Боряна Тончева зае временно поста шеф на спортния отдел на БНТ след раздялата с Методи Манченко. Потърсихме за кратко интервю популярната журналистка във връзка с отразяването на световното първенство по футбол в Русия по националната ни телевизизия.

- Бихте ли ни описали какво представлява работният ден в БНТ в лудницата „световно първенство по футбол”? Колко души общо отразяват Мондиала, като в това число споменете и хората зад кадър, чиято работа по принцип се подценява?
- Световното първенство по футбол е от събитията, за които в ПЦ „Спорт“ се подготвяме цяла година. Наясно сме с огромната отговорност, която имаме пред зрителите.   Работният ден започва в 5 часа сутрин за колегите, които подготвят предаването „Денят започва с футбол“ – водещ е Илия Илиев. Рубриката се излъчва  всяка сутрин в 8:30  в рамките на сутрешния блок на БНТ 1 „Денят започва“, а в събота и неделя в рамките на „Денят започва с Георги Любенов“. Сутрешните екипи подготвят и специалния 30-минутен обзор на изминалия ден. Той се излъчва в 9:30 по БНТ HD.  Рано сутрин се включва и екипът на обедното издание „Световното накратко“ с водещ Камен Алипиев. Междувременно върви подготовката за студийната програма „Трето полувреме“ – това е аналитичният студиен модул около мачовете от програмата на световното първенство. Основни водещи са Ивайло Ангелов и Радостин Любомиров, които изпълняват и отговорната функция на коментатори. Камен Алипиев се присъединява като водещ в част от тези студийни предавания.

Основната група коментатори са Георги Славчев, Ивайло Ангелов, Петър Иванов, Стефан Георгиев, Радостин Любомиров, Калин Гугов. Тези, които коментират от мястото на събитието, имат и ангажимент да изпълняват репортерски функции и да поддържат връзка заедно с репортера Валерия Видева със специалния гост в екипа на БНТ Христо Стоичков, който има собствена рубрика в студийните ни програми. Работата на късните екипи завършва към 2 часа след полунощ, като по този начин почти затваряме в 24 часа работния цикъл. Непрекъснато ангажираните в този процес са 14 щатни и 10 нещатни журналисти, в това число влизат и тези, които работят зад кадър като редактори на програмите.

- Какво оценка по шестобалната система бихте поставили на журналистите, които коментират мачовете от световното първенство в ефир? Задавам ви този въпрос, тъй като из интернет се появиха критики по адрес на някои ваши колеги.
- Световното първенство едва сега започна, така че оценки е рано да се правят. Знам, че колегите се подготвят изключително отговорно. Получават непрекъснато обратна връзка. Относно критиките, аз самата съм коментатор и смятам, че принципът в тези случаи е да отсееш градивната критика. От 24 години съм част от екипа на „Спортната редакция“ и винаги големите спортни форуми са били съпровождани с критики, от които не са били пощадени и най-авторитетните журналисти. Четем, слушаме, доверяваме се на безспорни авторитети за мнение и продължаваме да работим.

- А коментарните студиа и специалистите, които ви гостуват?
- Водещите на коментарните студиа са и коментатори. Достатъчно компетентни, за да задават точните и адекватни въпроси. Селекцията от специалисти е разнообразна и авторитетна. Привлякохме и Христо Стоичков като част екипа – неговите мнения и оценки са с безспорна тежест.

- Напоследък се появиха нови кадри в спортния отдел на БНТ. Това ли е основната цел – да давате път на младите таланти в журналистиката?
- Основната цел е да предложим на зрителите стойностен продукт с компетентно журналистическо присъствие. Младите се учат, защото имат възможност да бъдат част от реализацията на такива форуми. БНТ винаги е била среда, в която са се създавали журналистически кадри и съставът на много от останалите медии го показва – навсякъде има  колеги, тръгнали от БНТ.

-Мнозина задават въпрос, чийто отговор като че ли е известен. Но все пак да ви попитам и аз – защо Петър Василев вече не коментира мачове от световните финали?
- Много бих искала да ви кажа, че Петър Василев отново ще коментира футболни мачове. Аз самата съм израснала с неговите коментари и се надявам много скоро да се завърне в ефир. В момента той също е ангажиран към отразяването на световните финали, като следи внимателно нашата програма.

- Феновете на кои национални отбори преобладават в спортния отдел на БНТ. Имам предвид кой на кого симпатизира и стиска палци на Мондиала?
- Честно казано това изобщо не ме интересува, стига да не се проявява натрапчиво в ефир.

- В тази връзка трябва ли коментарите да демонстрират пристрастието си в ефир?
- Мисля, че с предишния отговор изпреварих този въпрос.

- Вие самата интересувате ли се от футбол и бихте ли прогнозирали кои ще са на финала и кой ще е световен шампион?
- Естествено, че като спортен журналист се интересувам от футбол, но единствената прогноза, с която се ангажирам е, че българките ще спорят за отличията на световното първенство по художествена гимнастика през септември в София.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ