Младият футболен талант Андриан Краев даде интервю пред БЛИЦ. 18-годишният офанзивен халф разкри подробности от личния си живот, целите пред клубния му тим Хебър (Пазарджик) и говори за сравненията с брат му Божидар Краев.

- Хебър в момента е на първо място в класирането на Югозападната Трета лига. Ще задължи ли отборът това място до края на сезона?
- Надявам се да го задържим. Целите са влизане във Втора лига. За това работим всеки ден и с всеки мач искаме да затвърдим тази позиция.

- Ти игра в предишния мач, когато отборът ти победи Елин Пелин с 5:0, но какво ще е чувството, когато излезеш срещу ЦСКА 1948?
- Чувството ще е прекрасно. Това ще е един от най-важните мачове за сезона. Надявам се публиката да ни подкрепи. Ще дадем всичко от себе си и се надявам да се поздравим с победа.

- Като малък в кой отбор си мечтаел да попаднеш и да се развиеш като футболист?
- От малък си мечтая един ден да заиграя в чужбина – в големите клубове. Реал (Мадрид) оттогава ми е любим отбор и се надявам един ден да играя в него.

- Пожелавам ти тази мечта да се изпълни. Кой футболист от Реал (Мадрид) е твой любимец?
- Разбира се – Кристиано Роналдо!

- Сигурно един ден искаш да вкарваш голове като него?
- Да! Той е машина за голове!

- Какво мислиш за нивото на българския футбол. Мнозина като Наско Сираков го определят като най-бавния в цяла Европа?
- Не е високо нивото на българския футбол, но имаме доста талантливи футболисти. И националният отбор показа няколко много добри резултати. Надявам се да излизат още по-добри играчи, които да вдигнат нивото и да направят футбола още по-добър.

- Ти си юноша на Левски. Подобно на брат ти, там си направил първите си футболни стъпки. Много хора неизбежно ще направят сравненията, защото вие си приличате и визуално. Какво си говорите с брат ти? Чувате ли се често, откакто той стана част от Мидтиланд?
- Всеки ден се чуваме. Той ме съветва да тренирам постоянно. Аз следвам неговия пример и извън терена. Той е прекрасен човек, а ми дава съвети и за футбола.

- Той още не е постигнал големи успехи, но започват ли да ви сравняват. Неговото име ще започне ли в един момент да ти тежи и да ти се отразява на играта?
- Абстрахирам се от това. Постоянно ни сравняват. И визуално си приличаме и игрово. Имам още доста хляб да изям, докато го стигна. Надявам се един ден да играем заедно в един отбор и да прославяме фамилия Краеви.

- Постоянно се говори за България, че това не е държава и не се случват добре нещата. Какво е твоето мнение като млад човек?
- Трудно е да се пробие, особено в мъжкия футбол. Трябва много работа и тренировки. Да не говориш много и да не се взимаш много за голямата звезда. Трябва да бъдеш здраво стъпил на земята.

- В последната година твоят брат се позатвори малко. За разлика от повечето футболисти беше далеч от нощните клубове. Той е по-съсредоточен в себе си. Ти обичаш ли нощния живот? Обичаш ли понякога да излизаш с твоите съотборници?
- Не! За мен и брат ми, за да успееш във футбола трябва да си професионалист и да спазваш режим. Излизал съм, да, когато е имало повод. Но, не, обичам повече домашната обстановка.

- Кой е най-ценният съвет, който Божидар ти е дал? Ти си по-малкият брат.
- Да съм здраво стъпил на земята, да тренирам всеки ден.

- В момента живееш с твоите родители. Идват ли те на стадиона, за да ти дават кураж и сила?
- Да, разбира се. Баща ни е бил треньор. Той ни запали по футбола и по-често идва по мачове. Подкрепя ме доста, дава съвети. До голяма степен на него се дължи това, че двамата с брат ми сме футболисти.

- В момента националният отбор редува силни и слаби мачове. За първи път от 50 години България победи Швеция, което е част от историята в положителен смисъл. Победи и Холандия. Предстои мач с Франция. Кога според теб българският национален отбор ще се класира на голям футболен форум?
- Надявам се да е колкото е възможно по-скоро, на следващия Мондиал. Важното е да върви в правилната посока и да има доста добри футболисти, които да направят това възможно.

- Каза, че един ден мечтаеш един ден да играеш с брат си в един отбор. А мечтаеш ли двамата да сте заедно в националния отбор?
- Естествено. Това ми е детската мечта. Един ден да играя за националния тим. Какво по-хубаво от това да играем заедно с брат ми за България.

- Да разкриеш малко за твоя личен живот. Имаш ли си приятелка? Кое е най-любимото ти нещо, когато се прибереш от тренировка или когато свърши мача?
- Нямам си приятелка. Живея в град Ветрен. Малко градче, няма толкова много развлечения. Чета книги, гледам мачове, разхождам се. Когато не тренирам, обичам да си почивам и работя индивидуално.

- Една от отличителните черти на българина е злобата. Усети ли това негативно отношение, когато брат ти направи трансфера в чужбина?
- Естествено, че има и такива хейтъри, така да ги наречем, но не трябва да им се обръща внимание. Винаги ще има такива хора, то не може всички да те харесват.

- Какво мислиш за големите звезди в българския футбол? Стоичков или Бербатов?
- Стоичков!

- Той с какво те спечели? Твоят брат беше част от бенефиса пък точно на Бербатов?
- Стоичков за мен е най-великият български футболист. Все пак е спечелил „Златната топка“. Страхотен голмайстор и нагледен пример за това как тръгваш от нищо и стигаш до такива висини.

- Ще има ли нашата старана един ден нова „Златна топка“?
- Дай, Боже! На всеки футболист го пожелавам. Това все пак е най-голямото отличие в света.