Любомир Божанков вече не е треньор на юношеските ни национали, родени през 2003 година. Младият специалист, който мина през школите на Славия и Септември, благодари на БФС за предоставената му възможност. Около името му се шумя доста в началото на годината, когато "лъвчетата" бяха на турнир в Беларус, където инкасира загуба с 0:10 от Белгия. Преди това нашите постигнаха победа, равенство и загуба в група с Украйна, Литва и Словакия и отпаднаха на дузпи от Таджикистан. Божанков даде интервю за БЛИЦ СПОРТ:

- Съжалявате ли, че така се развиха нещата и има ли доза горчилка? 
- На първо място искам да благодаря на Българския футболен съюз и да пожелая по-хубави дни за отбора, родени 2003 година. За мен беше огромен опит. Няма огорчение. Да, може би съжалявам за пропуснатата възможност, бях само 8 месеца начело на отбора, но пък е страхотен опит. В националния отбор ми се отвориха очите, видях къде изоставаме. Изключително трудна е работата на колегите ми в школите, щом нямат международни мачове и нямат представа за какво иде реч. В България е лесно да побеждаваш противниците с по 5-6 гола разлика, но като излезеш в чужбина, е коренно различно.  

- В Елитната група до 17 години често се получават гръмки резултати, преди дни ЦСКА отвя Монтана с 11:0...
- Това е неприятното - липсата на конкуренция. Ако нямаме коректив и ниво, което да гоним, въобще не знаем къде се намираме в Европа и дали се развиваме изобщо. 

- Много трудно ли беше за възпитаниците ви на турнира в Беларус да се противопоставят на съперниците?
- Неприятното беше, че в клубните си отбори нямат подобни мачове. А е важно да трупат опит и да не излизат на терена стресирани. Родните школи почти не участват в международни турнири, тъй като е свързано с финанси. Пожелавам им това да се промени. Съвсем друго е, когато юношите имат международни участия. Аз или който е национален селекционер колкото и да тренирам момчетата, едва ли за една седмица би ги научил. А и ни липсваха основни футболисти. 

- Кои клубове спряха играчи?
- Левски и Септември, а и не можах да разчитам на Станислав Дюлгеров от Твенте по други причини. Мартин Смоленски пък беше с мъжете на ЦСКА и не дойде в Беларус. Викнаха го в първия отбор в последния момент. От ЦСКА казаха, че това не са официални дати на УЕФА. Левски и Септември също се обосноваха с този факт. Но не е ли по-добре талантите им да бъдат забелязани в някой международен турнир? Така стана с Димо Кръстев, който днес подписа с Фиорентина. На турнира в Беларус за 10 дни се изредиха поне 200 мениджъри. Много се радвам за Кръстев - голям талант е. Отдавна знаех, че е пред договор с Фиорентина. Мое решение беше да не играе срещу Белгия. Ако беше получил контузия и бяха пропаднали нещата му с Италия, сигурно щях да бъда виновен. Желая му на първо място да е здрав и да разбере, че има много шанс пред него. Но сега следва трудното и трябва да работи много. Вярвам, че скоро ще го последват още момчета от този набор. И ще се види, че не са толкова лош набор, отколкото искат да ги изкарат. Трансферът на Димо Кръстев в Италия е доказателството, че международните турнири са много важни.

- Как преживяхте критиките, на които бяхте подложен след 0:10 от Белгия?
- Няма човек в България, който да не обича тази игра, да не обича страната си и да не е наранен от този резултат. Всеки българин има гордост за национална принадлежност, но всъщност хората не знаеха причините, довели до тази загуба. Не знаеха, че сме с набор по-малки от съперника, че е петият ни мач в турнира. Само ние и Украйна играхме с момчета, родени 2003-а. Всички други отбори бяха с набор 2002. И победихме Украйна в първия мач, когато още бяхме свежи... Но да не задълбаваме повече.

- Сега накъде?
- Ще си почина малко, а след това ще видим.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ