Има хора, за които Коледа носи много по-дълбок смисъл. Бившият национал Благой Георгиев често е осмиван заради увлеченията си към религията. За някои това е поза и дори му лепнаха прякора Джизъса, но не и за тези, които го познават. Те знаят, че християнството е в сърцето му. Именно затова "Стандарт" го потърси в навечерието на светлите празници. Тази година Коледата е специална за Благой, защото бе съпътствана и с доста солиден подарък - договор за 4,5 милиона долара с Амкар (Перм).

- Г-н Георгиев, роден сте на 21 декември - имахте ли проблеми с измисления край на света?
- Не. Не вярвам на тези глупости. Празнувах - умерено, но в никакъв случай като за последно. Имам много лични и професионални планове, които тепърва ще реализирам. Така че отбелязвам ново начало.

- Вярвате ли в предсказания?
- Вярвам единствено в Господ. Гадателки, врачки - това са пълни измишльотини за лаици. Разумните хора вярват само в Бог и разчитат изцяло на себе си.

- Как празнувате Коледата? Спазвате ли всички обичаи?
- Предпочитам да я наричам Рождество Христово. Свързвам този ден с топлината, спокойствието и сигурността, които изпитвам в обкръжението на всичките си близки. Обичам коледния дух, радостта и щастието на всички. Благодаря на Бог за това, което имам. Спазвам типично християнските ритуали.

- Постите ли?
- Спазвам стриктно и четирите поста през годината. Естествено, това често води до пререкания с моите треньори, защото те предпочитат да ям, например, месо. Правя го вече 15 години и няма как да се откажа. Чувствам се добре физически и духовно. В никакъв случай не излизам от форма и мисля, че го показах през периода ми в руската лига.

- Твърди се, че всяка година на Рождество ходите по манастири. Защо го правите и какво е чувството да посрещнеш празника там?
- Няма манастир в България, където кракът ми да не е стъпил - през всеки месец от годината. От известно време обичам да посещавам един от тях всяка Бъдни вечер. Там се чувствам още по-близо до Бога и откривам всеки път по нещо ново за себе си. Нещо, за което не съм имал време да помисля във всекидневието, а е важно.

- Казват, че по Коледа се случват чудеса? При вас имало ли ги е?
- Не само в деня на Рождество се случват чудеса. Всеки ден може да се случи чудо, даже не едно - стига да вярваш и да живееш по Божиите правила. Чудесата са още по-силни и въздействащи, особено когато не ги очакваш. Пожелавам ги на всички! Да ги направят истински щастливи.

- Не е ли прекалено комерсиализиран този празник, след като се свързва най-вече с подаръци, елхи и трапези?
- Е, не за всеки. Има доста хора, които спазват обичаите и живеят праведно. Но доста други само търсят повод да се напият или да изкарат пари. Това е отвратително и съсипва традицията. Отклонява погледа от истинността и духа. На Нова година е същото - всеки се чуди къде да празнува като за последно. Все едно наистина ще настъпи краят на света. Не харесвам този манталитет.

- Някои казват, че Дядо Коледа е по-известен от Исус Христос - ще държите ли дъщеря си далеч от тази представа?
- Не може да е по-известен. Те са толкова различни. Няма база за сравнение. Единият, Бог, е създател на всичко, а другият е измислен маркетингов герой. Възпитавам дъщеря си в традициите. Запознавам я с обичаите на празниците. Уча я да живее по Божиите правила, да е жива и здрава.

- Какво най-често купувате за любимите хора?
- Избирам подаръците според личността. Обикновено успявам. Стойността не се измерва с парите. Важното е да кореспондира с човека. Правя подаръци през цялата година, не само на календарните празници.

- Имате много татуировки - някоя от тях свързана ли е с Рождество?
- Фен съм на този тип рисунки. Всички татуси по моето тяло са религиозни символи, свързани с християнството. Ако имате предвид изображение с раждането на Христос, нямам. Но никога не е късно да си направя.

- Планирате ли скоро да се увеличи семейството ви?
- Този въпрос ми е любим. Така настоятелно ми го задаваха и преди да се роди дъщеря ми. За всичко си има време. По-хубаво нещо от децата няма, така че всеки родител е добре да се стреми да има повече малчугани. А когато при мен се случи за втори път - ще се похваля.

- Какво е всекидневието на вашата Христина в Русия?
- Не мога да говоря от нейно име, но ми се струва, че е доволна от живота ни. Основно се грижи за дъщеря ни. Докато съм на тренировки, тя е по парковете и детските площадки. После всички се събираме.

- Искахте да строите храм в Русия - докъде стигна проектът ви?
- Всичко беше подготвено. С кмета на града се бяхме разбрали за земята и за мястото. Сега, след като прекратих договора си с Терек, мисля да изпълня проекта си в Перм.

- Какви са очакванията ви от Амкар?
- Радвам се, че подписах с тях. Всичките ми условия бяха изпълнени. Колективът е силен. Там има още двама български играчи - факт, който допринесе за моя подпис. С тях ще вляза по-бързо в атмосферата на отбора, за да мога да стана полезен и да побеждаваме заедно.

- Как мина почивката ви в Дубай? Къде ще сте за Нова година?
- Не бях отдъхвал отдавна. Доста умора се натрупа в мен през последните месеци. С моето семейство и с най-близките приятели събрахме слънчеви лъчи за тежката зима тук. Не бързам да правя планове за Нова година. Не обичам трескавата подготовка.

- Тези дни правите ли равносметки?
- Най-важното е, че дъщеря ми е жива и здрава, че расте щастливо. Всички са добре, а това е най-важното. С отбора записахме добри и важни победи. Хубави мачове изиграхме и завършихме на място, на което Терек никога не е излизал в челното класиране. Имам доста заслуги и номинации от руските медии и треньори. Играх много силно и дано това продължи и догодина в новия отбор.
Костадин Джорджев/"Стандарт"