Бившият треньор на ЦСКА Александър Станков се надява "червените" да успеят да елиминират Левски и да се класират на финала за Купата на България. Очакваният с голям интерес реванш е идната сряда от 18:30 часа на "Васил Левски", като "сините" имат аванс след победата с 2:0 в първата среща. 
Станков даде интервю за БЛИЦ, в което говори по актуални теми, както и сподели, че от доста време не е присъствал на мач на ЦСКА, но в сряда смята да посети вечното дерби.

Припомняме, че 53-годишният специалист за последно беше треньор на Мейджоу Хака. Станков си тръгна от Китай през ноември и вече е готов за ново предизвикателство.

- Каква е прогнозата ви за реванша за Купата и Левски ли е фаворит след победата с 2:0?
- В дербитата за фаворит не бива и дума да става. Всичко е възможно. Да, Левски се очертава с малко повече предимство след резултата, който се получи в първата среща. За тях Купата на България е спасението на сезона. ЦСКА трябва да се хвърли с всички сили в сряда, тъй като ако нищо не спечели този сезон, годината би се считала за нулева. В никакъв случай "червените" не трябва да се примиряват, че дори да загубят реванша, второто място ги задоволява. Не е прието ЦСКА да е втори, трябва винаги да е на върха. За мен "армейците" са по-класният отбор и имат шанс в реванша. Видяхме какво стана онзи ден - ЦСКА набързо вкара два гола. Второто полувреме обаче Левски показа, че може да играе и офанзивно. Но не мисля, че това са били наставления на треньора Делио Роси. Футболистите сами си решиха да се хвърлят мощно в атака и да заиграят офанзивно. 

- Кои футболисти изпъкват в тазгодишните издания на вечното дерби, сигурно ще кажете, че Фернандо Каранга е един от тях?
- В ЦСКА са двама в момента - Каранга и Рубен Пинто. От българите изпъкват Станислав Манолев и Николай Бодуров, много опитни играчи са. Освен Каранга, друг много стойностен и кутируем футболист, от който ЦСКА може да спечели, ако реши да го продава, е Кирил Десподов. Ако не го продава, пак ще спечели от него. Кирил е един от малкото диаманти в момента на българския футбол. Той е светлинка в тунела.  

- Трябва ли ЦСКА да запази за следващия сезон настоящия състав на отбора и най-вече Каранга, към когото има интерес от европейски клубове? 
- Това е работа на клуба. Но смятам, че голяма част от футболистите, които са в момента в ЦСКА, не заслужават да носят святата червена фланелка. Говоря специално за чужденците, 50 на 50 е работата. Около 50 процента са достойни, другите са пълнеж! 

- А в Левски?
- Процентът при тях е много по-голям. Докато процента на успеваемост в ЦСКА е 4 от 10, в Левски е 2 от 10. Мнението ми е, че вместо да взимаш десет чужденци, от които само двама качествени, по-добре се подсили с двама класни играчи отвън, a другите да бъдат българчета. Нека се дава шанс на нашите състезатели, за да се развиват. Браво на ЦСКА за Каранга и Пинто, хубави попадения. Донякъде и Рафаел Енрике, а останалото? Джеферсон какво е направил до момента - изказа си червен картон срещу Левски... Сигурно някои хора малко ще се засегнат, но той не ми прави никакво впечатление. Показателно е, когато на някои футболисти им запомня имената. Ако не ги запомня, значи не са ми направили никакво впечатление.

- Какво е мнението ви за Стамен Белчев?
- Скромно момче, според мен си върши добре работата. Просто трябва да знае, че се искат победи, титли и трофеи. Няма ли резултати, никой не ти признава това, че си вършиш добре работата. Всичко останало без трофеи за ЦСКА се счита за провал.

- Има ли добро бъдеще Левски с Делио Роси? 
- Човекът явно е добър треньор. Не е спечелил случайно Купата на Италия с Лацио. Явно не може да се адаптира в България. Ако беше български треньор, знаете какво щеше да му се случи. Вече да го бяха махнали. Как така имаме търпение към треньорите от чужбина, а нямаме към нашите специалисти. На Делио Роси за момента не му се получават нещата в България. Явно не знае, че на Левски, макар този клуб винаги да ми е бил противник, му отива да играе нападателен футбол, офанзивен, смел, а не да има поведение като на отбор, който се стреми да оцелява в групата.

- Ще присъствате ли на реванша в сряда?
- Отдавна не съм бил на мач на ЦСКА, на реванша може да отида. Следя всичко, откакто се върнах от Китай през ноември. Почивам и гледам мачовете по телевизията. 

- Не ви ли омръзна да почивате? Има ли варианти за бъдещето ви?
- Готов съм за нови предизвикателства. Да, починах доста, но понякога така се получа в треньорската професия. Надявам се скоро отново да замина за чужбина. 

- Коментарът ви за инцидента от миналата сряда, когато жена полицай беше ранена с бомба?
- Много неприятна случка, дано момичето се възстанови по-скоро. Отдавна се говори в тази насока, но всъщност нищо не се прави. А нещата са елементарни, само да се вложат малко средства. Виждаме и в Англия как е - купуваш си билет срещу лична карта. Много лесно може да се изкорени този проблем у нас, стига да има желание и организация. Още повече, че сме малка държава. Лесно може да се въведе ред. 

- Справедливо ли е решението - Левски беше наказан за един мач без публика и при това положение дербито в сряда ще бъде пред пълен стадион "Васил Левски"? 
- Мачове без публика не е решението. Футболът е за хората. Мачовете обаче не трябва да се превръщат във война, а да бъдат празник. При подобни случаи санкциите трябва да бъдат доста по-сурови, независимо дали е Левски или ЦСКА. Българинът разбира само от санкции. Провинил се е някой на мач - моментално да му сложат забрана да не влиза на стадиона. Който извърши нещо нередно - веднага да го открият. А не както сега се получава - фенът, хвърлил бомбата и ранил полицейски служител, все още не е открит. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

КУПА НА БЪЛГАРИЯ, ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ

ВСИЧКО ЗА ПЪРВА ЛИГА

ПЪРВА ЛИГА, СЕЗОН 2017/2018 - ТЕЛЕВИЗИОННА ПРОГРАМА