Министър-председателят Бойко Борисов даде дълго интервю на спортна тематика пред вестник “Труд”.

- Направо на въпроса, който вълнува много фенове на футбола у нас, г-н премиер. Играе ли тайно Бойко Борисов в “Левски”?
- Късно ми е за “Левски”. Сега играя само за “тигрите” от Бистрица и това ми стига. А на “Левски” искам да помогна, както и на всеки български отбор. На ЦСКА, на “Берое”, на “Пирин” (Благоевград), на “Ботев” (Враца)... И въобще на спорта искам да дам рамо. И не само искам, но и смятам, че го правя. Поне фактите са такива.

- Вие ли препоръчахте Иво Тонев за изпълнителен директор на “Левски”? Може би защото е от познатите лица на ГЕРБ, появата му на “Герена” дава индикации, че сте нещо повече от почитател на “сините”?
- Нямам пръст в избора на Иво Тонев. “Левски” и новите спонсори са го направили и според мен не са сбъркали. Аз го подкрепих за председател на спортната комисия към Столичната община и той оправда очакванията ми. Открихме стотици спортни площадки. Тонев определено се справи с всички задачи. После го ангажирах с тотото, където увеличиха много приходите. И съм доволен, защото в кризата тези пари отиват директно за спорта. Навсякъде, където съм поставил хора, те умножават това, което е било постигано до момента.

- А ще лансирате ли вашия приятел Александър Сталийски в “Левски”? Това се говори и тиражира...
- Точно затова ще му забраня да ходи в “Левски”, дори и да го искат. Щом ми е приятел - няма да ходи. И той като другите мои приятели трябва да се откаже едва ли не от всичко, за да са спокойни недоброжелателите. И на мачове ще му забраня да ходи! Само че не знам как може да стане. Като загуби “Левски”, той два дни ходи като болен, изключва си телефона. А по принцип е подходящ за “Левски”. Вижда се как се справя като президент на федерацията по културизъм. Направиха страхотен център, имат вече световен шампион, запалиха децата за спорта.
 
- Добре, ако едната половина на България е “Левски”, другата е ЦСКА. Има ли нещо реално като помощ и за този клуб?
- Помолих “Асарел Медет” да ги спонсорират, но се оказа, че австрийските съсобственици на фирмата имат друго виждане за реклама и спонсориране. Търся други варианти. Когато като правителство преговаряме с фирми, поставям и този въпрос. Опитвам да съдействам на спорта, защото е важен и не трябва да го губим в тази криза.
 
- Приемате всичко като лична кауза. Но нали имаме министерство на спорта, което трябва да е на барикадата по тези въпроси.
- Налага се да помагам, защото през годините икономиката не се е развивала така, че сега да имаме хиляда фирми, които да се конкурират за отборите. Сърцето не ми дава да не се намеся. Какво - да стоим безучастно и да гледаме как спортът умира? И да се оправдаваме с кризата. Да правим като предшествениците, които 20 години не само не са построили нещо за спорта, но и не са поддържали съоръженията.

- Сегашният ви подход за търсене на спонсори за спорта прилича на този на Владимир Путин в Русия. По него ли се водите?
- Не съм наясно с модела на Путин. Но навсякъде по света политиците се стремят да помагат по този начин. Особено в условията на икономическа криза. Разликата е, че например в Западна Европа има мощен частен бизнес. Има фирми с по-голям бюджет от този на България и нещата стават далеч по-лесно.

- Не е ли малко порочна обаче системата да идват постоянно при вас хора с молби за помощ?
- Няма такава система. Министерството на спорта е в пряк контакт с федерациите и организира срещи с шефове на световния спорт. Тогава обсъждаме кое ще е полезно и добро за България. Така стана в шахмата с мача за световната титла на Веселин Топалов в София. С домакинството на световните купи по ски в Банско. В Пампорово ще има еврокупа. Поставил съм задача и Боровец да приеме домакинство догодина. Трябва да развиваме и рекламираме курортите си. А това за “системата” може би идва от факта, че не съм върнал голям спортист, когато е дошъл за помощ. Илиана Раева за златните момичета, Йордан Йовчев за супермодерната зала по гимнастика, която направихме на стадион “Раковски”. А при Георги Младенов заради баскетбола в Стара Загора изпратих министър Трайчо Трайков да посредничи с чужди фирми, след като си свърши ресорните задачи.
 
- Изброявате с някаква болка всичко това, а не с приповдигната нотка?
- Така е, защото за две години в условия на криза направихме повече, отколкото други и за 20 не са. “Спортпалас”, “Белмекен”, лекоатлетическата база в Сливен вече са на световно ниво. Сега предстоят зали в Пловдив и Русе, имаме и други проекти. Не стига, че се мъчим в тези тежки условия, ами трябва да слушаме критики от хора, които камък върху камък не са сложили в държавата. И това ми идва в повече.

- Може би и освиркванията в “Арена Армеец”?
- Заболя ме, факт е. Мога да ви отговоря и така - на “Бернабеу” освиркват Меси, а на “Камп ноу” - Роналдо. Но както казва един приятел - ако не беше направил зала, нямаше да има къде да те освиркват. Аз съм наясно, че не може всички да те обичат и че в залата не е имало само привърженици на ГЕРБ. Наясно съм. Но специално за това мероприятие нямаха право да ме освиркват. Ако е за кризата с БДЖ, ако е заради рестрикциите за пенсиите и за други непопулярни мерки - окей. Разбирам. Но след като я има залата, с която от всички страни предричаха, че ще се провалим при строеж в кризата? И след като направихме коледен подарък на зрителите с това уникално шоу в мотокроса, мисля, че не го заслужавах. Но пак казвам - никой няма да ни откаже от целите ни. Предстои да видим голям тенис. Кога сме мечтали световният елит да дойде в София? Или във волейбола да сме домакин на минисветовно?
 
- Какво се случва със строежа на новия стадион? Да не се окаже много шум за нищо?
- В квартал “Враждебна” няма как да се построи стадион. Причината е летището, на което ще му падне категорията по международните изисквания. Светлините на арената ще затрудняват полетите.

- Имате ли вариант “Б”?
- Испанци и французи искат публично-частно партньорство за стадиона. Единият от вариантите е националната арена да се издигне на “Герена”. Но смятам, че в България не сме дорасли двата гранда да играят като “Милан” и “Интер” в един и същи дом. И най-вероятно ще се работи за национален стадион срещу “Арена Армеец”, там където беше школата “Чавдар”. Оформя се идеята този район да стане огромен комплекс, защото зад арената има занемарени игрища. Военните могат да запазят 4 етажа от хотела там, а другите да се отремонтират. Така по модел като например този на Будапеща можем да кандидатстваме за първенства и игри по няколко спорта.

- Какво е мнението ви за президента на БФС Борислав Михайлов. Само той ли е виновен за потъването на родния футбол?
- Той е от златното поколение, което направи много за България. И тях, като почна да ги критикувам за нещо, и винаги се сещам за ония незабравими мигове през 90-те. А Борислав Михайлов си пати от добрина. Трябва да е по-твърд в действията и безкомпромисен. Защото компромисите раждат компромиси. От пролетта строежът на базата на националните отбори може да започне в “Бояна”. Бих го посъветвал да предприеме нещо за състезателния календар, защото от края на ноември до началото на март няма мачове у нас. Ами то за този период дори един музикант ще забрави да свири! Та ние аматьорите не спираме да играем, а професионалистите тръгват за чужбина. Там да правят кросове. А защо не използват бази и хотели у нас? Защо не организират турнири, мачове на отборите от топ 6 например в България. Зимата не е чак толкова люта, има и зали. Например навремето във “Фестивална” какви мачове ставаха. А и днес метеоролозите гледат цял месец във времето напред. Трябва да са по-гъвкави и по-решителни в БФС.

- Не смятате ли, че с едно ваше изявление пред стадион “Васил Левски” повлияхте индиректно за смяната на Лотар Матеус като селекционер?
- Не съм целял подобно нещо и не бих си го позволил. Просто тогава ми направи лошо впечатление, че беше поканен за благотворителна кауза и не дойде. А там бяха много от спортните звезди на България. Нищо не му костваше дори да не играе, просто да се появи. От уважение към страната, в която тогава му плащаха нелоши пари.
 
- Какво стана с идеята ви да подпомогнете софийските клубове за ремонт на стадионите им?
- Когато се продаде стадион “Юнак”, ще има налични пари. Призовавам и вас, спортните журналисти, както и цялата спортна общественост да помогне с идеи, мнения. Не само за стадионите на отборите, а и за националната арена. Клубовете трябва да имат терени, школа. Вижда се, че има държави с голям дефицит, но със силен футбол. Никой не иска тези пари да отидат за трансфери. С тях трябва да се изградят бази, да се създадат максимално добри условия за тренировките на децата.
 
- “Локомотив” (Сф) е на път да изчезне. Футболистите избягаха, стадион - няма.
- Стадионът на “Локомотив” е държавен. Кой навремето е мислил, че ще се търсят документи? Дори акт 16 за “Цариградско шосе” няма. Целта е “Локо” да играе пред собствена публика, но чрез областна управа или държавни фирми трябва да се направи ремонт на стадиона. Сега арената е наистина опасна.
 
- Приемате тежко загубите. Може да се приеме дори, че преигравате...
- Може, но не е така. Не обичам да губя и няма да се променя. А и не искам. Не искам, като ме бият, да се хиля и да се правя, че нищо не е станало. Играя всеки мач като последен.

- Изиграхте ли последния си мач на "ТРУД Мастърс"?
- Моля? Откъде ви хрумна? В края на годината пак ще ги бия. Лъчо Танев ми е стар клиент на корта, сега му дадох глътка въздух да не го изгубя като съперник. Определено не ни вървеше играта с Любо на полуфинала. Аз бях изнервен от предната вечер и той нямаше също ден. А и от 4 месеца не бях играл тенис, просто нямах време. Но не можете да ме вините - поздравих победителите, преброих плочките по земята и просто си тръгнах. Загубих, но и спечелих - видя се колко истински са трите ми победи в този турнир. И очаквайте - четвърта.
ВЛАДИМИР ПАМУКОВ/ТРУД