Тодор Батков даде дълго интервю в ТВ7. Адвокатът говори за изминалото дерби с ЦСКА, както и за бъдещи проекти на “Герена”. Батков спомена и за предстояща частична смяна на собствеността в края на декември.

-Какво може да си пожелае един президент на “Левски”?
-Нещото, което ми липсва, е разгромна победа над ЦСКА. Иначе имам три титли, купи, участие в груповата фаза на Шампионската лига, четвъртфинал за УЕФА, групи в Лига Европа. Искам да постигнем разгромна победа срещу тях. За мен това е успех с четири и повече гола разлика.

-ЦСКА обаче ви победи само преди няколко дни?
-Аз съм побеждаван и с 3:0, есента на 2002 година, на “Българска армия” беше мачът. Помня, че тогава освободих охраната, потеглих и не знаех накъде. В един момент се озовах на тунела на Пловдив.

-Не може да не признаете, че сте фен на “Ботев” (Пловдив)?
-Аз обичам “Ботев”, дядо ми беше голям привърженик на този отбор. Като дете не пропусках тренировка, мач на тима. Но моля ви, искам да уточня. Някъде началните курсове 3-4 клас беше много модно да си привърженик на голям столичен отбор. В нашия клас доминирахме привържениците на “Левски”.

-Доволен ли сте, че “Ботев” каквото можа направи срещу ЦСКА?
-Специално гледах мача с риск да закъснея за нашия двубой с Локомотив Пловдив, дори изпуснах гредата на Жоао Силва. Хареса ми “Ботев”, особено първото полувреме. Там нещата са поставени много правилно, работи се правилно, имат надежден собственик и спонсор. Тази година имат шанс да влязат в шестицата. Но за медалите може да се борят догодина. Битката тази година ще бъде между Лудогорец, “Левски” и ЦСКА. Да не забравяме Литекс.

-Лудогорец ли е вашият съперник за титлата?
-Очевидно един от двата отбора ще е есенен шампион. Кой ще бъде шампион ще се реши в дербито в 13-ия кръг.

-Непрекъснато вървят спекулации, че и тази година има организация титлата да се вземе от определен отбор. От ЦСКА твърдят, че тази организация е в полза на “Левски”?
-Не мисля, че има такава организация. Факт е, че ние сме един от най-ощетените отбори. Имахме две скандални отсъждания срещу нас, което предизвика и моята гневна реакция. Не се уморих вече 14 години да говоря, не мога да мълча, когато се надсмиват над “Левски”. Става въпрос за мачовете с Локомотив София и с Литекс на “Герена”. Това беше причината на моята реакция. Това беше предубедено поведение, не некадърно, не грешка. Грешка се прави, това беше предубеденост. С пресилено изгонване на играч, със стимулиране на груба игра срещу нашия отбор. С явната цел да бъде спрян отборът в постигането на три точки.

какво си обяснявате бездушното поведение на футболистите ви на дербито с ЦСКА?
-Не мога да си го обясня, бях шокиран.

-Треньорът ли е виновен?
-Не бих казал, причината явно е голямото напрежение в гонитбата с Лудогорец. Втората причина е, че реално 2/3 от титулярите са нови футболисти, не са свикнали с обстановка, публика, не са осъзнали какво е то “Левски” за България и българите. И другите причини са, че ние изпуснахме маята. Аз си представях “Левски” по друг начин. Ние да имаме трима до четирима класни чужденци, останалите български футболисти да са от школата. Израснали в нашата школа, играли дербита, побеждавали в дербита.

-Защо направихте такава селекция и взехте толкова чужденци?
-Всички решения минават през мен. С оперативната работа не се занимавам, но всички решения се съгласуват с мен. Не казвам, че сме сбъркали. Ето, виждате, двама чужденци имат бъдеще в “Левски” – Прохазка и Жоао Силва. Просто трябва да намерят място. Надявам се юношите, които се готвят с първия отбор вече пети месец, да получават повече шанс и постепенно да играят. В “Левски” имаме голям проблем. След трите години суша без нито една купа публиката не ни дава кредит на доверие сега да започнем да градим състав, за който всички мечтаем и да се обречем още една две години да сме на сухо. Това в “Левски” не може да се случи. Ние излизаме всеки мач за победа, целта е титла, купа и победа над ЦСКА.

-Варианти търсят ли се, чува се, че Херо ще дойде, за да помага на Илиан Илиев?
-Илиан Илиев е прекрасен треньор и той го доказа с нелоши игри в тежки мачове. Убеден съм, че ще го доказва до края на полусезона. Предстои ни тежък сблъсък с Лудогорец като гост.

-Някои казват, загуби ли “Левски” от Лудогорец и край?
-Малко прекалихме с тези треньорски смени, това не влияе добре.

-Защо българското първенство остана на тъмно?
-Надявам се съвсем скоро да се разреши въпросът, още следващия кръг. Една от причините беше прекалено дълго продължилото партньорство с СВ-РСА, което беше наследено още от времето на Иван Славков. Тази фирма беше получила прекомерно големи привилегии, права. Това беше продължено от новото ръководство на БФС. Ние се опитахме главно с Гриша Ганчев през 2008 година и успяхме да променим статуквото. Тогава продадохме колективно правата за 5 милиона. Втората причина е може би кризата и разминаването между очаквания на клубовете и пазара. Клубовете свикнаха да получават добри пари, а телевизиите не могат да си ги позволят

-“Черно тото” има ли в българския футбол? Говори се, че “черното тото” е в основата и на Казанската афера.
-Аз продължавам да твърдя, че това е така. Плюс мимолетното преимущество да се спечели дербито. В основата е “черното тото”. Голям клуб не може да се занимава с черно тото. В “Левски” черно тото няма и няма как да има. Просто, защото при нас няма вариант да се мисли някой мач да не бъде спечелен.

-Продължава ли войната на Тодор Батков с Наско Сираков? Вярно ли е, че е забранено на Илиан Илиев да говори със Станимир Стоилов?
-До колкото знам Илиан Илиев е приятел със Станимир Стоилов и никой не може да попречи на даден човек да говори с друг. Аз нямам война с Наско Сираков. И той обича “Левски”, и аз обичам “Левски”. Всички са добре дошли под знамената като привърженици и като радетели. Кой с каквото може да помогне.

-Ще се строи ли нов стадион на мястото на “Георги Аспарухов” и как ще се казва?
-Искам да успокоя нашите привърженици, няма човек в ръководството на “Левски”, който дори да си представи най-лошия вариант, че името на стадион, носещ името на един от най-известните и велики българи, да бъде прекръстен. Ще се търсят други варианти. Говорим за един комплекс, в който е стадионът, седем тренировъчни игрища, школата с хотела, целодневната база. Има вариант комплексът да носи името на спонсора, а стадионът да остане “Георги Аспарухов”. Или обратното.

-Кой ще строи стадиона?
-Има няколко варианта. Говорим за красиво и функционално съоръжение, което ще ни изравни с най-добрите в Европа. Искам да подчертая, че г-н Иво Тонев се занимава в детайли с тези неща. Предполагам, че в края на годината ще внесем яснота.

-Дават ли руските инвеститори пари в “Левски”?
-Първо до края на годината трябва да разрешим друг проблем. Тъй като гратисният период за финансов феърплей на ФИФА изтича, трябва да решим проблема с дълга на клуба към физически лица, т.е. мен и юридически - мои фирми. Трябва да вдигнем капитала и тези задължения да влязат там. Капиталът на дружеството да стане около 20 милиона. Сега имам 90 процента от акциите. Тогава може би ще имам повече.

-Може ли руснаците да се намесят?
-И това може да стане. Някакъв пакет евентуално. С повишаване на капитала “Левски” ще стане дружество, което може да бъде кредитирано от банки. Капитал около 20 милиона. Дългосрочни активи.