Вестник "7 дни спорт" представя интервю на легендата на германския футбол Франц Бекенбауер, дадено пред немска медия. В него той говори малко за скорост. "Европейският и световен шампион ни кани в колата си. „Мерцедес” S класа, пали и тръгва на обиколка из Тиролските Алпи. Докато се наслаждаваме на фантастичните гледки, ние разговаряме за каране без книжка, за първата му кола мечта, за автокиното. За досадните спътници на предната седалка, както и за днешния отбор на Байерн.

- Хер Бекенбауер, с каква кола семейство Бекенбауер ходеше на почивка в детството ви?
- Нямаше такава.
- Какво?
- Нямахме кола. Нямаше пари за такива неща. Както и за ваканция. Не знаехме какво е това. Нашият ваканционен рай бяха поляните на Тийзинг" (квартал на Мюнхен, б.р.). Или пък обикаляхме покрай Изар (река, течаща през провинциите Тирол (Австрия) и Бавария. И да ви кажа, беше прекрасно. Нищо не ми липсваше.
- Тогава първата ви кола трябва да е била истински лукс?
- Да, беше. Играех все още в регионалната лига с Байерн и работех на половин ден при един търговец на платове. Той ми даваше своя микробус „Фолксваген” и аз ходех на тренировка с бус, пълен с платове. Господи, чувствах се прекрасно!
- Преди да вземете шофьорския изпит, карали ли сте понякога без книжка?
- (Подсмихва се) Разбира се. Сега мога да го кажа, вече е загубило давност. Бях на 17 години. Тогавашният ми треньор в младежкия отбор Руди Вайс имаше Боргвард. Той винаги ни даваше да караме след тренировка. Натискаш съединителя, даваш междинна газ, потегляш...
- Гюнтер Нетцер си купи „Ферари” с първата си заплата като професионален играч. Вие?
- Когато бях на 23 години, имах вече три деца. Тогава за мен на дневен ред стоеше само някой семеен автомобил. Герд Мюлер и Сеп Майер караха със своите поршета отпред, а аз отзад с моята семейна таратайка. Изглеждах доста глупаво и да, малко ревнувах.
- А по-късно?
- Нетцер имаше един „Ягуар” Е. Искаше да го продаде. Аз го намирах за страхотен, класа. Кола мечта! Но не беше много в движение. Винаги беше счупена, винаги в гаража. После наругах Гюнтер, задето ми беше продал такъв боклук (смее се). Волфганг Оверат чу това и каза: "Гюнтер, аз съм заинтересован". И я получи. В талона на колата пишеше: Нетцер, Бекенбауер, Оверат. Това нещо днес би трябвало да бъде безценно.
- И ако искахте да съблазните някоя жена, отивахте на автокино...
- (Усмихва се) Тогава печелех вече толкова добре, че не ми трябваше да ходя на автокино, за да прикоткам някое момиче на коляното си. Правех го вкъщи. Затова и се сдобих с деца толкова рано. Може би на автокиното нещата нямаше да се случат толкова бързо.
- Вашият син Джоел е на 13 години. Ако каже: "Татко, искам да стана звезда във Формула 1", ще му го забраните ли?
- Няма. Формула 1 е толкова сигурна, че не се страхувам за него. Момчето само трябва да реши какво иска да прави по-нататък през живота си.
- Кого бихте искали за спътник до вас на предната седалка?
- Преди не можех да изисквам това от никого. Ставаха все по-малко тези, които искаха да се качат в колата ми. Всички казваха: "Франц, ти си луд. Ти си гамен. Карай си сам!"
- И Нетцер ли ви е отказвал?
- Исках да го повозя още един път, но той беше пробвал вече веднъж и след това не се осмели никога повече. Много е плашлив като спътник.
- Сред таксиметровите шофьори вие се смятате за желан клиент. Учтив сте, подхождате с уважение и оставяте най-големия бакшиш...
- Наистина ли го казвате? Това ме радва. Аз съм така възпитан, че се отнасям с хората срещу мен с уважение. А и не съм дребнав. Момчетата, които по цял ден киснат в такситата си, са си заслужили да им дам нещо отгоре.
- Вие сте постигнали всичко, но все още присъствате навсякъде. Защо не се спрете да си починете, да седнете на спокойствие и да се наслаждавате на времето, прекарано със семейството ви?
- (Смее се) Все още имам нужда от малко движение. Около световното първенство през 2006 г. направих 330 пътувания за годината. Това беше извънредно много. Сега пътувам много по-малко. Скоро ще стана на 70 години и усещам възрастта...
- През 70-те години вие спечелихте всичко с Байерн. Сегашният отбор по-добър ли е?
- Да. Това е най-добрият отбор, който Байерн някога е имал. Но дали е най-добрият отбор на всички времена, това все още трябва да се докаже.
- На 23 ноември предстои взривоопасен мач срещу Борусия (Дортмунд). Може ли той да реши преждевременно битката за титлата в Бундеслигата?
- Ако Байерн спечели в Дортмунд, ще има седем точки преднина. Смятам, че тази преднина след това вече няма да могат да я вземат. Това си е най-важната крачка по пътя към успеха.