Българският нападател на шотландския втородивизионен Ивърнест - Николай Тодоров, разказа пред БЛИЦ за ситуацията в страната и спорта по време на пандемията от коронавирус. Офанзивният футболист, който направи много добър сезон, чака и дете съвсем скоро и разказа дали и как ситуацията усложнява този най-важен за него момент.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

- Как си? Какво правиш без футбол и в момент на изолация?
- Добре съм. Аз и цялото ми семейство. Тренирам здраво вкъщи и имам игрище до нас, на което също ходя да правя упражнения и да тичам

- Сериозни ли са мерките при вас? Те всъщност би трябвало да са еднакви за цяла Великобритания...
- Да, еднакви са. Работят само магазините за хранителни стоки, банките и аптеките. На ден имам право да излизаме навън за един час за упражнения и бягане.

- Този час специално за спортистите ли и влиза ли в него пазаруването и ходенето до аптека?
- Не, двете неща са отделни. А този един час е за всеки човек. Всеки жител на Шотландия има право по един час на ден да спортува навън. Спазва се дистанция от минимум 2 метра между хората и пред повечето магазини са големи опашки. 

- Има ли напрежение сред хората и много такива, които не спазват разпоредбите?
- Разбира се. Хората са напрегнати, защото жертвите са доста и в момента е пикът на вируса. Всички трябва да сме много внимателни. Със сигурност има такива, които не спазва разпоредбите, защото иначе нямаше как той да се разпространява толкова много. 

- Предполагам, че при теб е още по-тежко, защото имаш бременна съпруга. Тук в България е широко коментирана темата с плановите прегледи на бременни жени, консултациите, както и прегледите за новородени. В Шотландия провеждат ли женски консултации?
- Провеждат се все още консултациите. При нас е добре, че минахме всички скенери, преди да тръгне тази епидемия. Остана една консултация с акушерка, но всичко е наред.

- Ти лично притеснен ли си от върлуващия вирус?
- Има доста жертви, някои от които не са имали други здравословни проблеми. Аз лично съм добре със здравето, нямам оплаквания, но се пазя. До магазина ходя с маска и ръкавици и си мия постоянно ръцете. След като умират толкова много хора, е нормално да съм притеснен.

- Имаш ли познати, които са заразени? Може би съотборници или колеги от други отбори?
- Не, не съм чул някой мой познат или съотборник да е заразен. 

- Имате ли индивидуално изготвени планове за тренировки и дават ли ви някакви информации, кога може да започнат мачовете отново и груповите тренировки?
- Всички имаме индивидуално изготвени планове, отделно аз имам и от моя личен кондиционнен треньор Светослав Топузов, който винаги ми е помагал. В момента импровизираме, но трябва винаги да се подобрявам. Имах доста добър сезон и се надявам следващият да е още по-добър. 

Нямам информация кога ще започнат пак мачовете. За нас сезона свърши и сега чакаме да видим дали автоматично ще влезем в елита, защото се опитват да реконструират професионалните лиги. Завършихме втори и може да влезем автоматично.

- Как реагират футболните клубове на кризата? Получихте ли предложения за намаляване на заплатите?
- Държавата подкрепи този тежък период много добре. Плаща 80% от заплатата на всеки човек на Острова във всяка сфера - независимо дали е частен или държавен сектор. При нас останалите 20% се плащат от клуба. Нямам търпение тази епидемия да мине и всичко да се върне в нормален ритъм. 

Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ