Бившият футболист на Левски и ЦСКА Георги Славчев гостува в БЛИЦ ТВ, а поводът е предстоящото в неделя поредно издание на вечното дерби между „сините“ и „червените“.

- С каква нагласа очаквате дербито и ще се получи ли качествен сблъсък между Левски и ЦСКА?
- Със сигурност всички любители на футбола очакват дербито с интерес, макар че в последните години не се получават интересни мачове между Левски и ЦСКА. Аз съм участвал в доста такива дербита и тогава имаше доста по-голям заряд. Сега може би напрежението оказва влияние. Може и футболистите да не са толкова качествени, но се надявам да се получи един добър футбол, да има голове. Нека по-добрият победи, въпреки че в момента според мен ЦСКА е в малко по-добра ситуация. При тези мачове обаче никога не се знае кой ще бъде победител, независимо, че в Левски имаше доста сътресения. С идването на Мъри нещата лека-полека потръгнаха и се надявам Левски да се върне на мястото, което заслужава.

- Предвид това, че ЦСКА е изявен фаворит или има леко преимущество, в Левски ли е по-голямото напрежение? А и със завръщането на Станимир Стоилов има по-големи очаквания.
- Със сигурност и в двата отбора има по-големи очаквания, тъй като в ЦСКА се завърна Стойчо Младенов. Това са двама доказани треньори, които не мисля, че с нещо могат да се изненадат с оглед на футболистите, с които разполагат. Виждате, че в последно време ЦСКА, Лудогорец и Левски не са постоянни. Надявам се феновете да останат доволни от представянето на отборите. За да се случи това, трябва самите футболисти и ръководствата да са доволни.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

- Със сигурност самите футболисти усещат напрежението от предстоящия мач. Приковава се вниманието на цяла България. Какво трябва да се направи, за да се спечели такова дерби? Вие сте калени в такива битки. Как се печелят такива мачове?
- С раздаване, с тичане, с борба, с абсолютно всички прийоми, които са във футбола. Като не си подготвен, нещата не се случват, така както трябва. Надявам се в малкото време, което имаше, Стоилов да направи някаква промяна. Ясно е, че ще има напрежение. Това е нормално. Важното е тези, които играят да дават 100% от своите възможности. Всичко е въпрос на себераздаване. Няма как да стане с лека ръка и да се случи без усилия.

- Виждате ли футболисти в двата отбора, които могат да изпъкнат и да решат мача? Кой в Левски и кой в ЦСКА може да се окаже решаващата фигура?
- В такива мачове не може да се каже, че една или две фигури може да спечелят срещата. Такива дербита се печелят с колектив. Няма как 5 или 6 човека да играят на високо ниво, а другите да се крият покрай тях и да искаме отборът да спечели. Трябва всичките 11, които започват, и другите, които са в групата, трябва да се раздадат на 100%.

- Казвате, че няма с какво да се изненадат Стойчо Младенов и Станимир Стоилов. Двамата доказани специалисти, които имат големи успехи...
- Абсолютно. И двамата знаят противника в какво състояние е в момента и с какви футболисти разполагат. Те самите си видели през седмицата кои са работили най-добре и в най-добро състояние. Според мен тези момчета трябва и да играят.

- Били сте и от двете страни – и с екипа на Левски, и с екипа на ЦСКА. Кои са моментите от дербито, които ще помните?
- Всички мачове и за двата отбора се запомнят. Много пъти са ме питали от кой отбор съм. Аз съм израснал на „Герена“, от осемгодишен съм там. Няма как да съм от друг отбор. Аз съм левскар от малък. Това, че играх в ЦСКА беше една авантюра и не бих казал, че съжалявам. Играх с едни страхотни момчета, дори тогава Стойчо Младенов беше помощник-треньор на Георги Василев. Играхме страхотни мачове, с един страхотен колектив. С Левски нещата се запомнят и остават за цял живот. Мачовете с Глазгоу Рейнджърс, с Вердер... И преди да почна да играя в първия отбор целите пред отбора се знаеха, без да се говори за тях. Ясно беше, че се преследват шампионската титла и купата на България. Когато аз започнах, заварих и купата на Съветската армия, която също спечелих с Левски. Играл съм с уникални футболисти, от които съм се учил. Минал съм през много треньори. В онова време нямаше как случайно да застанеш начело на Левски или ЦСКА. Учил съм се от всичките, гледал съм да съм коректен. Левски ми е на сърцето, но уважавам и ЦСКА. Винаги съм казвал, че когато двата отбора не са в добро състояние, куца и целият ни футбол. Не искам да обиждам другите клубове, но не може дербито на България да бъде например Пирин (Благоевград) – Етър. Дербитата са между Левски и ЦСКА.

- Когато получихме предложението от ЦСКА, замислихте ли се? Имаше ли колебание у Вас?
- Не се колебах. Тогава ми предложи Георги Василев, с когото бяхме работили преди това в Левски. Той стана треньор на ЦСКА. Аз тогава бях продаден в Швейцария от Левски. Имаше малки разминавания. Върнах се в България като преотстъпен в ЦСКА от Санкт Гален. Играх една година при „червените“ и се върнах след това три години в Швейцария.

- С тази Ваша стъпка навлякохте ли си врагове в Левски или запазихте приятелски отношения?
- Аз и като футболист на Левски имах много приятели, които са от ЦСКА. Това остава и до днес. Не ме интересува мнението на хора с болни амбиции, за които това, че си играл първо за единия, а след това за другия отбор, си станал враг. Няма как да се харесваш на всички. Със сигурност някой ще каже, че съм предател. Това не ме интересува и не се влияя от подобни приказки.

- Казвате, че Левски и ЦСКА трябва да бъдат силни, за да е силен и националният отбор. Виждаме, че вече 10 поредни години Лудогорец е шампион. Кога ще може да се наруши тази хегемония?
- Ще бъде трудно. С амбицията, която имат в Лудогорец, с начина, по който работят, ще трябва да се положат доста усилия от Левски или ЦСКА. С финансирането и тези футболисти, които се взимат в Лудогорец, мисля, че ще е доста трудно. Искрено се надявам нещата да се променят. Лудогорец е проект, който е предимно с чужденци. Такива има във всяка една държава. Това е бизнес на г-н Домусчиев. За да печелиш от футбола, трябва да имаш успехи и възвращаемост. Има доста клубове в чужбина, които така се издържат. Важното е в България да има повече равностойни отбори, да има по-голяма конкуренция.

- Изненадани ли сте, че в момента на върха на класирането са Славия и Ботев (Пловдив)?
- Не съм изненадан. Виждаме, че Славия разполага предимно на български футболисти и юноши. Това е начинът. Когато нямаш достатъчно финанси, за да купуваш класни футболисти и чужденци, трябва да разчиташ на школата. Тук е грешката в последните години, че се обявяваха нулево години, но не се обръщаше внимание на юношите. Ще го повторя за пореден път, но треньорите в школата са по-важни от наставника на първия отбор. Честата им смяна е грешка. Грешно е и бързата смяна на наставниците на първите отбори. Не може за половин година да извъртиш 3-4 специалисти. Кой е този магьосник, който ще оправи нещата с щракане на пръсти. Проблемът е в публиката. В последните години те почнаха да се бъркат и да казват кой ще е треньор, кой ще играе. Тоя треньор е загубил един или два мача, махаме го ще сложим друг. Ръководителите се влияят от това. Трябва да се наблегне на работата в школата и да се наложат качествени треньори. Не може за едни футболисти до 17, 18, 19 години да казваш: „Това са страхотни футболисти, най-добрите“, а след това да го преотстъпиш на Рилски спортист, например. На 19 години трябва вече да е готов за игра в първия отбор и да му се дава шанс. Трябва да се наблегне на тези момчета и те да се развиват. Не съм против чуждите футболисти. И ние сме ходили в чужбина и да изкарваме пари. Те обаче трябва да са качествени и покрай тях вдигаме нивото на нашите младежи и юноши. А не да идват някакви на посредствено ниво и да не знаят какво означава синята или червената фланелка.

- В последните години наблюдаваме една тенденция много млади футболисти бързат да излязат в чужбина. Още ненавършили 18-19 години и гледат да отидат зад граница. Това не е ли прибързано?
- Причината е в това, което изтъкнах преди малко. Това, че не се дава шанс на младите и са преотстъпвани на други отбори. Почти във всички отбори Левски има добри юноши, които в Ботев (Пловдив), Ботев (Враца) или Монтана са най-добрите и най-качествените, а след това Левски дава пари за тях, за да си ги върне. Оказва се, че политиката на клуба е като в държавата.

- Сега Наско Сираков е начело на клуба Станимир Стоилов се завърна. Те ли са точните хора и виждате ли промяна в Левски?
- Промяната трябва да се покаже. Аз съм се учил от Наско, израснал съм покрай него. Играл съм заедно с Мъри в Левски. Това са професионалисти. Промяната трябва да се види. Аз може да кажа, че това са точните хора, но ако утре няма промяна... С правилната работа и времето трофеите ще дойдат. Ако в последните години вкарвахме по 2-3 юноши в първия отбор, сега щеше да имаме страхотен отбор. Това е като една фирма, ако искаш да работи и да е на печалба, трябва да сложиш правилните хора. Трябва и да дадеш време на тези хора. Не става от днес за утре.

- Ако не е тайна, получавали ли сте обаждане от Наско Сираков? Има ли вариант да работите на „Герена“? В школата или под някаква друга форма?
- За момента не съм имал покана от някой от по-големите клубове. Замислял съм се. Работи ми се. Преди години бях изпълнителен директор на Миньор (Перник) и на Оборище (Панагюрище). Винаги съм се стремял да направя добър колектив и нещата вървяха. Всеки има право да си изгради колектива, с който да работи. Ако получа добро предложение, не говоря за финансово, а за амбиции, бих приел на драго сърце.

- Да разбираме ли, че сте се насочили изцяло към треньорството? Доскоро бяхте начело на Костинброд.
- Не, не съм се насочил специално тази посока. Работи ми се като цяло във футбола. Няма как да каже, че футболът не ме интересува. Животът ми е свързан с него. Това, което се случи в края в Костинброд, не беше окей. Това си е решение на ръководството. Аз бях поел ангажимент да сме първи в групата, не сме коментирали от самото начало влизане във „В“ група, но успяхме и това да постигнем. Имахме много добър отбор за това ниво. Имаше футболисти, които бяха лицето на тима и покрай тях 6-7 млади момчета израстваха. Трябваше още 3-4-5 нови попълнения, за да се утвърдим за една-две години в трета дивизия. Не ми се коментират причините за раздялата. Можеше да има по-мъжка постъпка от тяхна страна.

- Сигурно и Вие сте приятно изненадани от представянето на националния отбор след идването на Ясен Петров. Видя се едно подмладяване и резултати. Какво да очакваме от този тим?
- Със сигурност нещата няма да станат от днес за утре. Ако правилно се работи... Даде се шанс на някои момчета и се оказа, че са качествени. Нови лица в отбора, раздават се играят. Това е бъдещето. Те трябва да са от школите на големите отбори. Няма как да искаме разликата да дойде от футболист, който до онзи ден се е борил да не изпадне. Става само с играчи от големите школи, които са научени във всеки мач да взимат победи и да печелят трофеи. От всеки един отбор да има по трима качествени играчи, които да имат желание да се доказват.

- Кога отново ще видим отново български футболист в голям клуб от Европа?
- Искрено се надявам да се случи скоро, но това е плод на работа, работа, много работа.

- Каква е вашата прогноза за неделя? Кой ще спечели? Левски или ЦСКА?
- Прогнозите са ми най-слабата черта. Ако кажа някакъв резултат, гаранция на 100%, че ще се случи точно обратното. Надявам се да стане хубав мач, с раздаване и да няма простотии на терена. Да зарадват себе си и феновете. Ще стискам палци за Левски. От доста отдавна не съм гледал дербито на стадиона. Не ми харесва заряда на мача. Ходя единствено да гледам националния отбор, независимо от съперника. Предпочитам да отида на стадиона да се заредя, да погледам малко футбол и чуждите футболисти. Пожелавам успехи на националния отбор. С Ясен Петров сме в добри отношения, играли сме заедно. Начинът, по който работи, е правилният. Надявам се нещата да се получат и отново да видим нашия отбор на световно и европейско първенство.
Пламен СЛАВОВ, БЛИЦ