Българският тенисист Антъни Генов направи сензационни разкрития пред Борислав Орлинов и БЛИЦ. Миналата седмица той тренира с Доминик Тийм, а през тази ще бъде с Андрей Рубльов. Междувременно за него е ежедневие да бъде в компанията на топ състезатели, а по този начин знае и всичките им тайни. Генов разказа за проблемите на Тийм и защо в момента не се намира в най-добрата си форма. Разкри как испанската тенис система убива много таланти, въпреки че на повърхността всичко е бляскаво. И направи шеговит призив - правата на Джокович, Надал и Федерер да бъдат спрени.

- Антъни, къде си сега? Как си?
- Бях на подготовка във Франция. Миналата седмица бях в Испания. Много пътуване.

200 лв. Начален Бонус Спорт от efbet!

- Разкажи за всичко интересно напоследък около теб.
- През последната седмица имаше много интересни неща за мен. Направих индивидуални тренировки с Доминик Тийм и моя треньор. Бяхме в Барселона. Направихме няколко тренировки. След това заминах за Франция и тренирах с бивш топ 100 играч. Станаха хубави неща. Другата седмица имам планирани тренировки с Андрей Рубльов и Душан Лайович.
- Какви са ти впечатленията от Тийм?
- Той е човек, който много се труди. Аз бях впечатлен от начина, по който се движи по корта. Сега се завръща от контузия в китката и не удряше топката с толкова сила, колкото очаквах. Винаги беше по-активен. Беше чест да имам такава уникална тренировка, това е шампион от Големия шлем. И още нещо, което ми направи впечатление. Той много се грижи за опазването на нашия свят. Бутилките му вода бяха стъклени, нямаше пластмаса. Всичко трябваше да бъде чисто около нас. Не искаше изобщо да замърсява. Ако повече хора правят това, ще живеем в много по-добър свят.

- Това показва отношение. Смяташ ли, че когато някой е достигнал на такова ниво, той го е направил именно заради подобен начин на мислене?
- Разбира се. Дисциплината е много важна както в тениса, така и в живота. Той е голям пич, но и огромен професионалист. Той играеше с огромно уважение срещу мен, нищо, че съм момче, което тепърва се опитва да пробие в тениса. Това ми достави огромно удоволствие.

- Ти спомена за контузията му. Нещо конкретно, което ти направи впечатление?
- Доминик в момента не е в най-добрата си форма. Той спомена, че не се чувства комфортно и в тренировките. Не е на 100% сигурен в тялото си, самочувствието му не е така, както трябва. Но съм сигурен, че той ще спечели още много титли - по начина, по който мисли и се развива, контузията е нещо много малко. Той е много голям професионалист. Много бързо ще го видим как ще се завърне в нашия спорт.

- Ти тренираш с много звезди. Какви са техните отзиви за играта ти?
- Душан Лайович ми е давал много съвети. Казва ми, че имам време, млад съм, да не се поставям под стрес. Той ми казва, че ако се стараеш и тренираш, всичко ще се случи. Казва, че в тениса е до постоянство и може да пробиеш и след няколко години. Самият той така го е направил. Другият, с когото говоря, е Карен Хачанов. Много често ми е казвал, че мога да бъда много добър играч и трябва да работя върху психиката си. Аз виждам, че не съм далеч от нивото им. Всичко е до опит и да получиш шанс.

- Има ли любопитни истории от звездите, с които се срещаш?
- Моят треньор е бил в Тура и много ми разказва. Той е испанец, вижда се с Рафал Надал. Казвал ми е как Рафа обича да сваля очакванията към себе си. Има играчи като Беноа Пер и Басилашвили, които много повече правят всичко като туризъм... просто да се забавляват. Тенисът не е спорт през цялото време. Повечето големи професионалисти обаче не са така. Джокович през цялото време е фокусиран, гори огън в очите му.

- Ти какви цели си поставил пред себе си?
- Догодина да имам възможност да играя двойки на Чалънджър турнири. Да играя повече Фючърс турнири, също. Усещам, че мога да пробия. В дългосрочен план, искам да вляза в топ 50 на двойки и в топ 100 на сингъл. Това са ми мечтите. Двойките са ми много важни, а на сингъл.. всеки иска да е в такава позиция.

- Какъв е коментарът ти за сезона досега?
- Надал е феноменален. Да спечели два Големи шлема и да има такава физическа подготовка... Победите над Зверев и Оже-Алиасим много ме впечатлиха. Аз харесвам ударите му, опитвам се да ги имитирам. Това обаче е друг тенис. В Джокович има злоба, той чака да се върне. Много иска да е човека с най-много титли от Големия шлем. Мисля, че именно той ще остане този играч. Играл съм с Карлос Алкарас преди няколко години. Загубих мача, но бях близо до това да го победя. Дори и тогава той беше много добър. С правилен треньор и правилна дисциплина, нещата се получават. Хуан Карлос Фереро направи всичко за него, взе го под крилото си. Той го направи играч. Искам Алкарас да спечели Голям шлем. Има и други млади тенисисти. Руне се развива добре, Музети дръпна малко назад. Време е някой да поеме щафетата. Джокович, Федерар, Надал, Мъри... някой трябва да им спре правата да не играят (смее се). Това не е често да си толкова добър. Момчета като Тийм, Медведев, Зверев вече можеха да имат много титли от Шлема. Щастлив съм, че мога да го гледам това нещо.

- Ти си част от испанската система. Какви са нейните тайни?
- Сложно е. Убиват много тенисисти. Лица като Карлос излизат и са феноменални играчи, но има още милиони. Аз от 12-годишен съм в Испания. Много тенисисти можеха да станат топ 100, ако бяха французи или германци. Те ти налагат стил, казват ти какво да правиш. На Карлос се получи, но на много други - не. Там положението е или си топ 50, или си никой. Нямаш друга опция.

- Ти какво мислиш, че в твоето развитие можеше да стане по-добре?
- Тренирах много - по 7 часа на ден в Испания. Но всичко беше ударяй, удряй топката. Все едно е гимнастика. Много повторения на едно и също нещо. Аз пораснах после и видях, че това не е моят начин на игра. Загубил съм много години в безсмислени тренировки. Минава време... някой трябва да ти го каже това нещо. Това, от друга страна, ме научи на голяма дисциплина.
Борислав ОРЛИНОВ/БЛИЦ TV