Валери Божинов бе гост на “Газета дело спорт” и отговори на въпросите на читателите на авторитетното издание. Присъствието му предизвика истински бум и стотици се включиха в чата, за да му пожелаят успех. Националът признава, че травмите спират кариерата му, говори за мечтата си да работи с Жозе Моуриньо, обсъжда проблемите в националния отбор и споделя, че се възхищава на Христо Стоичков. 

-Валери как се чувстваш в Парма, пожелаваш ли си трансфер?
-Чувствам се добре в Парма. Изпитвам страхотен глад за футбол. Травмите постоянно спираха кариерата ми. Единственото, което искам сега е Господ да ме пази от проблеми със здравето, за да мога да развия качествата си. Надявам се да имам късмет. За мен късметът означава да съм добре физически.

-Защо посвети гола си срещу Милан на Жозе Моуриньо?
-Посветих гола си на Моуриньо, но не на Интер. Харесвам португалеца. Интелигентен човек е, знае всичко за футбола, наясно е с работата си. Надявам се един ден да бъде мой треньор. Дано да е скоро.

-Каква е ситуацията около Парма и Манчестър Сити?
-Чувствам се отлично в Парма и се надявам ръководството да ме откупи от Сити. Дано в Манчестър проумеят, че мястото ми е тук в Италия.

-Кое първенство предпочиташ – английското или италианското?
-В Англия не ми харесва, няма тактика. Вземете за пример мача Челси – Астън Вила 7:1. В Италия едва ли ще видите подобен резултат. Казват, че това бил спектакълът, красотата на играта. Аз не го разбирам така и предпочитам Калчото.

-Кой е идолът ти във футбола?
-Като всички българи се прекланям пред Христо Стоичков. Спечелил е всичко и не мисля, че някой може да го надмине скоро. За нас той е номер едно. Печелил е Златна топка, Златна обувка, Шампионската лига с Барселона, това е уникално постижение.

-Защо в националния отбор нямаш успехи?
-Това е голямата ми болка. Ние сме малка страна, а аз искам да остана в историята на българския футбол. Искам да бъда главен герой в големи победи на националния отбор. Мечтая аз и останалите ми съотборници да изведем България на европейски или световни финали. Ще бъде много трудно, но ще успеем.

-Виждаш ли бъдещето си в България?
-Млад съм за български отбор, не съм мислил за това. Доволен съм, че като отида на стадиона и от ЦСКА и от Левски ми подават ръка.

-Какво ще кажеш за представянето на Лео Меси?
-Той е номер 1. Като играя на Плейстейшън винаги взимам Меси и печеля срещу всички./БЛИЦ