Президентът на БФС Борислав Михайлов даде интервю, в което говори за националния отбор, българския футбол и актуалната тема за излъчването на мачове по телевизията. Ето какво каза шефът в ТВ7.

-Вие сте легендарен футболист на “Левски” и “Ботев”. Като гледахте колко публика имаше на “Левски”-ЦСКА и вчера на дербито “Ботев” – ЦСКА...
-Радващо е, че хората се връщат по трибуните. Българите обичат футбола. Когато момчетата играят, ще се пълнят и стадионите. Има подобрение в играта. Най-радостното е, че нямаше никакви инциденти и на двата мача.

-Има ли “черно тото” в националния отбор?
-Това е абсурдно. Абсолютен абсурд е да има “черно тото” в националния отбор.

-Може ли БФС да е заблуден и някой да поема организаторските функции?
-Това се случва на ниво световни приятелски мачове. Затова има нови правила от страна на ФИФА. Имаше разследване за онзи мач с Естония и двете федерации бяхме оневинени.

-А в българския футбол по принцип има ли “черно тото”?
-Нямаме доказателства към момента, работим и заедно с ГДБОП.

-УЕФА какво прави?
-Дава сигнали до всички федерации. Казах и на Платини, че е безсмислено да се дават тези сигнали, ако не се дават подробности, IP адреси за залагания и т.н.

-Мишел Платини ли е човекът, който ви крепи по високите етажи на УЕФА?
-Ние сме играли един срещу друг още 1985 година. Естествено, той беше вицепрезидент на ФИФА и УЕФА, а аз вече бях станал президент на БФС. Имаме нормални отношения, хем приятелски, хем професионални. Ние сме и от малкото, които влязохме в управлението. Помага, не случайно печелим толкова проекти и т.н (смее се).

-Защо ви обвиняват, че водите война с някои клубове. Вярно ли е, че нарочно не сте картотекирали Мишел Платини в ЦСКА?
-Никога не е имало война на БФС с футболен клуб. Има 18 комисии, които се събират и решават. ЦСКА имат повече казуси, може би винаги играят на ръба. Бил съм женен два пъти. И двата пъти са ми били кумове хора от ЦСКА, първо Джони Велинов, после Емил Костадинов. Уважавам този клуб, играл съм срещу него.

-Кажете, че има организация покрай съпругата ви, която е от Пловдив, “Ботев” да върви напред?
-С тази конспиративна държава всеки може да измисли всичко. Имате шансове за тройката със сигурност. Особено като гледах играта от последния ви мач.

-Брюнетки или блондинки?
-Красиви жени.

-Имате ли амбиции за политическа кариера?
-Не, никога не съм имал.

-Ще се кандидатирате ли за нов мандат за президент на БФС?
-Изборите са догодина, чакаме юристите да се произнесат, дали сме легитимни или не. Защото все някой обжалва, все нещо има. Искаме да сме сигурни, че всичко е наред. Аз съм 7 години президент, догодина ще правя 50 години. Мисля, че е това добра възраст да продължа да правя това, което върша в момента. Въпреки всички лишения, семейство, деца, толкова обиди се понасят. Със сигурност ще се кандидатирам.

-Кои отбори ще се борят за титлата?
Обичайните заподозрени плюс Лудогорец, “Ботев” и Литекс.

-Темата Бербатов затворена страница ли е и вярно ли е, че лично не го харесвате?
-Ние сме били винаги и сме в близки отношения. Някъде нещо остана неизречено. Той е уникален футболист. Ето, вчера наказа Рединг, бившия ми отбор, повали ми душата. Знае, че го харесвам. Треньорите трябва да говорят с него, Любо вече го е направил. Той пак е отказал. Това си е негово решение. Нямам никакви проблеми с Бербатов.

-Не е ли леко обидно това отношение на Бербатов към националния отбор?
-Не искам да коментирам неговите решения, вече е на 31 години. Аз съм играл до 35, някои до 32-33, чест е да играеш за националния отбор. Но трябва да попитате него. Той очевидно обясни, че не иска да играе и е по-добре да се концентрираме върху този отбор.

-Футбол на тъмно, няма друго такова първенство в света?
-Има първенства, в които е закъсняло излъчването и са се разбрали. Правата ги притежава БФС по закона на спорта. 90 процента от тези пари отиват в клубовете. Федерацията не може да продава без разрешение на клубовете. Надявам се другата седмица да стигнем до консенсус. Най-вече с моя натиск и доброто отношение на г-н Михов разрешихме да се дава мача “Левски” – ЦСКА. Мачът беше безплатен, тъй като Националната телевизия имаше да излъчи още един мач от миналия сезон.

-Ще тръгнат ли мачовете по телевизията?
-Надявам се утре или вдругиден да се разберем. Клубовете са в готовност. Утре ще имам офертите от телевизиите. Остават 20 кръга, моето желание е да се дават всички мачове.

-Има ли друга причина да не се дават мачове. Твърди сде, че едва ли не клубовете имат полза да се играят мачовете на тъмно?
-Абсурдно, абсурдно. Затова има делегати на мачовете. Затова, когато се говори по кафетата, пращаме допълнителни делегати, за да бъде феърплей играта.

-Как определяте съдиите?
-Има си съдийска комисия. Съдийството се организира у нас, както в Германия, Италия и т.н. Самото му развитие, съдийското назначение.

-Гарантирате ли, че ще убедите клубовете да има мачове по телевизията?
-Футболът се прави за хората и трябва да се гледат по телевизиите.

-Не се ли радва Лудогорец на по-голямо пристрастие?
-Поради каква причина? Българинът е много конспиративен. Лудогорец е прецедент, от “В” група, през “Б” група и шампион. С добри игри. Така че те затова ще се борят и тази година за титлата. Добър отбор, стадион. Не виждам с какво са облагодетелствани.

-Как гледате на тандема футболист-манекенка?
-В Италия е същото. Аз съм “за”. Футболистите не могат само да тренират.

-Причината Валери Божинов да бъде друг футболист в Любо Пенев ли се крие?
-Може би, а и успокоението в личния му живот. Има нов отбор, играе по-редовно.

-Вие сте известна вратарска фамилия. Кой е по-успелият вратар във фамилията?
-Баща ми продължава да бъде вратарят с най-много мачове за “Левски”. Аз съм четвърти в света. Бях с най-много мачове, но Стилиян ме мина. В България играх в големи клубове, но в чужбина не успях. В Португалия пазих за Белененсес, в Англия в Рединг. Не е толкова лошо, но не е на топ ниво. Николай се развива много добре, не случайно пет години е в Холандия. Смятам, че той има най-добри качества от всички във фамилията и че ще стане най-добър.

-Каква е разликата между Любо Пенев и Лотар Матеус?
-Те са много различни. При него имаше много дисциплина, но самата връзка между футболистите...губи се.

-Той много ви оплю в своята автобиография. Казва, че българите са мързеливи, че вие редите състава...
-Което въобще не е вярно. Имаме много хубави поговорки “Храни куче да те лае”. Не може да ти дават заплата 10-11 месеца, да нямаш резултати и да плюваш държава, в която хората са те уважавали и са ти давали хляб.

-Оценката 4,75 добра ли е за Любо Пенев?
-Тази оценка не беше за Любо, а за отбора като цяло. Оценката за Любо Пенев е отличен 5,50. За всичко, начина на игра, поведение, лагери, извън лагери и всичко.

-Хипотетично се надяваме, че отиваме на голямо първенство. Там какво можем да постигнем? Струва ли си да отидем на такъв форум и да ни бият?
-Струва си да играем мач за мач. Хората да не си помислят, че ще се класираме още за Световното в Бразилия, трудно ще е. Ето, 17-годишните биха Испания, не сме я били на нищо от 100 години. Този отбор ще бъде по-силен за следващото първенство във Франция през 2016 година.

-Получават ли премии националите за победите?
-Има цялостен бонус за класиране. Но тези класирания са малко хипотетични. Сега получават пари от повиквателните и при победи срещу по-големи съперници. Но те не са такива, каквито си мислите. БФС е единствената спортна организация, която няма един лев държавна субсидия. Всичко, което е в касата, е от спонсори, билети за мачове и ФИФА и УЕФА. Хората като питат да знаят...Казват, че харчим парите на данъкоплатците. Това не е вярно, защото такива пари не получаваме.

-Има ли расизъм?
-Група хора могат нарочно да навредят на отбора. Наказанията са много тежки, призовавам феновете да не го правят.

-Имате ли комуникация с премиера Бойко Борисов?
-Разбира се, с него и министър Свилен Нейков. Премиерът прави много неща за клубовете. Аз съм се разбрал с него за нещо. Правим го от година и половина, искаме да изградим база за националния отбор. Парите са осигурени от УЕФА. От тогава все жалби от реститути, трети, пети. Надявам се следващата седмица да имаме добра новина. Имаме 12 национални отбора, които ще могат да се подготвят там.

-Как се случи така, че малка България направи нещо голямо в Америка?
-Имаше уникални футболисти. Голяма част от тях преди демокрацията и по това време играеха в големи клубове. Ние изпуснахме две класирания преди това. Естествено, добър треньорски щаб, най-подходящият треньор за този отбор. И късмет. Отборът беше по-специален, много различни характери. Г-н Пенев познаваше всички.

-Вярно ли е, че не сте имали тактика?
-Не е вярно. Имаше си разбори, разузнаване, както трябва.