Оттеглилият се от съдийството преди 1 година Богомил Маринов-Мечката е силно афектиран от случващото се напоследък с колегите му, което го принуди да направи скандални разкрития пред БЛИЦ.

- Мечка, от какво си възмутен?
- Последните решения ме предизвикват да си отворя устата. Обяснява се, че Съдийската комисия е независима, но с наказанията, които от половин година тя налага спрямо реферите, се вижда, че изобщо не е така.

- Какво искаш да кажеш?
- Имам предвид, че безпрецедентно се наказаха съдии за по 15 мача, дори 2 часа след края на двубоя "Левски" - Локо (Сф) (2:1) беше изваден доживот главният съдия Стефан Спасов. Това решение не може да бъде взето от независима комисия при положение, че там са само бивши футболни рефери, които знаят, че на Стефан Спасов му остават 6 месеца до навършване на 45 години - възрастта на "пенсиониране" на съдиите. И вместо Пастата да излезе през парадния вход, по този начин те му обезсмислиха 20 години от неговата кариера. Според мен това нещо се прави единствено да се угоди на клубовете заради предстоящия Конгрес. Аз не мога да разбера защо има Асоциация на съдиите, която я интересува само и единствено да събира пари от самите рефери, а нито за миг не застава зад тях, за да ги защитава.

me4kata.jpg
- Какви пари?
- В началото на всяка година Асоциацията на съдиите удържа пари от тях. Ръководещите рефери в "А" група плащат по 100 лева, международните по 120, асистентите в "А" група по 70, а ръководещите в "Б" - по около 50 лева. Не мога да разбера как се вземат тези пари при положение, че голяма част от съдиите не са дали писмено съгласие, че искат да членуват в тази организация. Отделно за тези пари, които се удържат, не се издава абсолютно никакъв документ и накрая при плащане на данъците, аз плащам данъци върху тези пари, които са ми удържани. Лично Коце Костадинов е казал, че ще се постарае това повече да не се случва, но тази година пари отново бяха удържани. Това е скандално и не може така да се продължава.

- Как съдиите плащат тези пари, след като някои от тях не искат да членуват в Асоциацията на реферите?
- Никой не ги пита. Директно им удържат парите от картите. Това се случва, когато БФС превежда хонорарите на съдиите. Част от тях директно отиват в Асоциацията на реферите. Безумна работа, възмутен съм!

- Удържаните пари за какво се използват?
- Не мога да разбера за какво се използват тези пари. От толкова години никой не е направил отчетно-изборно събрание. И вместо хората, които ги вземат тези пари, да се намесят и да защитават съдиите, понякога ги нападат и хвърлят обвинения върху тях. Това е недопустимо. Абсолютно никой не ги защитава, никой не се застъпва за съдиите.

- Съдийският шеф Никола Джугански сам ли взема решенията?
- Нищо не зависи само от него. Защо Джугански наскоро си подаде оставката, а мениджърът на съдиите Коце Костадинов винаги стои в сянка и не взема отношение по случващото се?... Защото да не забравяме, че той е човекът от комисията, който е щатен служител и взема заплата по Съдийската конвенция на УЕФА. Мълчи и си трае, взема си заплатката. Това е най-важното за него.

- За тази 1 година, в която си извън професионалното съдийство, имаше ли опит да бъдеш върнат?
- Никога няма да се върна в професионалното съдийство и това, което кажа, винаги е на 100%. Иначе опитаха да ме върнат. Известно време, след като се отказах, ме питаха дали ще ходя пак на семинар. И аз категорично отказах. Друго нещо, което ми прави лошо впечатление, са изказванията на някои хора, които казват, че ще вземат мерки много рефери да бъдат извадени завинаги. Това идва от хора, които са извън съдийството. Което за пореден път доказва, че съдийството не е независимо.

- С млади съдии ли ще се оправят нещата?
- В един отбор винаги има сплав между опита и младостта, защото ако са само млади съдии, те няма да има от кого да се учат. Това е моето мнение по въпроса.

- С какво се занимаваш, след като се оттегли от съдийството?
- Не стоя без работа, дори се чувствам много по-добре, че не съм в професионалния футбол. Ръководя мачове в Българската Асоциация по минифутбол - там всичко е истинско. Последните месеци започнахме нов проект с друг бивш съдия - Пламен Божидаров. Стартирахме предаване "Футболните деца на България", което се излъчва по blizoo tv. Предаваме детски мачове и правим студиа с бъдещите звезди на родния футбол.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ