Бившият български национал Валери Божинов даде интервю за сайта „Tutto Juve”, в който коментира ситуацията в Ювентус. Той обаче направи и кратък коментар за Левски и собствените си планове за продължаване на кариерата.

- През миналия сезон игра в Левски. Как виждаш бъдещето си. Ще продължиш ли да играеш за най-популярния отбор в България?
- Не знам, договорът ми изтече. Ще изчакам да видя какво ще се случи. Клубът ще смени собственика си и искам да остана. Това е без съмнение. Левски е моят дом.

- Да поговорим за твоя втори дом – Италия. Имаше ли възможност да следиш представянето на Ювентус?
- Нормално е след толкова много години на върха в отбора да има спад. Опитаха се да променят стила и манталитета, да заложат на младите и отново да бъдат в печелившата позиция. Затова е нужно малко време. Смятам, че това не е лош подход и съм сигурен, че скоро ще даде резултат.

- Завръщането на Алегри на треньорския пост показва, поне в известен смисъл, че ще се прави опит за завръщане към старото мислене.
- Смятам, че някои неща неизбежно ще се променят. Алегри познава средата, в която ще работи, и има манталитета на победител. Ще се опита да привлече силни и опитни футболисти, но това зависи и от бюджета на клуба. Икономическата ситуация не е лесна, а Юве и други топ отбори бяха ударени от пандемията.

- Двама добри и опитни футболисти, макар и млади – Никола Миленкович и Душан Влахович. Какво е мнението ти за тях?
- Ако Юве успее да ги купи и двамата, ще продължи да печели. Превърнаха се в опитни мъже, които познават италианския шампионат. За мен те са готови да направят голямата крачка.

- Не е случайно, че Ювентус следи Миленкович отдавна, а и Влахович от известно време.
- Още преди двамата да отидат във Фиорентина, аз ги препоръчах на Ювентус. Надявам се, че и двамата ще заиграят в Торино.

- С какво те впечатли Миленкович?
- Той беше много срамежливо момче, но футболната му интелигентност изпъкваше. Стилът му не е агресивен, а елегантен и винаги е на правилното място. Тактически е развил играта си. Още в Партизан го харесвах много и съм щастлив от начина, по който се разви кариерата му. Ювентус е училище за защитници и според мен той може са стане като Киелини и Бонучи.

- Виждаш ли Влахович да партнира на Роналдо и Дибала?
- Разбира се, че да. Абсолютно. Душан е играч, който може да реализира, пресира много и играе за отбора. Той е опасен в наказателното поле и това много добре ги видяхме през сезона. Искам да наблегна на факта, че да вкараш 20 и повече голове за Фиорентина, където ги няма Роналдо и Дибала, е много по-трудно.

- В старо интервю, дадено за нас през 2018 година, заяви, че за Ювентус Роналдо ще вкара 100 гола за три години. Поздравления за точната прогноза! Смяташ, ле че португалецът ще напусне?
- Ювентус и Роналдо имат еднакъв манталитет на победители и същата амбиция. Това е уникално. Аз не мога да съветвам Роналдо, но ако зависеше от мен, щях да го задържа в отбора. Трябва обаче да се вземе предвид и икономическия аспект на ситуацията, а не искам да навлизам в тази тема.

- Виждаш ли Ювентус като фаворит за титлата?
- Да, заедно с Милан. Интер загуби много с напускането на Конте.

- Мислиш ли, че младите играчи, тъй като вече говорихме за това, може да направят силен сезон?
- Трябва да се вземе предвид, че младите играчи на Ювентус, като Кулушевски, ще бъдат във втората си година. Това е важно, тъй като дебютният сезон никога не е лесен от гледна точка на адаптиране към клуб, който винаги е под голямо напрежение. За мен беше същото, въпреки че тогава ситуацията беше много различна. Аз имах доста трудности, въпреки че вече бях приспособен към Серия „А“.

- На края на интервюто да поговорим за европейското първенство. Какво очакваш от Италия и кой ще спечели титлата?
- Според мен Италия ще се представи добре. Харесвам Манчини и играчите, които е повикал. Има много амбициозни футболисти в групата. Затова пожелавам на италианците да се завърнат на европейския връх след 53 години. Форца, адзури!