ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 2 - ТУК!

Бъдещето на ЦСКА разлюля България. Ще пристигне ли Гриша Ганчев в Борисовата градина, Христо Стоичков ще спасява ли "червените", какви са вариантите пред клуба - обединение, фалит, покупка от "Титан"? Въпроси, които широката общественост не спира да задава. Гриша Ганчев вече обяви, че има три варианта за бъдещето на ЦСКА. Агенция БЛИЦ потърси бившият президент на клуба Александър Томов, който коментира ситуацията:

-Г-н Томов, вашето мнение за пристигането на Христо Стоичков в ЦСКА?
-Изцяло положително. Христо е един от символите не само на българските успехи, той е познат по цял свят. Тези, които го подценяват, бъркат. Мисля, че освен треньор той трябва да бъде и президент на ЦСКА, може да съчетава двете длъжности. Ако той дойде в клуба, със сигурност ще има промяна към по-добро. Ще свърши агонията с тези юнаци от Перник, които използваха и продължават да използват ЦСКА за свои лични облаги и интереси.

-Гриша Ганчев каза, че има няколко варианта пред бъдещето на ЦСКА. Един от тях е фалит и минаване през "В" група.
(прекъсва ме) Това е същевременно много сложен и много прост въпрос. Ако Гришата вземе ЦСКА, това означава край на агонията. Той обаче няма да се нагърби с това нещо, за да изгори. Гриша Ганчев е отличен и много умен бизнесмен, няма да се натовари с нещо само за да се покаже, че е начело на ЦСКА. Лично аз изпитвам силни съмнения за минаването през фалит, т.е. обявяване в несъстоятелност, защото юнаците от Перник дължат много пари на бюджета понеже се ползваха с протекциите на бившето правителство. Ако се търси фалит, нещата ще станат доста сложни, ще започнат дела, различни страни, на които ЦСКА дължи пари, ще атакуват чрез съд.

-Смятате ли, че по-добрият вариант е ЦСКА да отиде в "А" окръжна или "В" група, за да започне на чисто? Как феновете ще приемат подобно нещо?
-По начало феновете трябва да подкрепят Гриша Ганчев, за да спре агонията. За пет години "Титан" превърнаха ЦСКА в черна кутия за финансови операции. Не може в ЦСКА да се стои без титли и амбиции, а да се продават мачове, да се разиграват дребни сметки с формални продажби и покупки на футболисти, да се разнасят пари по Европа без клубът да печели. На всичко това трябва да се сложи край и Гриша Ганчев и Стоичков са бъдещето. Христо може да стане гарант за промяната, едва ли някой може да промени мнението му. За варианта "В" група - пак ви казвам, съмнявам се да се стигне до там. Има начини, по които тези хубавци може да бъдат притиснати и да напуснат ЦСКА без да предявявят претенции. Всъщност, това е най-добрият вариант, да се оттеглят без претенции. Голяма част от натрупаните дългове са към техни лични фирми. Надявам се с помощта на новото правителство нещата да стигнат до добър край. Гриша Ганчев вече показа, че спойката му с Христо Стоичков е много силна. Ганчев има постоянна и последователна политика във футбола, знае какво прави. Вижте, взе Литекс от нулата и го направи няколко пъти шампион на България.

-Част от обществеността обаче се съмнява в треньорските качества на Христо Стоичков. В Литекс нямаше поставени високи цели...
-Христо показа едни от най-добрите качества на европейските треньори, извади млади хора, заложи на подрастващите. Понеже бях и винаги съм бил фен на него и Любо Пенев - двамата имат волята и характера да направят нещо добро. Аз съм фен на голяма промяна в ЦСКА. Това, което пет години продължава благодарение на хаоса в БФС и беззаконието, не може да се търпи.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ