Бившият изпълнителен директор на Левски Костадин Баждеков коментира пред БЛИЦ промяната в ръководството на клуба, както и финансовата ситуация на „сините”.

- Г-н Баждеков, мнението ви за промените на всички нива в Левски? Наложителни ли бяха те?
- Не съм много запознат с това, което се случва. И аз се информирам главно от вашата медия и от останалите. Мисля, че първите действия, които се предприеха от страна на новото ръководство и собственици, са положителни. Относно треньора – при положение, че човекът имаше раздвоение между Левски и други оферти, то смяната беше точно навреме. Треньорът на клуба трябва да е изцяло отдаден на него, а не да се раздвоява. Защото това се отразява на работата му. И след като се разбра, че има намерение да променя бъдещето си, то решението за смяна беше много правилно. Трябваше да се вземат тези мерки, за да се подготвя отборът с новия треньор в ранната фаза на лагера. Така в бъдеще се избягват всякакви оправдания относно селекция, подготовка...

- Познавате добре Павел Колев. Той ли е правилният човек за Левски?
- Павел Колев е човек, който обича Левски. В годините ние сме работили заедно, мисля, че го познавам и смятам, че той израстна много във времето и с позициите, които заемаше. Натрупа доста опит в администриране на футболните процеси. Той има един от най-високите цензове като подготовка. Няма човек, който се е родил научен, но с времето ще видим. Смятам, че е готов за това предизвикателство. Аз самият 18 години в Левски съм научавал непрекъснато нещо ново. Смятам, че Павел Колев би бил много полезен на клуба със своите възможности.

- Говори се много за задълженията на Левски и финансовите проблеми на клуба. Вие бихте ли дали съвет към ръководството?
- За финансови неща трябва да се говори много внимателно, когато не си запознат и нямаш точната картинка, а и когато не знаеш как са структурирани приходите и разходите в момента. За мен приоритет е това, за което мисля, че се полагат сериозни усилия – да се гарантира участието на Левски в евротурнирите и лицензирането за новия сезон.

От тук нататък смятам, че Павел Колев и новите собственици ще направят анализ на приходите и разходите и ще направят приоритет на задълженията, които са по-значими. Може би ще има споразумения за разсрочване, тъй като предполагам, че няма да има възможност да се покрият всички наведнъж. Не смея да влизам в повече разсъждения без да съм изцяло наясно със ситуацията.

- Някой търсил ли ви е за съвет от Левски?
- Чувах се със Спас Русев още преди да поеме Левски като собственик. Комуникирахме доста. Във времето също в някаква степен. Когато са ме търсили, винаги съм изказвал своето мнение. Не мога да кажа, че съм бил изолиран от клуба, но все пак не знам колко от това, което съм съветвал, е използвано. Все пак не съм навътре в оперативната работа на клуба. Иначе на почти всеки домакински мач съм бил на стадиона и съм бил в течение на ситуацията в клуба, но това е било до някаква степен.

- По ваше време започнаха постепенно да се налагат множество чужденци в Левски. Сега новите ръководители са готови да заложат на българското. Смятате ли, че това е възможно в настоящата ситуация и би ли се отразило добре на бюджета на Левски?
- Може, но трябва да има хора, които да разбират от млади играчи. Да могат да преценяват техните качества и перспективни възможности. Мисля, че някъде около 70-80% от състава на един отбор може да е сформиран от български футболисти. Те, с едно правилно управление и ръководство от страна на треньора, могат да постигнат немалко успехи в България, а и в Европа.

Колкото до бюджета – разходите за един футболист не са само неговата заплата. Тя е доста голяма част от разходите по него, но не е единствено тя. Към всеки футболист има много допълнителни ангажименти и затова чужденците са по-скъпи. При тях има допълнителни разходи за квартири, самолетни билети. Знаете долу-горе колко струва един билет до Бразилия, например. Като перо това не е никак малко. Плюс разни други разходи с мениджърски плащания, комисионни. Българските играчи, най-вече произведените от клуба, са най-добрият вариант за един отбор. Левски има такива дадености и неслучайно 70-80% от футболистите в професионалния футбол са основно юноши на клуба. За съжаление в България клубовете нямат възможности да плащат компенсации на родните отбори на дадения футболист и всичките години, в които сме давали наши на други тимове, са били с уговорки за бъдещи компенсации при трансфери. А от тях в клуба почти нищо не влизаше. Защото издръжката и създаването на един футболист е свързана с много разходи. Най-ефективно е да се създадат собствени футболисти, но дори и това да не се случи изцяло, в България има достатъчно школи, които работят добре и може да се търси партньорство.

- Липсва ли ви Левски и работата в клуба?
- Определено ми липсва. Бях доста години под сериозно напрежение в клуба. Работата като изпълнителен директор в продължение на толкова години определено стяга човек, за да може той да си изпълнява задълженията и ангажиментите на позицията. Липсва ми, да. Ако в момента някой счита, че аз мога да бъда полезен като опит и с някаква информация, съм насреща да помогна по всякакъв начин. По времето на Мъри Стоилов и Наско Сираков всички успехи бяха резултат на колективната работа и на партньорстово помежду ни. Доказахме, че може Левски да се развива така, както всички искаме. Въпросът е в ресурсното разпределение и приоритетите. Трябва да се върви първо към изчистване на задълженията, които имат. За да се тръгне максимално начисто и да се направи някаква перспективна програма в порядъка на няколко години. И да се набележат конкретни неща, които да се случват.
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ