Уважаваният столичен бизнесмен Иван Василев извади "Локомотив" София от футболното тресавище и го върна в професионалния футбол. Потърсихме мнението му за ситуацията при железничарите и горещи теми от българския футбол. Ето как г-н Василев отговори на въпросите на управителя на БЛИЦ Ивайло Крачунов.  

- Г-н Василев, в трудните икономически времена в България, кое Ви кара всеки месец да изваждате лични пари от джоба и бизнеса си, за да издържате „Локомотив“ (София)?
- Ще бъда безкрайно откровен пред Вас и ще Ви кажа – това, което ме кара да издържам „Локомотив“,  са моите емоции и най-вече сърцето, което ми дава сили да живея с идеята да върна отборът там където му е мястото – Първа лига.

-В края на миналия сезон секунди Ви разделиха от влизане в елита. На моменти битката беше нечестна. Смятате ли, че в тези условия е адекватно един бизнесмен да отделя средства от семейството си, за да финансира един футболен клуб, без да има дивидент?
- Определено. Това, което казвате е вярно, но мен ме води любовта към „Локомотив“.  Представихме се силно през миналия сезон. Знаете как „Локомотив“ бе изваден от професионалния футбол и през какво мина през последните 3 години. Тогава всички фенове поискаха аз да поема отбора, за да бъде запазен. Тогава обещах, че ще направя всичко възможно за 3 години „Локомотив“ да се издържа сам. За съжаление търсих много спонсори и инвеститори, но не успях да намеря. Сега съм готов да дам отбора, ако се намери солиден инвеститор. Искам този клуб, който е като мое малко дете, и това, което направихме с моя екип, да продължи да се развива. В момента ми е много тежко. През тези три години хвърлих много средства не само за представителния отбор, но и за ремонти на стадиона, нови игрища и школата. Не искам да казвам какво сме направили с моят екип, защото това е факт. Направихме база, за да може малките футболисти от нашата академия да се развиват и да са конкуренти на останалите столични клубове.

- Премиерът Борисов гостува на стадиона в „Надежда“, когато го реновирахте и Ви даде за пример като футболен президент. Очаквате ли министър-председателят да Ви помогне, така както държавата го направи с други отбори?
- Да. Това, което правят премиерът Борисов и министър Кралев за спорта е видно и аз мога само да им благодаря. Борисов направи така, че много от стадионите да имат нови терени и осветление. Направиха се много спортни зали, а България бе домакин на световното първенство по волейбол. Всичко това са факти.  В същото време мисля, че това което направихме с моят екип и председателя на дружеството Даме Стойков, е похвално. Все още чакам помощ от държавата, за да може един клуб, който догодина ще навърши 90 години да се върне там където заслужава.

- Феновете са основна част от клуба, но заради действията на част от тях се стигна до тежко наказание лишаване от домакинство за 4 срещи. Подобни действия на привърженици не Ви ли демотивират?
- Определено подобни действия ме демотивират. Не случайно утре ще се срещна с феновете и ще им кажа, че това, което съм създал не може да се троши с лека ръка. Дори и някой след мен да дойде, ако продължават така, няма да му е приятно. И клубът вместо да се развива, ще върви надолу. Разбирам желанието на феновете да побеждаваме във всеки мач и да вървим напред, но не може една част от тях да се държат непристойно и да чупят.

В събота на гостуването ни в Радомир имаше 200 наши привърженици, с което малко отбори дори от А-група могат да се похвалят. Но едната част от тях, които правят бели, ще бъдат призовани от мен да не повтарят грешките си. Защото в противен случай няма как да се продължава. Аз си отделям от хляба на семейството, за да плащам за счупени огради, автобуси и глоби от БФС. Това не е редно.

- Вие сте представител на фирма „Joma”, която облича националният отбор по футбол. Очаквате ли националите да се класират за следващото европейско първенство?
- Надявам се не защото обличам националите, а и като българин да продължим с добрата си игра и победите от мачовете срещу Словения и Норвегия.  Срещу Кипър няма да ни е леко в събота, но с подходяща мотивация и пълна концентрация можем да победим.  Призовавам всички българи да отидат и да подкрепят националите на стадион „Васил Левски“.

Действително Борислав Михайлов направи много хубави неща за футбола, но както обикновено в България всеки, който прави нещо, бива атакуван.

Отборът върви много добре в момента и аз ще бъда изключително радостен да се класираме за европейското първенство, и да положим солидна основа за европейското надграждане на нашия футбол.
 Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ