часа нахлуха, но в протокола пишеше, че са в 6:30. Изплашиха майката на моята приятелка, която е много възрастна, след това викахме лекари и дълго време не беше на себе се. В другите жилища пък са вдигали малки деца от леглата им. В “Овча купел” бяха отишли на бившата ми съпруга в жилището, но тя не живее там от много години и целия трети етаж бяха вдигнали хората да им правят обиск. Това просто е срамота. Като искат нещо да направят, нека бъде по-етично. Днес съм аз, а утре може да бъде някой друг. После защо хората са озлобени към прокуратура, съд и другите институции... Те не си вършат работата, където трябва, а като дойдат избори, започват да си правят агитации.

- Набеждават Таки за престъпен бос...
- Синът ми на младите си години може всичко да е правил, докато живееше при мен, но той вече от 20 години не живее при мен. Какво ли не се изговори и изписа... То не бяха наркотици, то не беше чудо... Аз това не мога да си го обясня, като знам, че той мрази наркотиците открай време и съм свидетел на много сцени, че ненавижда наркоманите. Аз също не познавам всички хора около мен. Никой не може да каже кой какво прави, когато си тръгне. Никой не може да го потвърди, че аз съм такъв или онакъв. Чел съм за това, чувал съм го, но не съм свидетел. Не мога да кажа, защото не се движа в неговите среди, а и не съм го виждал от много отдавна – от един мой рожден ден. Не знам дали се крие. От медиите чета, че бил в Италия, в Гърция, в Дубай, къде ли не. Четох, че бил и в ЮАР при Къро. Това са слухове и догадки.
 
Занимава се с пътища,
със строителство, това
го интересува най-много
 
бизнесът е на първо място при него. Аз дори съм казвал по някой път, че някой приятел плаче дали може да му помогне и директно ме е отрязвал. Сега изведнъж всеки започна да си приписва познанство с Таки. Дори на един мач в Требич знаеш ли какво се случи? Някакъв нещастник си позволи да ме плаши с... Таки. Представяш ли си? Вика ми: “Ти знаеш ли кой съм аз, бе? Сега ще се обадя на Таки”. Ей, такива олигофрени има.
KAMATA_3.jpg
За мен това издирване, тази така наречена “акция” е, за да го натопят него и да си измият ръцете пред Европейския съюз. Той изобщо не иска да се занимава с глупости. Това ми го е казвал лично на мене. След като аз съм го помолил тук за една услуга, на един май познат, че го притесняваха, той ми каза изобщо да не го занимавам. Ето, толкова се беше дистанцирал. И аз имах неприятности. Преди години някакъв искаше да влезе в моето жилище в 5 часа сутринта. Има си ги всякакви. Виждал съм ги и даже на видеофона, че някой се прикрива и после бяга. В България е така – човек вече не знае в каква среда живее. Хората масово започват да се страхуват. Едно време се прибирах пеша до “Люлин”, а сега не смея да изляза, след като се стъмни. И внуците ми травмират по този начин. Не знам на кого мога да вярвам. Май на никого...
Тодор МИЛАНОВ